Spanje hervat vaccinatie AstraZeneca na uitspraak Europees Geneesmiddelenbureau

Spanje hervat vaccinatie AstraZeneca na uitspraak Europees Geneesmiddelenbureau
Beeld: 123rf

Spanje hervat vaccinatie AstraZeneca na uitspraak Europees Geneesmiddelenbureau

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje gaat op woensdag 24 maart weer verder met het toedienen van het AstraZeneca/Oxford vaccin. Deze beslissing is genomen nadat het Europees Geneesmiddelenbureau het problematische vaccin op donderdag veilig voor gebruik en effectief heeft verklaard.

Experts bij de Europese toezichthouder EMA onderzochten diverse meldingen over tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes bij verschillende gevaccineerde personen. 

Tussen trombose en het vaccin is geen verband gevonden terwijl een combinatie van trombose en bloedplaatsje nog niet wordt uitgesloten en verder wordt onderzocht.

Toezichthouder EMA raadt aan om een waarschuwing over de bekende klachten toe te voegen aan de bijsluiter van het vaccin. De bijwerkingen van het vaccin worden echter niet aangepast omdat het niet is aangetoond dat de klachten door het vaccin komen.

Op 16 maart besloot het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid voor een periode van 15 dagen preventief en uit voorzorg te stoppen met de vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. 

Dat deed Spanje net zoals andere landen waaronder Nederland ondanks de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie die vroeg niet in paniek te raken over het nieuws van de negatieve symptomen.

De vaccins van AstraZeneca/Oxford worden in Spanje alleen gebruikt voor personen tussen de 18 en 55 jaar want 55 plussers krijgen deze variant van het corona-vaccins niet toegediend.

Tot aan het stopzetten van het toedienen van het AstraZeneca vaccin heeft Spanje 1.700.500 vaccins ontvangen waarvan er 939.534 zijn toegediend, 55,25% van het totaal ontvangen AstraZeneca vaccins.

Daarvan zijn er 125.256 personen die reeds twee dosissen hebben ontvangen terwijl de rest in afwachting is van een tweede verplichte dosis en tevens in onzekerheid leeft over mogelijke bijwerkingen. Deze personen worden nauwlettend in de gaten gehouden op eventuele bijwerkingen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.