menu: rubrieken, zoeken & meer

Twee negatieve testuitslagen & thuisquarantaine in Nederland na bezoek aan Spanje

Twee negatieve testuitslagen & thuisquarantaine in Nederland na bezoek aan Spanje
Beeld: 123rf

Twee negatieve testuitslagen & thuisquarantaine in Nederland na bezoek aan Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf zaterdag 23 januari 2021 moeten ook reizigers die vanuit het Spaanse vasteland, de Balearen en Canarische Eilanden naar Nederland reizen 2 negatieve testuitslagen laten zien en moet men na thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine gaan. Dit geldt voor reizigers uit alle hoogrisicogebieden waar ook Spanje bij behoort.

Het reizen van Spanje naar Nederland wordt weer wat moeilijker gemaakt door de nieuwe eisen van de Nederlandse overheid om het land binnen te mogen komen. Deze nieuwe corona-maatregelen werden op 21 januari bekend gemaakt omdat reizigers uit hoogrisicogebieden een risico vormen op de import en verspreiding van het coronavirus. We zetten het een en ander op een rijtje.

OPMERKING: Hoogrisicogebieden zijn alle landen die niet op de lijst van veilige landen staan, waaronder dus ook Spanje en praktisch alle landen binnen de Europese Unie. KIJK HIER voor de website van veilige landen.

Sneltest

Vanaf 23 januari 2021 geldt de verplichte negatieve sneltestuitslag voor alle reizigers die per vliegtuig of ferry komen. Dit geldt dus NIET voor de reizigers die met eigen vervoer zoals auto en camper naar Nederland reizen.

De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Een vertaling van een testuitslag is toegestaan als deze is voorzien van een originele handtekening of stempel van de arts of het instituut dat de test heeft afgenomen. 

Het document wordt op 5 punten gecontroleerd:

 • Type coronatest: dit moet een sneltest (antigeen of LAMP-test) zijn.
 • Testresultaat: moet negatief op SARS-CoV-2 (of niet gedetecteerd) zijn.
 • Voor- en achternaam: overeenkomstig met het paspoort.
 • Datum en tijd van afname van de test: de test is maximaal 4 uur oud bij het aan boord gaan van het vliegtuig of de ferry. Voor transportmedewerkers geldt dat de test maximaal 24 uur oud is bij het aan boord gaan van de ferry.
 • Op de testuitslag staat een logo of kenmerk van een instituut of arts.
 • De testuitslag mag zowel op papier als digitaal worden getoond.

Meer informatie op de website van Rijksoverheid.nl

PCR-test

Sinds 29 december 2020 is het verplicht om de negatieve testresultaten van een PCR-test te laten zien om naar Nederland te kunnen reizen. Deze PCR-testuitslag moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het tonen van de negatieve testuitslag is verplicht voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Voor sommige mensen gelden uitzonderingen.

De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Spaans of Nederlands zijn. Een vertaling van een testuitslag is toegestaan als deze is voorzien van een originele handtekening of stempel van de arts of het instituut dat de test heeft afgenomen.

Het document wordt op 5 punten gecontroleerd:

 • Type test: dit moet een moleculaire PCR-test zijn en een test op Sars-Cov-2/COVID-19.
 • Testresultaat: moet negatief (of niet gedetecteerd) zijn.
 • Voor- en achternaam: overeenkomstig met het paspoort.
 • Datum en tijd van afname van de test: De test is maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Gegevens instituut of laboratorium dat de test afnam.

Als je van binnen de EU/Schengen reist dan hoef je alleen de testuitslag te kunnen tonen, reis je van buiten de EU/Schengen, dan heb je ook een ingevulde, ondertekende en geprinte negatieve testverklaring nodig. 

LET OP: Heb je buiten jouw eigen schuld om vertraging? Dan mag de testafname maximaal 96 uur oud zijn bij aankomst in Nederland. Dan krijg je dus 24 uur extra. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat de negatieve testuitslag is verlopen door vertraging buiten jouw schuld om.

Meer informatie op de website van Rijksoverheid.nl

Gezondheidsverklaring

Het invullen van de gezondheidsverklaring geldt voor alle reizigers van 13 en ouder die naar Nederland vliegen (dus niet voor bus, ferry, trein en eigen vervoer). Bij een aantal vliegtuigmaatschappijen is dit digitaal bij het inchecken mogelijk (zoals bij KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet). Bij andere luchtvaartmaatschappijen moet er een papier ingevuld worden. Deze is ook al HIER te downloaden.

Op de gezondheidsverklaring vul je voor je gaat vliegen in of je klachten hebt die passen bij het coronavirus (COVID-19). Als je geen klachten hebt mag je aan boord. Je moet het ingevulde formulier laten zien bij het instappen (boarden). Tijdens de reis hou je het formulier bij je. Je kunt op de luchthaven na aankomst gevraagd worden om de gezondheidsverklaring te laten zien.

Meer informatie op de website van Rijksoverheid.nl

Thuisquarantaine

Reizen naar het buitenland is niet verboden maar wordt tot 31 maart 2021 ten zeerste afgeraden door de Nederlandse overheid. Met het reizen naar andere landen wordt de verspreiding van het coronavirus verhoogd. Ben je in het buitenland en keer je terug naar Nederland, dan ga je bij terugkomst meteen 10 dagen in quarantaine. 

Het is mogelijk om de duur van de quarantaine te verkorten door op 5e dag na aankomst jezelf te laten testen op corona. Ook zonder klachten. Als uit de test blijkt dat je geen corona hebt, mag je uit quarantaine. Je maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl. Bellen kan meteen. Een online afspraak kun je echter niet eerder maken dan op dag 5.

Meer informatie op de website van Rijksoverheid.nl

Quarantaine Reischeck

Voor de reis naar Nederland kun je gebruik maken van de Quarantaine Reischeck . Dit is een digitale checklist met de stappen die je moet nemen na terugkeer van de (noodzakelijke) reis. Bekijk HIER de website van de Quarantaine reischeck.

Reizen met eigen vervoer

Op dit moment geldt nog geen negatieve testuitslag voor reizigers die met de auto of camper naar Nederland reizen. Houd er wel rekening mee dat in ieder land maatregelen zijn tegen verspreiding van het coronavirus, dus misschien wel in de landen waar u met de auto doorheen reist.

BRON: Rijksoverheid.nl en Nederlandwereldwijd.nl