Vijf keer per dag eten mag gerust in Spanje

Vijf keer per dag eten mag gerust in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje zeggen autoriteiten, specialisten en instellingen dat vijf keer eten per dag het gezondst is. Veel Spanjaarden houden zich dan ook daaraan al is dat niet altijd voor iedereen mogelijk. Eenieder die vaak in Spanje komt of daar woont weet natuurlijk dat men in het zuiden een ander levensritme heeft en dat uit zich ook in de maaltijdmomenten en dagindeling.

Wat betreft het eten hebben de meeste Spanjaarden een strak schema waarbij men zich probeert te houden aan het gezonde idee van vijf keer eten per dag. We hebben het dan over het ontbijt (desayuno), de ochtendsnack (almuerzo), de middagmaaltijd/lunch (comida), de middagsnack (merienda) en dan als laatste de avondmaaltijd/diner (cena).

Eten in het huidige Spanje

De snelheid van het dagelijkse leven is erg veranderd in Spanje maar het middagmaal is nog altijd een zeer belangrijke gebeurtenis. Zelfs in de steden met hun fastfood restaurants gaan de mensen tussen de middag terug naar huis voor een goed middagmaal en tegelijkertijd kunnen zij genieten van hun siësta na het middageten om nadien terug te keren naar hun werk.

Ontbijt (desayuno)

De dag start met de “desayuno” wat het ontbijt is. Op het eerste gezicht geeft dit niet voldoende energie om te overleven tot aan het middagmaal. Het ontbijt bestaat uit “café con leche”, koffie met zeer veel melk en brood, toast of “churros”, gefrituurde stokjes met suiker erop. Al worden de churros niet meer overal als ontbijt gegeten.

Het ontbijt voor de kinderen ziet er ook vaak erg magertjes uit bestaande uit een warme drank zoals chocolademelk of warme melk en koekjes die daarin gedompeld worden. Veel mensen slaan het ontbijt echter over en ontbijten pas later rond 10 uur als ze in principe al aan het werk zijn, iets wat heel gewoon is in Spanje.

Ochtendsnack (almuerzo)

Omdat het normale ontbijt niet genoeg is tot aan het middagmaal neemt praktisch iedereen tussen 10.00 en 11.00 uur een tweede ontbijt, wat voor sommigen dus een eerste ontbijt is. Dit kan omschreven worden als een ochtendsnack ofwel “almuerzo”.

Dit ontbijt is meestal een koffie met een zoet broodje of “pan con tomate” en dat is brood met tomaat. Er is ook nog de mogelijkheid om een “bocadillo” te nemen en dat is een broodje met beleg. Daarnaast eet men ook veel zoete broodjes zoals croissants, magdalenas en broodjes met spijs-, chocolade- of cremevulling.

Lunch (comida)

De “comida” is het middagmaal en bestaat uit minstens 3 delen: een voorgerecht (primer plato), een hoofdgerecht (segundo plato) en een nagerecht (postre). Het voorgerecht is meestal een soep, een gerecht met eieren of een salade. Daarna komt het hoofdgerecht met vis of vlees en met aardappelen en daarna is er nog een nagerecht dat dikwijls een stuk fruit of een pudding is.

Veel werkende Spanjaarde eten vaak een “menu del día” in een nabijgelegen restaurant. Dit zijn vaak complete meergangen maaltijden met alles inclusief en meestal met zeer gereduceerde prijzen.

Middagsnack (merienda)

In de grote steden kan het voorkomen dat het avondmaal of “cena” pas tussen 22 en 23 uur geserveerd wordt dus heeft men iets nodig tussen het middagmaal en het avondmaal. In de late namiddag, zoiets van tussen 17 en 19 uur, is er de “merienda”, een licht maal of een snack. Daarom lopen de tapabars opnieuw vol tot ongeveer 20 uur.

Diner (cena)

Behalve als men buitenshuis eet is de avondmaaltijd lichter dan het middagmaal. Over het algemeen eet men echter tussen 21 en 22 uur. Aangezien voor de meeste Spanjaarden de lunch (comida) belangrijker is en daar meer aandacht aan wordt besteed is het diner (cena) vaak lichter en bestaat dit uit brood, soep, salades etc.

Uiteraard is dit een ruime en algemene omschrijving van een dagindeling aan de hand van de vijf maaltijdmomenten maar over het algemeen vindt dit wel zo plaats. Uiteraard zijn er verschillen en uitzonderingen op te noemen, is dat afhankelijk van de regio waar men woont of verblijft en spelen ook de persoonlijke omstandigheden een rol.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
16 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Het is hier alweer een grote MUGGENZIFTERIJ over de tekst. Madre mia !

Echt door een Nederlander geschreven stuk.Een lunch kan je niet vergelijken met comida.Lunchen is op je werk of elders een hapje eten(soep,tosti,broodje etc) Comida is een complete maaltijd waar je gauw een uur aan tafel zit en minimaal 3 gangen en de benodigde drank(meestal wijn) erbij krijgt. Comida is zeker geen vis of vlees met aardappelen,meestal wel met frietjes en rijst. Een salade is geen voorgerecht maar staat bijna altijd op tafel evenals een broodje, alioli,boter en olijven. Geen enkele spanjaard kan ik na 20 jaar spanje stellen, eet geroosterd brood met tomaat en SUIKER.Schrijver kan beter is bij spaanse… Lees verder »

De tostada met tomaat wordt bijna overal gegeten. Ik weet niet waar jij in die 20 jaar je ontbijt hebt genomen josefina, maar als ik een broodje jamon of atun bestel is het eerste dat men vraag, wil je er tomaat onder? En daarnaast eten enorm veel Spanjaarden de tostada met tomaat gewoon zo, met olie en wat zout erop. De tomaat is uiteraard ff door de blender gegaan, maar ik vermoed dat het in veel streken het meest gegeten broodje is dat er te krijgen is. Blijkbaar moeten we vermelden hoeveel jaar we hier wonen? Bijna 12 jaar nu… Lees verder »

Juan ik heb het over SUIKER op een broodje met tomaat.

Juan mag ik een mening hebben? blijf erbij dat suiker op een geroosterd broodje geen gewoonte is in spanje.Verder gaat de spanjaard of wie dan ook die volgens goede gewoonte pas om 3 uur zijn maaltijd gebruikt LUNCHEN??? nee hij gaat eten.(comer) en verder een onbijt tent is mij onbekend.Bij iedere bar, café,restaurant kun je ontbijten dacht ik.Het aantal jaren dat ik hier woon is gemeld om aan te geven dat ik geen NL -er ben die hier niet geintergreerd is. en met opgestoken vingertje de wijsneus uit wil hangen.Mijn kinderen en ik hebben de spaanse nationaliteit(2de dus) Veel sukses… Lees verder »

Sjonge, op de (Spaanse) teentjes getrapt. En waar slaat die 2de op?? Anyway, ik had ook kunnen zeggen een Churreria, maar dan weet weer niet iedereen wat dat is. Ja, wij sluiten voor 14.00 uur de tent, vandaar dat ik het ontbijt tent noem. Maar voor iemand die niet met het vingertje wil wijzen, ben je dat toch aardig aan het doen. Mij maakt het niet uit hoor, maar zeg het dan gewoon niet heh. Dat komt een stuk geloofwaardiger over. En ter uwer info, als 2 van mijn kinderen 1 keer per maand een ontbijt krijgen op school, dan… Lees verder »

idd heb je me op mijn teentjes getrapt.Ik laat mijn mening weten over het stuk over 5x eten van Spanje Vandaag wat ik geen dag wil missen.Ik vind dat een aantal dingen anders zijn dan wordt geschreven.dat mag hoop ik.Oa.lunch is afkomstig van luncheon (Engels) een betekent lichte maaltijd met brood.Als ik in Cartagena, Murcia,Caceres of Tarragona waar ik woon(de) vraag wat ik kan lunchen kijken ze met grote ogen aan en bieden de kaart aan van de comidas.Wat het broodje suiker betreft de spaanse regering is aan het streven om de obiases (hoog percentage zie Sanje Vandaag) te stoppen.Suiker… Lees verder »

Josefina, in welk land woon jij ?????? je weet niet wat je verteld !!!!!!!

Ik ben blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.

Zelfs mijn dokter onderbreekt om 10.30 uur haar spreekuur om met collega’s buiten de deur een hapje te gaan eten. Ik probeer altijd vroeg in de ochtend een afspraak te maken of na 11 uur. Anders zit je als patiënt zomaar een half uur extra voor niks te wachten.

Ja, die lunchmenuutjes zijn bij ons ook zeer favoriet. Goed en voldoende eten voor een redelijke prijs. En dat lekker in de zon! Wie wil dat nou niet?

Ja lekker, maar ik let er wel op om geen bol.com te worden….
Als je gevarieerd eet en voldoende beweegt, dan blijf je gezond met alles wat Spanje te bieden heeft.
Rustig eten en goed kauwen, dus niet zo als in NL “ik moet nog even eten”….

Pan con tomate is in feite brood ingesmeerd met tomatenpulp, zoals wi j boter op brood zouden doen, om het droge brood smeuïger te maken. Ook wordt wel olijfolie op brood gegoten. Boter op brood kennen de Spanjaarden niet. Een lekkernij is een boterham met olijfolie pp een bbq geroosterd en daarna belegd
met suiker.

Hallo, cita, wat is olijf olie PP en bbq

Dat zal moeten zijn ¨op een BBQ¨ Ik neem aan dat je weet wat een BBQ is??

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.