menu: rubrieken, zoeken & meer

Opnieuw aanpassing reisadvies België voor delen van Spanje (UPDATE)

Opnieuw aanpassing reisadvies België voor delen van Spanje
Beeld: 123rf

Opnieuw aanpassing reisadvies België voor delen van Spanje (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen 1 augustus werd het reisadvies van het Belgische Buitenlandse Zaken aangepast voor delen van Spanje en deze woensdag 5 augustus heeft er een nieuwe aanpassing plaatsgevonden. Op de lijst van autonome regio’s of provincies die een oranje kleur hebben en dus een quarantaine en test bij terugkeer wordt aanbevolen staan nu ook de Madrid regio en de Balearen eilanden. 

ATTENTIE: Op vrijdag 25 september heeft België het reisadvies voor Spanje aangepast waarbij de kleur ROOD niet langer een reisverbod is maar een reisadvies waarbij men ten zeerste wordt afgeraden naar Spanje te reizen. MEER INFORMATIE HIER.

Het is de afgelopen weken de vijfde keer dat België het reisadvies voor Spanje of delen daarvan aanpast. In dit geval heeft er een actualisatie plaatsgevonden waardoor er meer regio’s en provincies een reisverbod hebben gekregen (rood) of dat er om een verhoogde waakzaamheid wordt gevraagd (oranje).

Overigens staat er in dit geval wel duidelijk bij vermeld of het over de autonome regio’s gaat, de provincies of de steden. Daar was na zaterdag 1 augustus enige verwarring over.

Daarnaast moeten alle reizigers sinds 1 augustus die o.a. vanuit Spanje naar België reizen verplicht een formulier invullen (zie onderaan artikel)

Voor heel Spanje geldt sinds woensdagmiddag 5 augustus (16 uur) nog steeds in principe de kleur groen: reizen is mogelijk. Maar er zijn enkele uitzonderingen zoals:

Oranje: autonome regio van Madrid; provincie Girona en provincie Tarragona (autonome regio van Catalonië); autonome regio van het Baskenland; autonome regio van La Rioja; autonome regio van Extremadura; provincie Soria en provincie Guadalajara (autonome regio van Castilla-La Mancha); provincie Castellón en provincie Valencia (autonome regio van Valencia); autonome regio van Murcia; provincie Almeria (autonome regio van Andalusië); Balearen.

Rood: Autonome regio van Aragón; autonome regio van Navarra; provincie Barcelona en provincie Lerida (Catalonië) waar reizen niet mogelijk is of niet wordt toegelaten.

Bij terugkeer uit een gebied met rode kleur geldt een verplichte quarantaine en test bij terugkeer (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

Bij terugkeer uit een gebied met oranje kleur geldt een quarantaine en test aanbevolen bij terugkeer (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

Formulier verplicht

Vanaf 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland waaronder dus ook Spanje naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. Dat formulier is HIER (externe link) in te vullen.

Nederland

Nederland heeft op zaterdag 1 augustus en daarna geen verandering aangebracht aan het reisadvies wat nog steeds oranje is voor Groot-Barcelona (Barcelona en al haar randgemeenten), Figueres en Vilafant in de provincie Gerona (Catalonië) en het gewest/district Segrià in de provincie Lerida (Catalonië).