skip to Main Content

Prestigeproject Ciudad de la Cultura Santiago de Compostela wordt geldkerkhof

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SANTIAGO DE COMPOSTELA – (Redactie) In welvarender tijden plande Galicië een gigantisch cultuurcomplex, een ontwerp van de toparchitect Peter Eisenman. Maar in volle crisis roept het prijskaartje van het megalomane project controverse op.

De plechtige opening van twee van de geplande zes gebouwen van La Ciudad de la Cultura (de stad van de cultuur), vorige week in Santiago de Compostella, veroorzaakte controverse in de streek. Het cultuurcomplex, dat vanop een heuveltop uitkijkt over het bekende pelgrimsoord, moest uniek worden in de wereld. Dat was althans de bedoeling van Manuel Fraga, de voormalige premier van Galicië, toen hij twaalf jaar geleden het startsein gaf voor de bouw. Maar nu het land kreunt onder de crisis vinden heel wat Spanjaarden het ongepast om 400 miljoen euro in zo’n megalomaan project te pompen. Amper twee gebouwen zijn voltooid en de kostprijs bedraagt nu al het viervoudige van het geplande budget. ‘Het idee voor la Ciudad de la Cultura is ontstaan toen Spanje welvarend was. Maar nu verkeert ons land in een economische impasse. Het project is dus het perfecte symbool voor de vastgoedzeepbel’, zegt de Spaanse columnist Anxo Luxilde in de krant La Vanguardia.

Afgelopen week mocht de Spaanse prinses Letizia de bibliotheek en het krantenarchief inhuldigen. Er komt nog een theaterzaal met tweeduizend zitplaatsen, een museum over de Galicische geschiedenis en een internationaal kunstencentrum. In het zesde gebouw komt het administratief centrum. ‘Er is een nieuwe verplichte stopplaats op een van de grootste reisroutes van de wereld’, verkondigde de huidige premier van Galicië, Alberto Núñez Feijóo, bij de openingsplechtigheid. Hij vergeleek het complex met het Museum of Modern Art in New York en het Opera House in Syndey.

Het is nog maar de vraag of die grootse ambities waargemaakt kunnen worden. Want de regionale regering heeft al beslist om de verdere bouw te vertragen. Volgens de minister van Cultuur, Robero Varela, zal het nog drie jaar duren voor het theatercomplex gebouwd kan worden. Het internationale kunstencentrum zal wellicht worden omgevormd tot een kantorencomplex. ‘We hebben het project geërfd toen het al vergevorderd was. We moesten er wel mee doorgaan’, zegt Varela. Het museum van Galicië zal wel volgend jaar al de deuren openen, verzekert hij.

‘Een geldkerkhof’, zo noemde Pedro Armas het project. Hij is woordvoerder van de socialistische oppositiepartij in La Coruña. Daar heeft het Galicisch Symfonisch Orkest net te horen gekregen dat het zijn subsidies verliest.

De Amerikaanse architect Peter Eisenman, die onder meer ook het Holocaust-memoriaal in Berlijn ontwierp, blijft zijn project verdedigen. In de Galicische krant Faro de Vigo vergelijkt hij het met het Getty Centre in Los Angeles. ‘Het heeft ook vijftien jaar geduurd voor dat voltooid was’, zegt hij. ‘De plannen van la Ciudad de la Cultura zijn de jongste tien jaar verschillende keren uitgebreid. Het is dus geen verrassing dat de kosten ook hoger liggen. De schaal en de ambitie maken het uniek. Het is geen geldverspilling, maar een doordachte investering in de welvaart van Galicië voor de komende generaties.’

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend