skip to Main Content
Catalaans waterbedrijf Agbar keert met sociale zetel terug naar Barcelona
Archieffoto / Agbar

Catalaans waterbedrijf Agbar keert met sociale zetel terug naar Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Catalaans waterbedrijf Agbar keert met sociale zetel terug naar Barcelona

Archieffoto / Agbar

BARCELONA – De Sociedad General de Aguas de Barcelona ofwel Agbar was een van de meer dan 5.000 bedrijven die vanwege de onstabiele economie in Catalonië de soeciale zetel verplaatste naar Madrid. Nu vindt Agbar dat de economie weer stabiel genoeg is in Catalonië en dus keert het waterbedrijf met de sociale zetel terug naar Catalonië.

Waterbedrijf Agbar was een van de eerste bedrijven in Catalonië die op 7 oktober 2017 de sociale zetel verplaatste naar een plaats buiten de autonome deelstaat Catalonië, in hun geval Madrid. Net zoals Agbar deden meer dan 5.000 bedrijven hetzelfde en verplaatsten ook zij hun sociale zetel buiten Catalonië.

Onder die bedrijven bevinden zich o.a. la Caixa (Caixabank), Banco Sabadell, Abertis en Naturgy (Gas Natural). Volgens Agbar was de beslissing om de sociale zetel naar Madrid te verplaatsen erg moeilijk maar is men tevreden dat men nu terug kan naar de stad waar het waterbedrijf gevestigd is.

Sociale zetel, wat is dat

Er werd (en wordt) veel geschreven over “het vertrek” van bedrijven uit Catalonië wat in feite niet zo is. De bedrijven zijn (in de meeste gevallen) fysiek gewoon nog aanwezig in Catalonië het enige wat de meeste bedrijven verplaatsen is hun “sede social” ofwel de sociale zetel.

Het gaat in feite om een soort van postadres van bedrijven waardoor men weet waar deze bedrijven administratief en soms fiscaal te vinden zijn. Deze zogenaamde verhuizing dient wel aan enkele voorwaarden te voldoen zoals dat er daadwerkelijk ergens een kantoor moet zijn en in sommige gevallen zoals grote bedrijven en banken ook enkele personeelsleden.

Economisch of financieel verandert er niet zo heel veel en dient een bedrijf gewoon haar “impuestos de sociedades” en IVA (BTW) aan de Spaanse belastingdienst te betalen (behalve in Baskenland en Navarra). Ook de lokale belastingen blijven hetzelfde want de fysieke bedrijven blijven in praktisch alle gevallen gewoon op dezelfde plaats.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. De echte slechte grap van heel die Spaanse onzin gaat nog later blijken. Om deze ” snelle” verhuis aan te moedigen (vergemakkelijk) heeft de vorige regering van Rajoy (PP) namelijk snel snel een Spaanse wet op maat gemaakt en aangezien dit juridisch niet alleen geldig kon zijn voor verhuizen uit Catalonië is deze van toepassing voor heel Spaanse grondgebied. Het adertje onder het gras is dat het bestuur zonder voorkennis of toelating van de aandeelhouders (eigenaars) bij simple kennisgeving de bedrijfszetel naar een andere locatie kan verhuizen (ook het buitenland dus). Ik verwacht dus dat het niet lang gaat duren voor dat een of andere slimmerik gaat begrijpen hoe hij hiervan misbruik kan maken om “aandeelhouders” een centje lichter te maken.

 2. “…Er werd (en wordt) veel geschreven over “het vertrek” van bedrijven uit Catalonië wat in feite niet zo is. De bedrijven zijn (in de meeste gevallen) fysiek gewoon nog aanwezig in Catalonië het enige wat de meeste bedrijven verplaatsen is hun “sede social” ofwel de sociale zetel…”
  “……”Economisch of financieel verandert er niet zo heel veel…” !!!!!

  Tja, ik denk dat ik hier ooit andere dingen heb gelezen !!

  1. He .. Miel is er weer als het over Catalonië gaat haha. Nee hoor, wij hebben hier altijd geschreven dat het alleen om een vertrek op papier gaat (in dit geval ook logisch omdat dit het waterbedrijf van Barcelona is). Dus, niet zomaar aannemen dat we hier andere dingen hebben geschreven. Daarnaast is dat deel van de tekst wat jij hier geplakt hebt precies zo gekopieerd van onze eerdere berichten over de sociale zetels waarmee we dus iedereen willen uitleggen dat bedrijven alleen op papier vertrekken. Daarnaast klopt het dat economisch NU niet veel verandert maar op het moment dat het fout gaat in Catalonië zullen veel grote bedrijven vluchten want Catalonië is dan gewoon geen zekere regio om te blijven (zeker niet omdat ze geld nodig zullen hebben en dat moet dan ergens vandaan komen).

  2. Pas op Miel, de sociale zetel verplaatsen betekent (nog niet) zoveel voor het personeel, maar bedenk wel dat ondernemers, wel-of-niet-Catalanen, zouden kunnen besluiten om hun produktie elders over te brengen.
   Dan heb je pas een écht sociaal probleem.
   Dat beroemde witte kinder-brood kun je immers ook in Portugal bakken met minder loonkosten, of in Frankrijk….

   1. Maak je niet druk Piet.
    Onze “honing” komt altijd onrust stoken als het over Catalonië gaat.
    De redactie heeft gelijk. Wat ze in het artikel hebben vertaald is letterlijk tekst die ze al eerder op deze site hebben geplaatst.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken