menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-protocols voor verhuurders toeristische accommodaties in Spanje

Nieuwe corona-protocols voor verhuurders toeristische accommodaties in Spanje
Beeld: Freepik

Nieuwe corona-protocols voor verhuurders toeristische accommodaties in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Samen met het Instituut voor de Toeristische Kwaliteit heeft het Spaanse Ministerie van Toerisme nieuwe corona-protocols goedgekeurd die gelden voor de verhuurders van toeristische accommodaties zoals vakantiewoningen en appartementen. Zo moeten er registers bij worden gehouden van de huurders en moeten de verhuurders een speciaal corona-pakket overhandigen met mondkapjes, desinfecterende gel en/of handschoenen.

Het ‘Ministerio de Industria, Comercio y Turismo’ heeft samen met het ‘Instituto para la Calidad Turística Española’ de gids met corona-maatregelen voor de toeristische sector en met name die voor de verhuurders van toeristische accommodaties aangepast. In mei werd er al een gids uitgebracht met daarin een handleiding maar deze is recent aangepast.

In die handleiding staan meerdere corona-maatregelen die bedoeld zijn om zowel de klanten/gasten als het personeel te beschermen. Belangrijk is dat deze corona-maatregelen alleen gelden als er personeel (op contractbasis) werkzaam is in deze accomodaties en dat het niet om verplichtingen gaat maar om aanbevelingen. 

Er moet een register worden bijgehouden van de huurders/toeristen waarin de gegevens 30 dagen bewaard moeten worden om bij een corona-uitbraak een contact-volg onderzoek te doen. Deze verzamelde informatie moet afgegeven worden aan de Spaanse autoriteiten. 

Daarnaast moet bij aankomst een ‘pack’ met mondkapjes (UNE-0064-1), desinfecterende gels en/of handschoenen afgegeven worden, de zogenaamde ‘Equipo de Protección Individual (EPI)’. Als er sprake is van gezamenlijke ruimtes in de accommodatie dient dit corona-pack voor binnenkomst worden afgegeven.

Belangrijk is te weten dat dit dus geldt voor die accommodatieverschaffers zoals vakantiewoningen en appartementen waar personeel werkzaam is. Is dat niet het geval dan hoeft het volgens de handleiding niet maar het wordt wel aangeraden. Daarnaast gelden in de verschillende autonome regio’s ook regionale wetten en regels.

Verder is belangrijk om te weten dat het speciale corona-protocol aanbevelingen zijn en geen verplichtingen waarbij het niet uitvoeren daarvan boetes gegeven worden.

Bekijk de speciale gids/handleiding HIER (PDF) in het Spaans.