skip to Main Content
Autonome en lokale verkiezingen in de maand mei in Spanje

Autonome en lokale verkiezingen in de maand mei in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen7MADRID – Kom je de maand mei naar Spanje voor vakantie of woon je er al, dan kun je er niet omheen. 24 mei aanstaande zijn er autonome (regionale) en lokale (gemeente) verkiezingen in het land. Hierbij worden de nieuwe partijen voor zowel de gemeentes alsook de regionale overheden gekozen. Later dit jaar zijn er nog regionale verkiezingen in Catalonië en de nationale verkiezingen die of in november of begin 2016 plaats zullen vinden.

24 mei is de dag waarop de Spanjaarden naar de stembussen mogen in alle autonome deelstaten behalve Andalusië, die vierden op 22 maart al regionale verkiezingen, Catalonië, die op 27 september regionale verkiezingen zullen hebben, Baskenland en Galicië.

Buitenlanders

Op 24 mei mogen ook buitenlandse ingeschreven burgers meestemmen in de lokale oftewel gemeente verkiezingen. Hierbij mogen dus die Europeanen die resident zijn in Spanje stemmen voor hun vertegenwoordigers in de woonplaats. De buitenlanders mogen niet meestemmen in de autonome verkiezingen, dat is alleen weggelegd voor de Spanjaarden. Datzelfde geldt ook voor de nationale verkiezingen later dit jaar of begin 2016, ook daar mogen buitenlandse residenten niet aan meedoen.

Bipartidismo

Het zal voor het eerst zijn dat er geen duidelijke winnaar te voorspellen is. Normaal gesproken waren het altijd de conservatieve PP of socialistische PSOE of hun regionale afdelingen die de verkiezingen zouden winnen maar dit jaar zijn er twee grote kanshebbers bijgekomen, Podemos en Ciudadanos. Podemos echter heeft al aangegeven niet bij de lokale verkiezingen te zullen zijn want zij willen alle aandacht vestigen op de autonome en landelijke verkiezingen. Datzelfde geldt voor Ciudadanos die ook niet in alle gemeentes mee zullen doen. Er zal dus een einde komen aan het bipartidismo in Spanje, de macht van slechts twee partijen.

Nationale verkiezingen

Volgens de wet zou de huidige president Mariano Rajoy verkiezingen moeten aankondigen met de datum 20 november, de dag waarop de 4 jaar periode van Rajoy en de PP eindigt. In artikel 68 van de grondwet staat echter dat deze verkiezingen eventueel uitgesteld kunnen worden tot 17 januari, iets wat de PP nog niet heeft uitgesloten. Dit heeft alleen een nadeel, de kerstperiode die middenin de verkiezingscampagne zal vallen. Rajoy heeft echter al meerdere keren laten doorschemeren dat hij zich aan de wet wil houden wat dus zou inhouden dat de verkiezingen zouden moeten plaatsvinden op 20 november van dit jaar – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken