Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Spanning tussen Spanje en Gibraltar vanwege visserij

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

CÁDIZ – (Remco Stoffer) Er is weer aardig wat spanning tussen Spanje en de Britse enclave Gibraltar. Dit keer is de boosdoener de visserij en met name het wel of niet mogen vissen in de open zee voor de kust van Gibraltar door Spaanse vissers. Volgens de New York Times kan dit conflict zelfs uitmonden in een oorlog. Of het ook daadwerkelijk zover zal komen is nog maar de vraag.

Het is niet de eerste keer dat de autoriteiten van Gibraltar overhoop liggen met de Spaanse autoriteiten. Dit keer gaat het om de visserij en over feit dat Gibraltar de Spaanse vissers verboden heeft om in het water dichtbij de Peñon te vissen. Dit feit wordt niet gewaardeerd door de Spaanse vissers die dan ook gewoon doorgaan met hun activiteiten in internationaal water.

Vrijdag nog moesten enkele Spaanse vissersboten uit Algeciras de Guardia Civil erbij halen om te voorkomen dat zij gearresteerd zouden worden door de politie uit Gibraltar. Het is echter niet de eerste keer dat er woordenwisselingen vallen tussen Spaanse vissers en de autoriteiten van Gibraltar. In totaal zijn er alweer 53 vissersboten die niet kunnen vissen in de wateren rondom de Peñon.

1999

Sinds 1999 zijn er spanningen aangezien in dat jaar Gibraltar besloot het verdrag wat er bestond tussen Spanje en de Engelse enclave te verbreken waardoor de Spaanse vissers niet meer in de wateren nabij Gibraltar mochten werken. Een van de redenen waarom Gibraltar het verdrag verbrak was de manier waarop de Spanjaarden vissen, met netten en geschakelde netten die getrokken worden over de zeebodem.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)