menu: rubrieken, zoeken & meer

De vijfde corona-golf in Spanje is begonnen: sommige regionale overheden nemen maatregelen

De vijfde corona-golf in Spanje is begonnen: sommige regionale overheden nemen maatregelen
Beeld: 123rf (aangepast)

De vijfde corona-golf in Spanje is begonnen: sommige regionale overheden nemen maatregelen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt in Spanje veel geschreven en gesproken over de ‘quinta ola’ ofwel de vijfde corona-golf nu het aantal corona-besmettingen in diverse autonome regio’s alarmerend hoog is geworden. Over het algemeen is deze enorme stijging te danken aan jongeren die besmet raken en de enorme snelle verspreiding van de Delta-variant (India) die inmiddels goed is voor circa 20% van alle besmettingsgevallen in Spanje.

Terwijl Spanje’s buurland Portugal weer de avondklok heeft ingevoerd, beginnen in Spanje ook de regionale overheden over nieuwe regionale maatregelen na te denken. Hieronder een kort overzicht van de maatregelen die reeds genomen zijn of waar men nadenkt over nieuwe maatregelen om de ‘vijfde corona-golf’ te stoppen voordat het te laat is.

Andalusië
In Andalusië is de regionale overheid bijeengekomen om te overleggen wat men moet doen en of er nieuwe strengere corona-maatregelen genomen moeten worden. De corona-incidentie in de autonome regio is boven de 200 gekomen en dat is geen goed nieuws.

Aragón
Op dit moment denkt de regionale overheid van Aragón nog niet na over nieuwe corona-maatregelen maar niets wordt uitgesloten . Er wordt wel op meerdere plaatsen massaal getest bij met name de jongeren om de verspreiding van de Delta-variant tegen te gaan.

Asturië
In Asturië heeft men ook besloten om massale corona-tests uit te voeren bij de inwoners van de regio in de leeftijdsgroep 15-30 jaar. Op dit moment is er nog geen beslissing genomen over nieuwe corona-maatregelen.

Balearen
Mallorca wordt gezien als de massale corona-brandhaard aangezien honderden jongeren besmet raakten tijdens eindexamen vakanties en nog eens duizenden studenten in quarantaine verblijven na hun bezoek aan Mallorca. Er zijn nieuwe corona-regels voor met name de drukke vakantieplaatsen playa de Palma, Llucmajor, Magaluf en Sant Antoni de Portmany. Daar mogen vanaf nu nog maar maximaal 100 mensen binnen en 200 mensen buiten aanwezig zijn met maximaal 6 en 10 personen aan tafels terwijl hoge tafels en stoelen/krukken verboden zijn. Ook op Ibiza in het populaire West End zijn maatregelen genomen .

Canarische Eilanden
Op de Canarische Eilanden heeft de regionale overheid laten weten voorlopig nog geen extra corona-maatregelen te gaan nemen. Er gaat wel extra gecontroleerd worden op illegale feesten die niet voldoen aan de huidige corona-regels op de Spaanse archipel.

Cantabrië
De autonome regio Cantabrië is de eerste Spaanse regio waar de regionale autoriteiten maatregelen hebben genomen. Naast Catalonië is hier de corona-incidentie het hoogst van het land in de leeftijdsgroep 16-30 jaar en dus moeten alle discotheken in 16 gemeenten gedurende tenminste 14 dagen dicht.

Castilla-La Mancha
Voorlopig sluit men extra corona-maatregelen in Castilla-la Mancha uit omdat de corona-incidentie in deze regio op grote afstand ligt van die in de meest getroffen regio’s.

Castilië en León
Naast Catalonië en Cantabrië is de corona-incidentie onder de jongeren in Castilië en León het hoogst van Spanje. Ondanks deze stijging wil men nog geen extra corona-maatregelen nemen en wil de regionale overheid nog even afwachten. Wel onderzoekt men of het mogelijk is om weer een avondklok in te stellen tusen 01.00 en 06.00 uur.

Catalonië
Catalonië is door de corona-incidentie onder jongeren het meest getroffen. Het nachtleven wordt in deze autonome regio voor 15 dagen gesloten en men sluit andere corona-maatregelen niet uit. Vanaf vrijdag 9 juli wordt het interieur (binnen) van discoteken en nachtlokalen gesloten maar mag dat buiten nog wel open zijn. Experts in de regio willen ook dat de avondklok weer terug ingesteld wordt in Catalonië, net zolang totdat 52% van de inwoners van Catalonië volledig gevaccineerd is. Maar of dat gaat gebeuren hangt af van de rechters die dat eerst moeten goedkeuren.

Comunidad Valenciana
In de Valencia regio heeft de regionale overheid nog geen beslissing genomen over nieuwe corona-maatregelen. De huidige regionale maatregelen werden vorige week al voor twee weken verlengd maar een sluiting van het nachtleven of de invoering van een avondklok in de Valencia regio wordt voorlopig nog uitgesloten.

Extremadura
De regionale overheid van Extremadura heeft aan de rechters gevraagd (en toestemming gekregen) voor lokale lockdowns voor de gemeenten Malpartida de Plasencia en Torrejoncillo. Men denkt verder na over andere corona-maatregelen als de corona-incidentie blijft stijgen.

Galicië
De regionale overheid van Galicië denkt ook na over nieuwe corona-maatregelen nadat ook in deze autonome regio de corona-incidentie weer aan het stijgen is. 

La Rioja
De autonome regio van la Rioja heeft besloten dat er nieuwe corona-maatregelen komen maar het is nog niet bekend welke.

Madrid regio
Ondanks de stijging van de corona-incidentie in Madrid en de problematiek wat betreft de feestende jongeren tijdens de Gay Pride in de stad, heeft de regionale overheid nog geen beslissing genomen over nieuwe corona-maatregelen.

Navarra
De regionale overheid van Navarra is ook een van de eerste die een stapje terugneemt. In deze regio zijn 700 jongeren besmet geraakt na een eindexamen vakantie in Salou aan de Costa Dorada. Daardoor is het aantal besmettingen meteen verdubbeld en steeg de corona-incidentie enorm snel. Het nachtleven moet vanaf 7 juli weer dicht tot tenminste 20 juli.

Baskenland
Op woensdag wil de regionale overheid van Pais Vasco nieuwe corona-maatregelen bekend maken want ook in deze autonome regio is het aantal besmettingen en de corona-incidentie flink gestegen.

Murcia regio
In de Murcia regio liggen nieuwe corona-maatregelen op de tafel maar is er nog geen beslissing genomen door de regionale overheid.