Meer ‘chupasangres’ ofwel kriebelmuggen in Spanje

De opkomst van de “mosca negra” ofwel de kriebelmug in Spanje
Beeld: Wikimedia

MADRID – Op veel plaatsen in noord Spanje en nu ook langs de Middellandse Zee is de zogenaamde “mosca negra” ook wel “chupasangre’ genoemd haar gebied aan het uitbreiden. Het gaat om de kriebelmug ofwel de simuliidae, een type mug die voor aardig wat pijn kan zorgen en zelfs de dood kan betekenen voor vogels en muizen.

Het is niet de eerste keer dat de “mosca negra” gedurende de zomermaanden voor problemen zorgt want dat gebeurde in 2006 en de zomers daarna al in de deelstaat Aragon waar sindsdien meer dan 30.500 mensen medische assistentie zochten na een steek van deze bloedzuigende mug. “Mosca” betekent eigenlijk vlieg wat voor verwarring zorgt in Spanje want het gaat om een mug.

Pijnlijk

De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken, al moet er in het geval van de “chupasangre” gesproken worden van bijten door middel van zaagbewegingen. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.

De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar, de vrouwtjes echter zuigen onder andere bij mensen bloed. Van zo’n beet kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen.

Als de kriebelmug bijt dan verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft. Het is echter het speeksel van de kriebelmug dat kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden.

Regio’s

Aragon was in 2006 de eerste regio waar toen 2.000 mensen te maken kregen met de gevolgen van een kriebelmug steek. In 2017 steeg dat aantal gestoken mensen al naar 28.500 personen terwijl ook in de regio’s Catalonië (met name in de Ebro delta en langs de Ebro rivier), Comunidad Valenciana en Murcia honderden mensen het slachtoffer zijn geworden van de mosca negra.

Tijdens de zomer van 2018 en ook dit jaar is de regio Madrid aan de beurt waarbij men nog niet wil spreken over een plaag maar wel over een invasie van de vervelende muggen. Volgens experts moeten de zuidelijker gelegen regio’s zoals Extremadura en vooral Andalusië zich klaar gaan maken voor de komst van de kriebelmuggen die wellicht nog deze zomer aanwezig zullen zijn.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Helaas die muggen zijn heel erg en vooral de jeuk!
Ik gebruik al jaren het middel, Loratadina, je kunt dit gebruiken als preventie, maar
ook nadat je gestoken bent, het is een histamine en is tegen ook jeuk!
Als ik werken ga in de tuin, neem ik een tabletje en dan kan ik zorgeloos tuinieren.

Heel vervelend, ook ik ben het slachtoffer van ‘’alle muggen’’.
Heb steeds grote bulten die ontsteken en weken zichtbaar zijn.
Gebruik tot 2 maal daags muggenspray met 50% deed. Neem vitamine D opdat je anders gaat ruiken. En nog is dit niet voldoende. Als ik het echt niet meer houd van de jeuk neem ik cetrizine ( middel tegen allergische reacties ).
Heb alle trucjes al geprobeerd maar nog steeds niet beten vrij.
Wie heeft er de ‘’oplossing’’?

Voorkomen is beter als genezen: Natural Honey creme of Oliva creme van Mercadonna zijn 2 bodylotions waar citronella en gereniol in zitten, iets waar ze niet van houden!

Eind mei, op één dag, tijdens wandeling in de omgeving van Rasquera zo’n 15-tal beten op armen en benen gekregen .
Jeuk , niet te geloven , onmiddellijk tweemaal daags beginnen smeren met een cortisone -zalf . Heb ik zowat 3 weken gedaan.
Is ondertussen zowat 2 maand geleden ondertussen , maar de beten kun je nog steeds zien .
Echte rotbeestjes dus. (zalf gehaald in plaatselijke apotheek = Calmiox 5mg )
mvg

Een ontstekingsremmende zalf is Blastoestimulina. Dit is bij de apotheek te koop en neemt snel de zwelling en de jeuk weg. Bij toeval ontdekt….

Blastoestimulina eigenlijk nog verkeerd gespeld ook gebruiken wij al zo´n 18 jaar. Je kunt het als creme krijgen maar ook in poedervorm. Dit middel gebruik je bij schaafwonden en verder kleine open wondjes. Aangezien deze mug huid verwijderd praat je dus over een klein open wondje en dan is dit middel uiterst geschikt en kost niet zo veel.

Wat doe tg jeuk v die beten?

Krabben….

Is spanje langs de HAP geweest ivm diverse beten die ontsteking gaven. Desloratadina 5mg tegen de jeuk en een Augmentine 500mg kuur tegen de ontstekingen. Na 4 dagen jeuk en pijn vrij maar nog wel zichtbaar

FENISTIL gebruiken, neemt jeuk en zwelling weg.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.