skip to Main Content
Meer ‘chupasangres’ ofwel kriebelmuggen in Spanje
Wikimedia

Meer ‘chupasangres’ ofwel kriebelmuggen in Spanje

MADRID – Op veel plaatsen in noord Spanje en nu ook langs de Middellandse Zee is de zogenaamde “mosca negra” ook wel “chupasangre’ genoemd haar gebied aan het uitbreiden. Het gaat om de kriebelmug ofwel de simuliidae, een type mug die voor aardig wat pijn kan zorgen en zelfs de dood kan betekenen voor vogels en muizen.

Het is niet de eerste keer dat de “mosca negra” gedurende de zomermaanden voor problemen zorgt want dat gebeurde in 2006 en de zomers daarna al in de deelstaat Aragon waar sindsdien meer dan 30.500 mensen medische assistentie zochten na een steek van deze bloedzuigende mug. “Mosca” betekent eigenlijk vlieg wat voor verwarring zorgt in Spanje want het gaat om een mug.

Pijnlijk

De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken, al moet er in het geval van de “chupasangre” gesproken worden van bijten door middel van zaagbewegingen. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.

De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar, de vrouwtjes echter zuigen onder andere bij mensen bloed. Van zo’n beet kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen.

Als de kriebelmug bijt dan verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft. Het is echter het speeksel van de kriebelmug dat kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden.

Regio’s

Aragon was in 2006 de eerste regio waar toen 2.000 mensen te maken kregen met de gevolgen van een kriebelmug steek. In 2017 steeg dat aantal gestoken mensen al naar 28.500 personen terwijl ook in de regio’s Catalonië (met name in de Ebro delta en langs de Ebro rivier), Comunidad Valenciana en Murcia honderden mensen het slachtoffer zijn geworden van de mosca negra.

Tijdens de zomer van 2018 en ook dit jaar is de regio Madrid aan de beurt waarbij men nog niet wil spreken over een plaag maar wel over een invasie van de vervelende muggen. Volgens experts moeten de zuidelijker gelegen regio’s zoals Extremadura en vooral Andalusië zich klaar gaan maken voor de komst van de kriebelmuggen die wellicht nog deze zomer aanwezig zullen zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Helaas die muggen zijn heel erg en vooral de jeuk!
  Ik gebruik al jaren het middel, Loratadina, je kunt dit gebruiken als preventie, maar
  ook nadat je gestoken bent, het is een histamine en is tegen ook jeuk!
  Als ik werken ga in de tuin, neem ik een tabletje en dan kan ik zorgeloos tuinieren.

 2. Heel vervelend, ook ik ben het slachtoffer van ‘’alle muggen’’.
  Heb steeds grote bulten die ontsteken en weken zichtbaar zijn.
  Gebruik tot 2 maal daags muggenspray met 50% deed. Neem vitamine D opdat je anders gaat ruiken. En nog is dit niet voldoende. Als ik het echt niet meer houd van de jeuk neem ik cetrizine ( middel tegen allergische reacties ).
  Heb alle trucjes al geprobeerd maar nog steeds niet beten vrij.
  Wie heeft er de ‘’oplossing’’?

 3. Voorkomen is beter als genezen: Natural Honey creme of Oliva creme van Mercadonna zijn 2 bodylotions waar citronella en gereniol in zitten, iets waar ze niet van houden!

 4. Eind mei, op één dag, tijdens wandeling in de omgeving van Rasquera zo’n 15-tal beten op armen en benen gekregen .
  Jeuk , niet te geloven , onmiddellijk tweemaal daags beginnen smeren met een cortisone -zalf . Heb ik zowat 3 weken gedaan.
  Is ondertussen zowat 2 maand geleden ondertussen , maar de beten kun je nog steeds zien .
  Echte rotbeestjes dus. (zalf gehaald in plaatselijke apotheek = Calmiox 5mg )
  mvg

 5. Een ontstekingsremmende zalf is Blastoestimulina. Dit is bij de apotheek te koop en neemt snel de zwelling en de jeuk weg. Bij toeval ontdekt….

  1. Blastoestimulina eigenlijk nog verkeerd gespeld ook gebruiken wij al zo´n 18 jaar. Je kunt het als creme krijgen maar ook in poedervorm. Dit middel gebruik je bij schaafwonden en verder kleine open wondjes. Aangezien deze mug huid verwijderd praat je dus over een klein open wondje en dan is dit middel uiterst geschikt en kost niet zo veel.

   1. Is spanje langs de HAP geweest ivm diverse beten die ontsteking gaven. Desloratadina 5mg tegen de jeuk en een Augmentine 500mg kuur tegen de ontstekingen. Na 4 dagen jeuk en pijn vrij maar nog wel zichtbaar

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by