Voor het eerst sinds aanvang corona-crisis geen sterfgevallen in Spanje

Voor het eerst sinds aanvang corona-crisis geen sterfgevallen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Bij de dagelijkse persconferentie van de wetenschapper Fernando Simon werd maandagavond bekend dat er voor het eerst in lange tijd geen enkel dodelijk slachtoffer te betreuren was in Spanje in 24 uur tijd. De afgelopen 7 dagen waren er nog 39 corona-doden en werden er 71 personen positief getest op COVID-19 maar in de afgelopen 24 uur van zondag op maandag stierf er volgens de officiële cijfers niemand in Spanje.

Het totaal aantal corona-sterfgevallen is maandag 1 juni op 27.127 blijven staan, hetzelfde aantal als zondag en 39 meer dan 7 dagen geleden. Daarbij moet wel gezegd worden dat er de afgelopen weken veel tegenstrijdigheden zijn geweest zoals dat er plots 2.000 minder sterfgevallen waren en dat de dag aantallen ook vaak niet overeen kwamen. Volgens Fernando Simon komt dat door een andere manier van tellen en berichtgeving. Na controle is ook gebleken dat veel mensen dubbel geregistreerd stonden.

Op maandag 1 juni zijn er wel 71 nieuwe positief op COVID-19 geteste personen bijgekomen en steeg dit aantal naar 239.638 wat ook een vreemd aantal is want als men de cijfers van zondag en maandag naast elkaar legt is er een verschil van 209 personen, iets wat verklaard wordt door de optelsom van de autonome regio’s.

Omdat het Ministerie van Volksgezondheid bezig is met een controle en revisie van alle cijfers zullen er elke dag vreemde aantallen gepresenteerd worden. Velen menen dat dit bij revisies een normale gang van zaken is maar er zijn ook veel mensen die menen dat ze in de maling worden genomen. 

Feit is dat het een moeilijk blijkt te zijn om alle corona-aantallen correct te registreren op een centraal punt in Madrid. Elke autonome regio dient elke dag de gegevens door te geven aan het Ministerie van Volksgezondheid maar diverse regio’s gaven dit niet, fout of te laat door of hanteren, zoals in Catalonië en Galicië, een andere manier van tellen aan.

Omdat het Ministerie enkele weken geleden geëist heeft dat iedereen op dezelfde manier de informatie moet doorgeven, worden deze gegevens nu verwerkt en stuit men op dubbel meldingen en onregelmatigheden.

Ook geeft men nu alleen de sterfgevallen van de afgelopen 24 uur weer en niet ook sterfgevallen die eerder plaatsvonden. Al met al is het zo onregelmatig dat wij naar bijna 90 berichten gestopt zijn met de dagelijkse corona-updates want ook wij zijn de kluts kwijt geraakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.