skip to Main Content

Zapatero feliciteert Obama met dood Bin Laden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) In navolging van vele andere presidenten van andere landen heeft ook de Spaanse premier zijn Amerikaanse collega Barack Obama gefeliciteerd met de dood van een van werelds meest gezochte criminelen en de terrorist Osama Bin Laden. Al heeft Bin Laden nooit bevestigd het brein te zijn geweest voor de aanslag in Madrid op 11 maart 2004 waarbij 192 treinpassagiers overleden, toch wordt hij door iedereen gezien als het terroristische meesterbrein achter zowel de aanslag in Madrid alsook natuurlijk de planner van de aanslagen in New York op 11 september 2001.

Na tien jaar zoeken in de bergen van Afghanistan en Pakistaan, is het het Amerikaanse leger dan toch uiteindelijk gelukt de Al Qaeda leider Osama Bin laden te doden, iets wat altijd het doel is geweest van de Amerikaanse regering. Volgens de nieuwsberichten heeft een speciale militaire eenheid in een 40 minuten durende actie Bin Laden met slechts een kogel door het hoofd om het leven gebracht in een villa in een buitenwijk van Islamabad, om precies te zijn in de plaats Abbotabad in Pakistan. Op hetzelfde moment dat Barack Obama de dood van Bin Laden bekend maakte via een speciaal ingelaste televisie- en radio-uitzending, werden er ook foto’s getoond van een gezicht van Bin laden. Echter, op dit moment is het onbekend waar het lichaam van Bin Laden is. De militairen zeggen schijnbaar dat het lichaam op de bodem van de zee ligt maar dat zal iets zijn waar nog lang over geschreven en gepraat zal worden.

Bin laden en Spanje

De Spaanse regering en premier José Luis Rodriguez Zapatero heeft weliswaar de Amerikaanse regering gefeliciteerd met deze overwinning maar zegt tevens dat met de dood van Bin Laden de veiligheid nog lang niet gegarandeerd is. Dat is ook de reden dat Spanje nog steeds erg behoedzaam zal zijn wat betreft terroristische aanslagen, iets wat met de dood van de Al Qaeda leider alleen maar zou kunnen toenemen.

Bin Laden was als leider van het terreurnetwerk Al Qaeda waarschijnlijk verantwoordelijk voor de aanslag van 11 maart 2004 op diverse treinen in de hoofdstad van Spanje Madrid met 192 doden als gevolg. Dit was meteen de grootste terroristische aanslag in heel Europa en volgde drie jaar na de aanslag in New York op 11 september 2001. De aanslag was volgens velen een direct gevolg van de bemoeienissen van Spanje met de Golfoorlog en zorgde meteen voor een grote ommekeer in de politiek van Spanje aangezien de regerende PP partij door de PSOE weg werd gevaagd.

Echter in 2004 was het niet voor het eerst dat Bin Laden van zich liet horen in Spanje aangezien op 7 oktober 2001 de Al Qaeda het uitzetten van Islamieten uit Spanje vergeleek met de heilige oorlog in Palestina. Op 18 oktober 2003 dreigt een stem op een opname met aanslagen in Spanje end e rest van Europa, deze stem wordt als Bin laden gezien. Slechts 2 dagen na de aanslagen in Madrid laat Telemadrid een opname zien waaruit zou blijken dat de bloedige aanslagen een direct gevolg vanwege de bemoeienissen in de Golfoorlog in Irak. Na deze opnames volgen nog diverse andere video- en radio-opnames waarin de Al Qeada de hoofdrol speelt en Spanje genoemd wordt. De laatste keer dat de Al Qaeda iets met Spanje te maken had was toen in 2009 een opname werd getoond op het kanaal Al Jazeera met daarin de boodschap dat leden van Al Qaeda verantwoordelijk waren voor de ontvoering van de drie Catalaanse Accio Solidaria stichting in Mauritanië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend