skip to Main Content
Zelfstandigen in kleine gemeenten in Spanje betalen vanaf nu gedurende 24 maanden minder
Freepik

Zelfstandigen in kleine gemeenten in Spanje betalen vanaf nu gedurende 24 maanden minder

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Zelfstandigen kleine Spaanse gemeenten betalen minder

Freepik

MADRID – Zelfstandigen in Spanje weten dat ze elke maand rond de 278 euro of meer kwijt zijn aan de kosten voor de sociale zekerheid (voor ziektekostenverzekering en pensioen). In het geval van beginnende zelfstandigen is het sinds 1 januari 2018 mogelijk om gedurende één jaar gebruik te maken van de “tarifa plana” waarmee deze maandelijkse kosten verlaagd worden naar 50 euro voor 12 maanden en daarna gedurende 6 maanden een tarief van 50% en daarna 6 maanden 30%.

Zelfstandigen in gemeenten waar minder dan 5.000 inwoners zijn kunnen de “tarifa plana” echter met één jaar verlengen. Het gaat om beginnende zelfstandigen in kleine dorpen waar men gedurende 24 maanden 50 euro (de tarifa plana) betaalt. Het derde jaar kunnen zelfstandigen jonger dan 30 en 35 jaar ook genieten van een bijdrage van slechts 30% van het normale bedrag.

Deze maatregel werd in april van dit jaar reeds door de toenmalige PP-regering aangekondigd en was vermeld in de staatsbegroting die de huidige PSOE-regering heeft gehandhaafd. Er is speciaal gekozen voor kleine dorpen met minder dan 5.000 inwoners om daar onder andere nieuwe winkels en bedrijven te laten komen en het platteland meer te ontwikkelen.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Gids over zelfstandig werken in Spanje[/su_note]

Het is vanaf nu mogelijk om je als zelfstandige in een klein dorp aan te melden maar er zijn uiteraard wel voorwaarden aan verbonden.

 • Je dient als zelfstandige (en als persoon) “empadronado” ofwel ingeschreven te staan in de gemeente in kwestie waar niet meer dan 5.000 inwoners (volgens de officiële gegevens) mogen zijn.
 • Je moet een startende zelfstandige zijn (sinds 1 augustus 2018) en voor het eerst ingeschreven te zijn in het zogenaamde Régimen Especial de Trabajadores Autónomos (RETA).
 • Je moet aangemeld zijn bij de Spaanse belastingdienst (Hacienda of Agencia Tributaria) waarbij het adres overeen moet komen met hetgeen wat opgegeven is als zijnde ingeschreven in het gemeentelijke bevolkingsregister.
 • Je moet daarnaast ook voor een periode van tenminste twee jaar de activiteit uitvoeren in de desbetreffende gemeente.
 • Je moet ook ingeschreven blijven in de desbetreffende gemeente waar je de activiteiten uitvoert, met andere woorden je mag dus niet verhuizen gedurende twee jaar

Voor een startende zelfstandige ondernemer in een dorp van minder dan 5.000 inwoners kan deze nieuwe maatregel een besparing van 5.492 euro opleveren gedurende de eerste twee jaar van de activiteit.

Maak je namelijk geen gebruik van de “tarifa plana” regeling gedurende 24 maanden betaal je op dit moment 6.692,88 euro (24 x 278,87 euro) maar maak je wel gebruik van de regeling dan betaal je 1.200 euro (24 x 50 euro).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. typsiche spaanse regeling, fraudegevoelig van hier tot ginder, en gaat het 3voudige kosten aan bureaucratische controles.

 2. Mooi dat dit gedaan wordt, natuurlijk kan er altijd wel iets beter.

  Wij hebben zojuist een S.L. opgericht en dan geldt deze regeling helaas niet. (Correct me if i’m wrong)

 3. Op deze manier wordt de economie en werkgelegenheid niet echt vergroot. Ze zouden 36 maanden gratis moeten maken , waarvan 12 belast. Met kosten naar omzet. Daarnaast een start premie met samenwerking banken tot een goed renteloos krediet. Tot opzetten van projecten. Veel zou moeten worden gedaan progressief in natuur vriendelijke autonome bedrijven, en ontwikkelingen. Ook agrarische projecten tot gezondere voeding, en meer oog voor planten, insecten en vogels. Veel olijfboeren kijken nu naar hoeveelheid, niet naar kwaliteit ten koste van de natuur. Ook projecten tot wijs gebruik van zoet water en reiniging, en juiste opslag en verdeling zijn projecten. Er zijn nog maar weinig zero meter huizen in spanje. Ook zou voor kleine gemeenschappen van onder 5000 inwoners veel meer stimulans moeten worden afgegeven.

  1. Van mij mogen zelfstandigen gratis sociale zekerheid gedurende 3 jaar krijgen op voorwaarde dat er een professionele club van ondernemers en/of kamer van koophandel vooraf beoordeelt of het plan van die ZZP’r duurzaam/levensvatbaar is.
   Geef die man of vrouw een kans, maar beoordeel hem van te voren en help hem met zijn business plan.
   Laat hem zo’n winkelruimte gebruiken in zo’n dorp op kosten van de gemeente, zo’n verstofte winkel-ruimte staat al jaren leeg waar toch geen hond intrekt…..

  2. Gratis is niet mogelijk. Je betaalt uiteindelijk voor de ziektekosten en pensioen, daar mag best wat tegenover staan. Als je dat zou moeten betalen in andere landen ben je duurder uit. Niet alles in het leven kan gratis zijn. Werknemers die voor een baas werken en de werkgever dienen ook af te dragen aan de sociale zekerheid dus waarom zelfstandigen niet. Wat wel zou moeten veranderen is dat het bedrag wat betaalt dient te worden evenredig de inkomsten zou moeten zijn zoals in Frankrijk.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken