skip to Main Content
Dinsdag 30 augustus gaat Rajoy eindelijk proberen een regering te vormen in Spanje

Dinsdag 30 augustus gaat Rajoy eindelijk proberen een regering te vormen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy20aMADRID – Nadat Mariano Rajoy van de Partido Popular (PP) deze donderdag voor de vierde keer in korte tijd met Albert Rivera van Ciudadanos heeft gesproken en een ontmoeting heeft gehad met de voorzitster Ana Pastor van het Spaanse Parlement, heeft de partijleider besloten om op dinsdag 30 augustus aanstaande een poging te doen een regering te vormen. Dat zal dan de tweede keer worden dat er een poging wordt gedaan om een regering te vormen, de eerste keer voor Rajoy die het dit keer dus wel gaat proberen.

Hiermee komt Mariano Rajoy dan eindelijk met een datum, iets waar de overige partijen al weken naar vroegen. De Partido Popular moest het intern echter eerst hebben over de 6 voorwaarden die de Ciudadanos partij de PP had voorgelegd om de steun van deze partij te krijgen. Uiteindelijk heeft men besloten akkoord te gaan met alle punten van Albert Rivera en de zijnen waardoor de weg schijnbaar vrij is om een poging te doen een regering te vormen. Dat is overigens wel vreemd want Rivera heeft altijd gezegd niets te voelen voor Rajoy als premier kandidaat maar Ciudadanos is al vaker van mening gewijzigd.

Meerderheid stemmen

Om tot een regering te komen moet de PP echter wel genoeg zetels hebben, iets wat ze ook met de steun van Ciudadanos niet heeft. Om een regering te vormen moet men 176 zetels hebben. De PP heeft na de verkiezingen van 26 juni 137 zetels en Ciudadanos 32 zetels wat samen goed is voor 169 zetels, niet genoeg dus om een regering te vormen bij een eventuele eerste stemronde in het parlement. Daarvoor zou de PP kleinere partijen met slechts enkele zetels nodig hebben maar die hebben allemaal al nee gezegd tegen Rajoy of moet de PSOE zich onthouden van stemmen, iets wat ze voorlopig niet willen doen.

Bij een mogelijke tweede stemronde zou een gewone meerderheid voldoen en dan is het wel mogelijk dat er een regering komt met de PP en Ciudadanos aan een kant van de tafel en de PSOE (85 zetels), Unidos-Podemos (71 zetels) en andere kleinere formaties aan de andere kant als oppositie. Tenzij de PSOE, Unidos-Podemos en diverse kleinere partijen samen meer dan 169 zetels zouden kunnen krijgen, dan is er van de PP-Ciudadanos kant geen gewone meerderheid.

30 augustus

Dinsdag 30 augustus zal het dan eindelijk zover zijn en kunnen de politici in het parlement hun stem gaan uitbrengen voor een SI of een NO, net zoals enkele maanden geleden vóór de tweede verkiezingen van 26 juni dit jaar toen de PSOE probeerde een regering te vormen. PSOE en Unidos-Podemos gaan zeker weten NEE stemmen, iets waar niet over getwijfeld wordt.

Mocht het allemaal verkeerd uitpakken dan zou het kunnen dat er derde verkiezingen aankomen en dan is het goed mogelijk dat Spanje gedurende 12 maanden geen regering heeft gehad, iets waar overigens heel veel Spanjaarden absoluut niets van gemerkt hebben. Een mogelijke derde verkiezingen zouden dan moeten plaatsvinden op 25 december van dit jaar, kerstmis dus – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken