skip to Main Content
Vijf keer per dag eten mag gerust in Spanje
123rf

Vijf keer per dag eten mag gerust in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje zeggen autoriteiten, specialisten en instellingen dat vijf keer eten per dag het gezondst is. Veel Spanjaarden houden zich dan ook daaraan al is dat niet altijd voor iedereen mogelijk. Eenieder die vaak in Spanje komt of daar woont weet natuurlijk dat men in het zuiden een ander levensritme heeft en dat uit zich ook in de maaltijdmomenten en dagindeling.

Wat betreft het eten hebben de meeste Spanjaarden een strak schema waarbij men zich probeert te houden aan het gezonde idee van vijf keer eten per dag. We hebben het dan over het ontbijt (desayuno), de ochtendsnack (almuerzo), de middagmaaltijd/lunch (comida), de middagsnack (merienda) en dan als laatste de avondmaaltijd/diner (cena).

Eten in het huidige Spanje

De snelheid van het dagelijkse leven is erg veranderd in Spanje maar het middagmaal is nog altijd een zeer belangrijke gebeurtenis. Zelfs in de steden met hun fastfood restaurants gaan de mensen tussen de middag terug naar huis voor een goed middagmaal en tegelijkertijd kunnen zij genieten van hun siësta na het middageten om nadien terug te keren naar hun werk.

Ontbijt (desayuno)

De dag start met de “desayuno” wat het ontbijt is. Op het eerste gezicht geeft dit niet voldoende energie om te overleven tot aan het middagmaal. Het ontbijt bestaat uit “café con leche”, koffie met zeer veel melk en brood, toast of “churros”, gefrituurde stokjes met suiker erop. Al worden de churros niet meer overal als ontbijt gegeten.

Het ontbijt voor de kinderen ziet er ook vaak erg magertjes uit bestaande uit een warme drank zoals chocolademelk of warme melk en koekjes die daarin gedompeld worden. Veel mensen slaan het ontbijt echter over en ontbijten pas later rond 10 uur als ze in principe al aan het werk zijn, iets wat heel gewoon is in Spanje.

Ochtendsnack (almuerzo)

Omdat het normale ontbijt niet genoeg is tot aan het middagmaal neemt praktisch iedereen tussen 10.00 en 11.00 uur een tweede ontbijt, wat voor sommigen dus een eerste ontbijt is. Dit kan omschreven worden als een ochtendsnack ofwel “almuerzo”.

Dit ontbijt is meestal een koffie met een zoet broodje of “pan con tomate” en dat is brood met tomaat. Er is ook nog de mogelijkheid om een “bocadillo” te nemen en dat is een broodje met beleg. Daarnaast eet men ook veel zoete broodjes zoals croissants, magdalenas en broodjes met spijs-, chocolade- of cremevulling.

Lunch (comida)

De “comida” is het middagmaal en bestaat uit minstens 3 delen: een voorgerecht (primer plato), een hoofdgerecht (segundo plato) en een nagerecht (postre). Het voorgerecht is meestal een soep, een gerecht met eieren of een salade. Daarna komt het hoofdgerecht met vis of vlees en met aardappelen en daarna is er nog een nagerecht dat dikwijls een stuk fruit of een pudding is.

Veel werkende Spanjaarde eten vaak een “menu del día” in een nabijgelegen restaurant. Dit zijn vaak complete meergangen maaltijden met alles inclusief en meestal met zeer gereduceerde prijzen.

Middagsnack (merienda)

In de grote steden kan het voorkomen dat het avondmaal of “cena” pas tussen 22 en 23 uur geserveerd wordt dus heeft men iets nodig tussen het middagmaal en het avondmaal. In de late namiddag, zoiets van tussen 17 en 19 uur, is er de “merienda”, een licht maal of een snack. Daarom lopen de tapabars opnieuw vol tot ongeveer 20 uur.

Diner (cena)

Behalve als men buitenshuis eet is de avondmaaltijd lichter dan het middagmaal. Over het algemeen eet men echter tussen 21 en 22 uur. Aangezien voor de meeste Spanjaarden de lunch (comida) belangrijker is en daar meer aandacht aan wordt besteed is het diner (cena) vaak lichter en bestaat dit uit brood, soep, salades etc.

Uiteraard is dit een ruime en algemene omschrijving van een dagindeling aan de hand van de vijf maaltijdmomenten maar over het algemeen vindt dit wel zo plaats. Uiteraard zijn er verschillen en uitzonderingen op te noemen, is dat afhankelijk van de regio waar men woont of verblijft en spelen ook de persoonlijke omstandigheden een rol.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Echt door een Nederlander geschreven stuk.Een lunch kan je niet vergelijken met comida.Lunchen is op je werk of elders een hapje eten(soep,tosti,broodje etc) Comida is een complete maaltijd waar je gauw een uur aan tafel zit en minimaal 3 gangen en de benodigde drank(meestal wijn) erbij krijgt. Comida is zeker geen vis of vlees met aardappelen,meestal wel met frietjes en rijst. Een salade is geen voorgerecht maar staat bijna altijd op tafel evenals een broodje, alioli,boter en olijven. Geen enkele spanjaard kan ik na 20 jaar spanje stellen, eet geroosterd brood met tomaat en SUIKER.Schrijver kan beter is bij spaanse mensen eten of meer op restaurant gaan. sorry

  1. Maar wel een nederlander die meer dan 20 jaar elke middag warm eet en het dagrooster van de spanjaarden aanhoudt. Deze nederlander weet dus waar hij het over heeft en geeft de comida (een woord dat niet spaanssprekenden niet kennen) de naam lunch wat wel bekend is en waarbij men meteen weet over welk moment van de dag het gaat. Daarnaast staan de spaanse termen in de tekst en logischerwijze is het in het algemeen geschreven waarbij de maaltijden per familie, per regio ook nog eens verschillen.

  2. De tostada met tomaat wordt bijna overal gegeten.
   Ik weet niet waar jij in die 20 jaar je ontbijt hebt genomen josefina, maar als ik een broodje jamon of atun bestel is het eerste dat men vraag, wil je er tomaat onder?
   En daarnaast eten enorm veel Spanjaarden de tostada met tomaat gewoon zo, met olie en wat zout erop.
   De tomaat is uiteraard ff door de blender gegaan, maar ik vermoed dat het in veel streken het meest gegeten broodje is dat er te krijgen is.
   Blijkbaar moeten we vermelden hoeveel jaar we hier wonen?
   Bijna 12 jaar nu en we hebben zelf een ontbijt tent, dus ik weet echt wel waar ik het over heb.

   1. Juan mag ik een mening hebben? blijf erbij dat suiker op een geroosterd broodje geen gewoonte is in spanje.Verder gaat de spanjaard of wie dan ook die volgens goede gewoonte pas om 3 uur zijn maaltijd gebruikt LUNCHEN??? nee hij gaat eten.(comer) en verder een onbijt tent is mij onbekend.Bij iedere bar, café,restaurant kun je ontbijten dacht ik.Het aantal jaren dat ik hier woon is gemeld om aan te geven dat ik geen NL -er ben die hier niet geintergreerd is. en met opgestoken vingertje de wijsneus uit wil hangen.Mijn kinderen en ik hebben de spaanse nationaliteit(2de dus) Veel sukses met je onbijt TENT Vive la vida.

    1. Sjonge, op de (Spaanse) teentjes getrapt.
     En waar slaat die 2de op??
     Anyway, ik had ook kunnen zeggen een Churreria, maar dan weet weer niet iedereen wat dat is.
     Ja, wij sluiten voor 14.00 uur de tent, vandaar dat ik het ontbijt tent noem.
     Maar voor iemand die niet met het vingertje wil wijzen, ben je dat toch aardig aan het doen.
     Mij maakt het niet uit hoor, maar zeg het dan gewoon niet heh.
     Dat komt een stuk geloofwaardiger over.
     En ter uwer info, als 2 van mijn kinderen 1 keer per maand een ontbijt krijgen op school, dan krijgen ze……jawel, geroosterd brood met suiker!
     Waarom zouden ze dat nu op een Spaanse school doen, als niemand dat eet volgens jou??
     Of het gezond is, dat is een ander verhaal. Je hebt kennelijk in die 20 jaar nog niet al te veel rondgekeken of je woont ergens waar alleen maar buitenlanders wonen die nog altijd het ontbijt vanuit hun vaderland nuttigen.
     Anders zou ik de opmerkingen niet kunnen verklaren.
     Je mening hebben is prima, maar het verkondigen als een feit terwijl het niet klopt, is wat anders.

     1. idd heb je me op mijn teentjes getrapt.Ik laat mijn mening weten over het stuk over 5x eten van Spanje Vandaag wat ik geen dag wil missen.Ik vind dat een aantal dingen anders zijn dan wordt geschreven.dat mag hoop ik.Oa.lunch is afkomstig van luncheon (Engels) een betekent lichte maaltijd met brood.Als ik in Cartagena, Murcia,Caceres of Tarragona waar ik woon(de) vraag wat ik kan lunchen kijken ze met grote ogen aan en bieden de kaart aan van de comidas.Wat het broodje suiker betreft de spaanse regering is aan het streven om de obiases (hoog percentage zie Sanje Vandaag) te stoppen.Suiker en kolidraten zijn mede-veroorzakers van Kanker. Je kind zal dus zijn broodje suiker binnenkort wel moeten missen.Mijn dochter heeft een churrería in Caceres mar zal dat beslist geen ontbijt tent noemen.Zeg gewoon wat je bedoeld dan lerén al die nl-ers ondertussen ook wat spaans.Jij spreekt ongetwijfeld net als ik vloeiend spaans.Entonse : basta ya no entro mas en estos tonterias.Yo tengo mi opunion y tu la tuja.Ademas vivo en Cartagena si pasas un dia por ahui te envito a tomar un café con toastado. Sorry Spanje Vandaag.

 2. Zelfs mijn dokter onderbreekt om 10.30 uur haar spreekuur om met collega’s buiten de deur een hapje te gaan eten. Ik probeer altijd vroeg in de ochtend een afspraak te maken of na 11 uur. Anders zit je als patiënt zomaar een half uur extra voor niks te wachten.

 3. Ja, die lunchmenuutjes zijn bij ons ook zeer favoriet. Goed en voldoende eten voor een redelijke prijs. En dat lekker in de zon! Wie wil dat nou niet?

  1. Ja lekker, maar ik let er wel op om geen bol.com te worden….
   Als je gevarieerd eet en voldoende beweegt, dan blijf je gezond met alles wat Spanje te bieden heeft.
   Rustig eten en goed kauwen, dus niet zo als in NL “ik moet nog even eten”….

 4. Pan con tomate is in feite brood ingesmeerd met tomatenpulp, zoals wi j boter op brood zouden doen, om het droge brood smeuïger te maken. Ook wordt wel olijfolie op brood gegoten. Boter op brood kennen de Spanjaarden niet. Een lekkernij is een boterham met olijfolie pp een bbq geroosterd en daarna belegd
  met suiker.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken