skip to Main Content

Na minuut stilte gaan illegale betogingen in Spanje gewoon door

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ruim twintigduizend betogers in Madrid negeren een verbod tot betogen. Ze zijn zaterdag doorgegaan met hun bezetting van een groot plein in Madrid, nu al voor de zevende dag. De Spaanse Kiesraad had de betoging tegen de hoge werkloosheid vanaf middernacht verboden, omdat er zondag verkiezingen zijn. In Spanje is het verboden te demonstreren in een weekeinde met verkiezingen.

Het Puerta del Sol plein en zijstraten daarvan in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn sinds 15 mei het centrum van protesten tegen de massale werkloosheid in het land. Spanje heeft het hoogste werkloosheidspercentage van de EU: ruim 21 procent. Onder jongeren is dat zelfs circa 45 procent.

Toen de klok middernacht sloeg, hielden de betogers een minuut stilte en barstten daarna in gejuich uit. ”Nu zijn we illegaal”, riepen ze. ”Het volk zal nooit verslagen worden.” De demonstranten noemen zich ‘los indignados’ (de verontwaardigden). ”Ik protesteer omdat ik geen kans heb op een baan in Spanje, hoewel ik afgestudeerd ben op toerisme”, zei de 25-jarige Inma Moreno op het Puerta del Solplein.

Acties politie

De betogers bleken niet bang voor acties van de politie. Minister Alfredo Perez Rubalcaba (Binnenlandse Zaken) zei vrijdag dat de politie de wet zal handhaven, maar ”op een proportionele wijze”. Premier Jose Luis Rodriguez Zapatero had eerder gezegd het vreedzame protest te respecteren.

De protesterende jongeren hebben kiezers opgeroepen om zondag niet te stemmen op de twee grote partijen: de socialisten en het centrumrechtse Partido Popular. Spanjaarden kiezen dan voor 8116 gemeenteraden en dertien van de zeventien regionale regeringen. Volgens peilingen zal de regerende socialistische partij een zware nederlaag lijden, wegens de aanpak van de economische crisis. (ANP)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend