skip to Main Content
Catalaanse verkiezingen 21-D: overzicht van 1980 tot 2017

Catalaanse verkiezingen 21-D: overzicht van 1980 tot 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Op donderdag 21 december 2017 vinden er vervroegde verkiezingen plaats in de autonome deelstaat Catalonië. Deze verkiezingen komen er nadat de Spaanse regering artikel 155 van de Spaanse grondwet gebruikte om de Catalaanse regering en het Catalaanse Parlement te ontbinden vanwege rebellie, opruiing en het niet naleven van de Spaanse grondwet. Ondanks dat de Catalaanse separatistische partijen het niet eens zijn met deze nieuwe regioverkiezingen, doen ze toch mee om daarna het afscheidingsproces wat ze na de verkiezingen van 2015 begonnen zijn voort te kunnen zetten.

21 december 2017 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat de Catalanen sinds 1980 voor de twaalfde keer naar de stembussen kunnen om op democratische wijze een nieuwe regioregering met regiopremier en een Catalaans Parlement te kiezen. De eerste keer dat er gestemd werd in Catalonië na de invoering van de grondwet van 1978 was in 1980. De laatste keer dat er gestemd werd was in 2015 toen er een historische opkomst was van 77,46% met 1.609.771 stemmen. Ook dit jaar bij de regioverkiezingen van 2017 verwacht men een enorme opkomst van wellicht meer dan 90%, iets wat in heel Spanje nog niet gezien is.

1980 – 2017

Sinds 1980 zijn er in principe twee partijen aan de macht geweest en heeft Catalonië vijf regiopremiers gehad. De verkiezingen werden in 1980, 1984, 1988, 1992, 1995 en 1999 gewonnen door de inmiddels niet meer bestaande partij Convergència i Unió (CiU) met gedurende die jaren Jordi Pujol als regiopremier die dus van 1980 tot en met 2003 (23 jaar) Catalonië regeerde. In 2003 kwam Pasqual Maragall van de socialistische PSC (PSOE) partij aan de macht gevolgd door de verkiezingen in 2006 met als gekozen regiopremier de socialist José Montilla, tevens PSC.

Daarna was het bij de verkiezingen van 2010 en 2012 de beurt aan Artur Mas van de CiU partij om die jaren de regiopremier te zijn totdat hij op last van een regeringsvorming met de CUP partij (om een meerderheid aan zetels te hebben) na de verkiezingen in 2015 vanwege fraude en corruptie zijn ontslag moest indienen en de toenmalige burgemeester van Girona Carles Puigdemont de scepter overnam.

Inmiddels was na de verkiezingen van 2015 de partij CiU vanwege onder andere de fraude en corruptie schandalen met de ex regiopremier Jordi Pujol aan het hoofd en interne problemen in 2016 omgetoverd tot de PDeCat partij die zich samen met de ERC als Junts pel Sí (verwijzende naar het JA voor het referendum) presenteerde en wist te winnen waarna samen met de CUP partij het hele afscheidingsproces is begonnen.

Nadat Artur Mas als regiopremier ontslag moest nemen nam Puigdemont het roer over. Puigdemont was van 12 januari 2016 tot 28 oktober 2017 de derde CiU/PDeCat regiopremier van Catalonië maar werd de dag nadat hij de Catalaanse Republiek verkondigde op 27 oktober 2017 op 28 oktober door de Spaanse regering afgezet. Op 30 oktober vluchtte Puigdemont naar Brussel om zo aan de Spaanse justitie te ontkomen.

Convergència i Unió

Convergència i Unió (CiU) of in het Nederlands Samenkomst en Unie was een Catalaanse politieke partij, een catalaansgezind kartel en sinds 2001 federatie van de liberale Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) en de christendemocratische Unió Democràtica de Catalunya (UDC). De partij werd op 19 september 1978 opgericht en ontbonden op 17 juni 2015. De CiU partij is gedurende jaren de grootste politieke partij geweest die alle macht in handen had waaruit twee regiopremiers ontstonden. De eerste was Jordi Pujol die 23 jaar lang tussen 1980 en 2003 aan het hoofd stond van de Catalaanse regioregering gevolgd door Artur Mas die tussen 2003 en 2015 de regiopremier was totdat hij ontslag moest nemen.

In het jaar 2015 ontstond een onenigheid tussen de UDC tak van de CiU partij en de CDC tak onder leiding van regiopremier Artur Mas. De route die Artur Mas wilde afleggen was die van een afscheiding van Spanje via een unilaterale manier terwijl de UDC tak weliswaar onafhankelijkheid na streefde maar dan wel binnen de regels van de wet. Uiteindelijk leidde die onenigheid tot de ontbinding van de CiU partij die in 2015 haar 35-jarig bestaan vierde waarna de CDC tak met Artur Mas aan het hoofd in 2016 de Partido Demócrata Europeo Catalán ofwel PDeCat partij oprichtte.

Begin 2016 echter moest Artur Mas het veld ruimen als regiopremier omdat Junts pel Si en de CUP partij samen moesten werken om een meerderheid te hebben in het Catalaanse Parlement. De CUP partij stelde echter als voorwaarde dat Artur Mas, die door hen gezien werd als een fraudeur en oplichter, moest opstappen, iets wat hij deed waarna hij de toenmalige burgemeester van Girona Carles Puigdemont naar voren schoof als zijn opvolger. Puigdemont is dus eigenlijk nooit door het Catalaanse volk als regiopremier gekozen maar intern op die positie geplaatst door Artur Mas.

Fraude Jordi Pujol

In de laatste jaren van de CiU partij werd er in Catalonië en Spanje over niets anders gesproken dan de fraude die de Pujol-clan waarschijnlijk gedurende 23 jaar gepleegd had. Er volgden meerdere fraude- en corruptieschandalen op rij waarbij leden van de Pujol familie betrokken waren. Zo moest zoon Oriol Pujol zich in 2013 verantwoorden voor de ITV (APK) fraude en misbruik van de machtspositie en zoon Oleguer Pujol in 2014 vanwege verduistering van geld en het witwassen van zwart geld. Een andere zoon Jordi Pujol Ferrusolo werd in april 2017 voor meerdere vergrijpen zoals fraude en witwaspraktijken naar de gevangenis gestuurd.

De hamerslag kwam echter op 25 juli 2014 toen de ex regiopremier Jordi Pujol die 23 jaar de macht had in Catalonië opbiechtte dat hij fiscale fraude had gepleegd. Gedurende 34 jaar had de ex regiopremier inkomsten voor de Spaanse belastingdienst achtergehouden en niet opgegegeven. Volgens Pujol zelf ging het om een erfenis van Florenci Pujol maar dat wordt door veel mensen als een leugen gezien. Vanaf die opbiechting en de aanklacht voor algemene fraude, witwassen van geld, fiscale fraude, omkoping, verduistering en leugens van de vereniging Manos Limpias is het bergafwaarts gegaan met de “Molt Honorable Senyor” zoals Pujol in Catalonië genoemd werd.

De familie Pujol heeft bij een deel van de bevolking alle eer verloren terwijl er toch ook nog steeds Catalanen zijn die achter Pujol staan en nog steeds alles geloven wat de grootste fraudeur van Catalonië verteld. De man die ooit schreeuwde dat de Spaanse regering in Madrid het Catalaanse volk beroofde deed volgens veel mensen zelf gedurende tientallen jaren precies hetzelfde. De zaak Pujol moet echter nog voor de rechter komen dus Pujol is nog niet veroordeeld.

Artur Mas

Gedurende de jaren 2010 tot 2016 was Artur Mas de leider van de CiU partij en regiopremier van Catalonië totdat hij in 2016 gekozen werd tot de partijleider van de nieuwe PDeCat partij. Begin 2016 echter moest Artur Mas het veld ruimen als regiopremier omdat de samenwerking Junts pel Si en de CUP partij samen moesten werken om een meerderheid te hebben in het Catalaanse Parlement. De CUP partij stelde echter als voorwaarde dat Artur Mas, die door hen gezien werd als een fraudeur en oplichter, moest opstappen, iets wat hij deed waarna hij de toenmalige burgemeester van Girona Carles Puigdemont naar voren schoof als zijn opvolger. Puigdemont is dus eigenlijk nooit door het Catalaanse volk als regiopremier gekozen maar intern op die positie geplaatst door Artur Mas.

Artur Mas heeft net zoals Jordi Pujol ook zijn eigen problemen met de Spaanse justitie waarbij er diverse zaken tegen hem lopen waaronder die vanwege het door laten gaan van de door het Grondwettelijk Hof illegaal verklaarde Consulta 9-N, zeg maar een voorloper van het referendum van 1 oktober dit jaar. Artur Mas werd samen met diverse andere Catalaanse politici schuldig bevonden voor die illegale volksraadpleging en moest een boete van meer dan 5 miljoen euro betalen. Volgens de rechter zijn dat de kosten die gemaakt zijn voor de Consulta 9-N waar overheidsgeld voor gebruik werd. Daarnaast werd Artur Mas voor twee jaar uit het publieke ambt geschorst.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Eigenlijk onvoorstelbaar hoe Catalunya Madrid beschuldigd om financieel onvoldoende over de brug te komen als, zoals gesteld in het overzicht, men jarenlang fiscale fraude tot nationale sport verhief. Men kan ook stellen: they learned it from the master. Raar dat men de bevolking daar toch warm voor kon maken.

    1. Het vreemde is dat nu juist Pujol begonnen is met de campgane “Madrid nos roba” ofwel Madrid besteelt ons. In de jaren van Pujol meenden de regiopremier dat Madrid niet genoeg investeerde in de regio terwijl juist het tegenovergestelde de waarheid was. Pujol had (en heeft nog steeds) echter veel invloed op de Catalanen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken