skip to Main Content
Het naar de gevangenis sturen van Catalaanse politici zorgt voor problemen in Barcelona

Het naar de gevangenis sturen van Catalaanse politici zorgt voor problemen in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Rechter Pablo Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid heeft Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa en Carme Forcadell naar de gevangenis gestuurd. Deze Catalaanse politici moesten deze vrijdag opnieuw voor de rechter verschijnen voor hun betrokkenheid bij de rebellie, zoals de rechter die zich baseert op het politieonderzoek dat omschrijft. De enige die nu niet naar de gevangenis is gestuurd is Marta Rovira omdat zij eerder op vrijdag naar Zwitserland vluchtte.

Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa en Carme Forcadell zijn meteen naar de gevangenis gestuurd waar ook al Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez en Jordi Cuixart verblijven voor hun betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsproces wat uiteindelijk leidde tot de unilaterale afscheiding van Spanje. Behalve Carme Forcadell hebben deze politici al eerder in de gevangenis gezeten voor hun betrokkenheid.

In totaal zal de rechter 28 personen gaan aanklagen voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse afscheidingsproces. 13 van hen worden voor rebellie, verduistering van overheidsgeld en ongehoorzaamheid (het niet opvolgen van rechterlijke bevelen) aangeklaagd waaronder de eerder genoemde personen en degene die gevlucht zijn naar het buitenland waaronder dus ook Carles Puigdemont en de overige gevluchte politici. 5 politici, te weten Meritxell Borràs, Lluis Puig, Carles Mundó, Santi Vila en Meritxell Serret, worden aangeklaagd voor het verduisteren van overheidsgeld en ongehoorzaamheid. De politici Lluis María Corominas, Lluis Guinó, Anna Isabel Simó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet, Mireia Boya en Anna Gabriel worden aangeklaagd voor ongehoorzaamheid.

Internationaal opsporingsbevel

De rechter zal ook de internationale en Europeses opsporingsbevelen voor de gevluchte Catalaanse politici activeren en heeft opdracht gegeven om deze naar de landen te sturen waar zij verblijven, dat zijn België, Zwitserland en Groot Brittannië. Er zal dus opnieuw internationaal gezocht gaan worden naar de in België verblijvende Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Lluis Puig en Antoni Comin, de in Schotland verblijvende Clara Ponsati en de recent in Zwitserland verblijvende Marta Rovira. Anna Gabriel wordt niet gezocht omdat voor haar alleen een aanklacht voor ongehoorzaamheid is.

Uitleg

In de uitgebreide uitleg heeft de rechter gedetailleerd per persoon omschreven waar ze van verdacht worden. De rechter vergelijkt de acties die de Catalaanse separatisten gepleegd hebben met die van 23-F, de dag dat Guardia Civil agenten het Spaanse Parlement wilden overnemen in een staatsgreep. Het grote verschil is echter dat op 23 februari 1981 er gebruik gemaakt werd van wapens en dat in dit geval niet gebeurde. De rechter ziet echter rebellie in de acties die gepleegd zijn op 22 september 2017 in Barcelona. De rechter moet echter wel zeer duidelijk zijn wat betreft de term rebellie aangezien critici zeggen dat bij rebellie er sprake moet zijn van geweld.

Problemen Barcelona

Direct nadat de rechter de Catalaanse politici naar de gevangenis stuurde ontstonden er problemen op straat in Barcelona. De verschillende zogenaamde comités voor de Republiek hebben demonstraties georganiseerd waarbij er ook confrontaties zijn geweest met de Catalaanse Mossos d’Esquadra politie. De manifestanten willen gaan demonstreren voor het Spaanse overheidsgebouw in Barcelona waar ook honderden agenten aanwezig zijn. Verwacht wordt dat er nog veel meer demonstraties op straat in Barcelona en andere steden en dorpen in Catalonië zullen gaan plaatsvinden gedurende het weekend.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 43 reacties
 1. Ik snap Catalonië best. Ze vragen al erg lang om een legaal referendum en meer dialoog en voor hun autonome wetten {estatut} zoals stierenvechten verbieden, gelijkheid loon vrouw/man enz en als dat steeds niet serieus genomen wordt maar wordt genegeerd of afgewezen door Madrid, wat blijft er dan nog over… Naast dan maar een illegaal referendum?
  Dan is er zooooveel verontwaardiging?! Ik snap het argument niet zozeer van ”je mag je eigen wetten niet creëren met jullie meerderheid, je moet slechts die van ons respecteren en in onze wet is het ilegaal om de Spaanse Unie te verbreken”?

 2. Voor zover ik weet heeft Catalonie meerdere keren gevraagd om een legaal referendum en ook steeds een dialoog, maar dat werd jarenlang nogal genegeerd/afgewezen. Catalonië wil zn eigen wetten zoals stierenvechten verbieden, gelijkheid man/vrouw garanderen etc. Ik snap best dat als zoiets legaal niet mogelijk is… Dan uiteindelijk maar kiezen voor niet legaal… dat dan Moncloa nu verbijsterd is en

 3. Mag ik de betrokkenen die beweren dat je in Spanje alles mag zeggen zonder gevolgen wijzen op eerder gepubliceerd artikel:

  Protesteren in Spanje wordt met de aanname van de nieuwe wet Ley de Seguridad Ciudadana nog moeilijker gemaakt. De nieuwe wet, die alleen door de regerende PP partij werd aangenomen aangezien zij een meerderheid hebben in het parlement, moet er voor zorgen dat er minder gedemonstreerd zal worden en dat de geweldplegers thuis blijven. Althans dat zegt de regering. De PP zegt nu net dat het demonstreren alleen maar veiliger wordt voor de Spanjaarden. Op het moment van de aanname van de nieuwe wet, hadden veel parlementariërs hun monden gesnoerd als teken van onvrede en protest.

  Volgens velen zal de nieuwe wet veel protestanten afschrikken aangezien er boetes kunnen worden opgelegd tot wel 600.000 euro, een belachelijk hoog bedrag wat menig Spanjaard nooit van hun leven zal kunnen betalen. Daarnaast heeft de politie nog meer vrijheid gekregen om te kunnen optreden indien zij het niet eens zijn met een demonstratie.

  1. En ondanks die wet, mag jij hier toch zeggen wat je wilt.
   Is dat nu niet geweldig?
   Maar volgens mij heeft die wet niets met dit artikel te maken.
   De lui die nu naar de gevangenis gestuurd zijn, hebben andere wetten overtreden. Overtredingen die in andere landen ook strafbaar zijn en niet alleen in Spanje!

   Er wordt nu gesteld dat er een meerderheid is onder de Catalanen die voor afscheiding zijn in het illegale referendum, door Roo zelfs in 2 dezelfde reacties.
   Maar er IS en WAS geen meerderheid, dat is hier nu denk ik 1000 keer gezegd en geschreven…er waren 1,8 Miljoen mensen voor een afscheiding en meer niet. Dat is nog geen 40% van de mensen die mogen stemmen. Er kwamen 2 miljoen stemmen, de rest bleef thuis juist omdat het ILLEGAAL was!

   Allemaal oud nieuws overigens, dat nu weer wordt aangehaald omdat mensen geen andere argumenten hebben dan deze. Dankzij het verouderde kiesstelsel hebben ze nu qua zetels in het parlement een krappe meerderheid, maar daar hebben ze niets aan, aangezien een aantal mensen niet kan stemmen en een 2 anderen nog hun zetel hebben vastgehouden zonder dat ze in Spanje aanwezig zijn. De CUP heeft iedereen nu in haar greep. Dat is wat het is. Maar zelfs met de CUP is er nu geen meerderheid meer. Dus hoezo meerderheid?? Die is er niet!

 4. Hoezeer ik sommige schrijvers op deze site apprecieer voor hun historisch inzicht en to the point reactie, ben ik het spuugzat dat door velen Vlaanderen steeds als een reactionaire regio wordt beschouwd onder de dominantie van de rechtse Nv-A. Zij vertegenwoordigen rond de 30% van de stemmen in de regio. DUS 70% HEEFT EEN ANDERE MENING. Die 30 verwatert nog meer op federaal niveau. Het is de lafheid en besluiteloosheid van anderen en de eeuwige roep om mee aan de macht te zijn die maakt dat die partij de dans leidt. Laat dit even doordringen.
  De enige vorm van overeenkomst met P’s clubje is dat ook zij steeds de schuld bij anderen leggen als iets niet naar hun zin is. Maar daar eindigt het verhaal en overeenkomst. Ook corruptie tiert welig getuige het recente vliegtuigdossier. Maar noem me een land zonder?!
  Soms stel ik me ook vragen rond de geselecteerde items. Een betoging met duizenden deelnemers in Barcelona twee weken terug tegen de afscheiding kreeg geen enkele vermelding.
  Gelukkig is en blijft CUP de echte brokkenmaker die regeringsvorming in de weg staat. Als ik een beetje mee ben met de timing, zouden eind deze week nieuwe verkiezingen worden uitgeroepen. Wss daarom dat Torent en zijn cornuiten zo druk bezig zijn nu.

  1. Normaliter had de klok moeten gaan tikken na de 1ste geplande en meteen geschorste bijeenkomst van de voordracht van FoetsieMop.
   Het juridische adviesorgaan van het regiobestuur was verdeeld over de interpretatie van de statuten, dit heeft geleid tot een oordeel (die door enkele juristen, waaronder de voorzitter van dit clubje niet hebben ondertekend) dat de klok niet loopt.
   De 30 dagen klok is met aftikken gestart door de stemming van afgelopen donderdag. Er mag nog 1 stemronde plaats vinden, geen winnaar, dan wordt de weg naar nieuwe verkiezingen gestart of Torrent gaat direct nieuwe verkiezingen uitroepen.

 5. Ik kan maar besluiten: de geest van Franco leeft intenser dan ooit, in Madrid. Mensen opsluiten omdat ze van een andere politieke gedachte zijn: foei.
  Als dat Europa is, dan hoop ik dat er een referendum komt zoals de Brexit. Zodat ik, tegen mijn zin eigenlijk, dan stemmen dat ik niet in een politieke unie wil met een land zoals Spanje actueel er een is.

  1. Ach Luc, de Franco kaart is de enige die je nog kan trekken?
   We gaan het zien wat de Duitse justitie vind nu heh.
   Als zij vinden dat hij moet worden uitgeleverd, ga je dan roepen dat de Duitsers ook nog in het verleden leven?

   Misschien is het je ontgaan, dat kan ik me zo voorstellen, maar de enige figuren die net zo handelen als Franco en Hitler in het verleden, zijn de hedendaagse Separatisten. Een eigen boek met propaganda, indoctrinatie, en regeltjes hoe om te gaan met tegenstanders….komt je dat ergens bekend voor??

 6. Het is stuitend, dat een artikel over Catalunya vergeleken wordt met een (overjarig) meningsverschil van België. Dat de voortreffelijke site van ‘Spanje Vandaag’ waarbij de redaktie uitsluitend en alleen artikelen vertaald naar het onze, misbruikt wordt door Belgische lezers, om hun gal te spuien.
  Vele vergelijkingen gaan niet op. Alle landen met hun bijkomende reakties op situaties zijn verschillend. Culturen zijn verschillend en mensen denken en reageren anders, omdat geen mens gelijk is.
  Laten we proberen ons bij het onderwerp te houden, geen appels met peren te vergelijken en vooral de rechtsgang zijn beloop te laten.

  1. Amen. Cornelis.
   We buigen allemaal diep voor deze reactie!
   Althans, ik wel.

 7. Het nieuwsgerucht gaat in de ronde, dat Puigdemont in een politie bureau zit, dit naar aanleiding van de EAB uitgevaardigd door de Spaanse justitie aan Finland afgelopen nacht.

  1. Het gerucht gaat ook dat Puigdemont nu ook uit FInland (min of meer) gevlucht is op vrijdagavond om aan de Finse justitie te ontkomen. Het kat en muis spel gaat verder.

   1. Zo zien we maar weer, die Puigdemop met zijn blablabla en dan krijg je: “por la boca muere el pez y el hombre por la palabra”.

 8. Waar zijn die miljoenen manifestanten!, alleen maar de gebruikelijke flierefluiters van CDR (Arran, Okupa beweging) die hondsgetrouw komen blaffen op bevel van de ANC en Òmnium (de clubjes van de J’s).

 9. Als je een eigen staat wil moet je de wet overtreden dacht je dat Belgie dit op een wettelijke wijze heeft verkregen in 1830
  Dus alle Belgen de gevangenis in voor rebellie voor 30
  Jaar belachelijk wat een … land Spanje

  1. Saai hé…, bij jullie afscheiding vielen dooie, jullie Waalse broeders ten tijde van de strijd hebben decenia’s lang jullie gevoed en nu willen jullie van ze af!

   1. Voor je als Nederlander, die steeds alles beter schijnen te weten, commentaar geeft op de Belgische geschiedenis, zou ik me toch eens wat dieper in specialiseren. Want wat ge daar allemaal neerpent, raakt kant nog wal.

    1. Ach, Indepsgezinde hebben een andere historisch besef en kijk op de realiteit!

  2. Wim, tijden zijn veranderd en politici moeten dat nu via een politieke weg doen en niet op de manier zoals ze dat nu geprobeerd hebben, wetten overtreden en dan ook nog slechts denken aan de minderheid van de bevolking. 30 jaar is de maximumstraf, wie zegt dat ze dat ook gaan krijgen en dat bestaat in Spanje omdat er al vaker staatsgrepen en afscheidingen zijn geprobeerd. Om Spanje als een land te houden is er een grondwet en daar staat duidelijk in wat men wel en wat men niet mag doen. Houdt men zich daar niet aan dan is men strafbaar.

   1. En de redactie is neutraal? De Catalaanse politici proberen juist via de politiek een oplossing te vinden maar Madrid wil nergens over praten (met ETA werd wel onderhandeld …). In alle grondwetten is onafhankelijkheid illegaal, maar in de meeste democratische landen worden referenda wel toegestaan. In Schotland en Canada is een referendum over onafhankelijkheid gehouden zonder dat er op losgeslagen werd. In plaats van te onderhandelen stopt de Spaanse regering met hulp van de rechter de Catalaanse politici achter tralies, zogenaamd niet om politieke redenen maar omdat er geweld zou zijn gebruikt (want de manifestaties waren intimiderend). Als een regering zo met zijn politieke tegenstanders omgaat is er geen sprake van democratie. Tot slot, zoals ik hier al vaker heb gezegd: wie leest er hier informatie van Catalaanse zijde? De Spaanse pers informeert zeer eenzijdig.

    1. Om een referendum in te richten moet men aan bepaalde regels voldoen (ook in België). Deze regels hebben de inrichtende Catalanen aan hun laars gelapt. Dit kon dus onmogelijk wettig zijn.

    2. De Catalaanse pers zelf heeft eindelijk ook ingezien dat ze voor de gek zijn gehouden.
     Het was de Catalaanse pers die de HELE wereld liet zien, dat de er-regering wist dat er een aanslag zou komen in Barcelona…de rest is helaas een trieste geschiedenis…dus kom AUB niet met dit soort onzin aan, vertel dit ff aan de familie van de slachtoffers daar!
     Je leest alleen wat je wilt lezen en dat is wat de Nazi´s ooh sorry de Indeps ook graag willen

    3. Oh ja? Het eerste het beste land Finland: daar is Peke snel snel vertrokken want in dit land is rebellie ook strafbaar en kon hij uitgeleverd worden. Dus nu zit hij terug in België, hopelijk toont dit land zijn ballen en wordt de uitlevering een feit

    4. Die Catalaanse media is onbetrouwbaar en corrupt, zij vangen ieder miljoenen aan euries als zij (alleen maar) over het TeamIndepSS project verslag doen. Zelfs La Vanguardia is verplicht om haar verslaggeving TeamsIndepSS getint te doen, anders liggen ze je eruit, dus dan maar de centjes aanpakken en meedoen!

 10. nee madrid is door europa op vingers getikt hiervoor , niet wettelijk opsluiten van mensen omdat ze uitkomen voor vrije mening .

  1. Oh ja…sinds wanneer zijn ze daarvoor op de vingers getikt??
   Stond dat in je NVA huis aan huis blaadje??
   Helaas het is niet zo.
   De waarheid is dat je in Spanje dus niet de wet mag overtreden en dat als de rechter je via een borgstelling naar huis laat gaan, je dus niet mag vluchten en dus ook niet door mag gaan met de wet te overtreden.

  2. Spanje is op haar vingers getikt voor het strafbaar maken van verbranden van foto’s van de Koning. Over de hele Catalonië kwestie heeft Europa niets anders gezegd dan dat ze achter Spanje en de Spaanse grondwet staan.

 11. Toch erg van de graaiers eerst de mensen opjutten en als het te warm wordt onder hun corrupte voeten gaan lopen.Het verschil met belgie waar dat er ook veel corrupte politiekers zijn waar die blijven gewoon zitten omdat ze weten dat ze toch niet vervolgd worden.

  1. Sjonge iemand die de waarheid over de Belgen durft te zeggen hier….
   Kijk maar uit, dat vinden de extreem rechtse NVA rakkers niet zo leuk hoor.
   Denk om je veiligheid nu!

   1. Dus in België staat Democratie gelijk aan frauduleuze corrupte politici !!
    Vandaar dat de gros aan kopstukken van TeamIndepSS naar Brussels is gevlucht.

   2. Ja, leg die eens uit Robert?
    Volgens mij woont de redactie toch echt in Barcelona of in ieder geval deels.
    Er wonen een berg mensen die hier reageren in Spanje, zoals ik, volgens mij mogen wij allemaal zeggen wat we willen zonder enig probleem.
    Over de Catalanen, over de PP, over de regering en ga zo maar door.

    Volgens bepaalde gegevens die dacht ik Cooper al eerder poste, is Belgie vaker op de vingers getikt als het gaat om zaken als democratie dan Spanje. Dus voor je weer iets roept, check ff je feiten, want dit sloeg helemaal nergens op.

     1. Cambrils behoort niet meer tot Catalonië, toch?, sinds het uitroepen van de (eenzijdige) onafhankelijkheid is tevens direct Tabarnia afgesplitst van Catalonië. 🙂

   3. Vergeet niet dat de Belgen ook delen van Nederland hebben bezet
    misschien moesten we dat ook maar eens terug eisen

  2. VOORBEELDEN Van Dorst? WELKE Belgische politiekers zijn corrupt? Opletten wat je schrijft ventje! Zolang er geen veroordeling is moet je geen beschuldigingen uiten…

   1. Ach Vlaming, laat die man of vrouw nou. Je weet toch zelf ook wel dat overal in de politiek graaiers zitten en de corruptie toegestaan wordt omdat ze elkaar allemaal de hand boven het hoofd houden.
    Van Dorst noemt geen namen, maar in algemene zin klopt het wel heh.
    Kijk op deze site en op een heleboel andere websites mogen ook allerhande mensen schreeuwen dat heel Spanje en de Spaanse politiek corrupt is.
    Dus nou roept iemand dat over een ander land….so what?
    Lig jij daar wakker van? Het is zoals het is. Laat het aan de rechters en het OM over om zich er druk over te maken, daar worden ze voor betaald.

    1. @Juan74: ik lig er écht niet wakker van hoor. Werk hard en heb mijn slaap nodig haha. Het artikel gaat over een huidige situatie en inderdaad élk land waar ook ter wereld heeft zijn corruptie in alle lagen of hád ze. Ik ga echter niet zomaar mensen beschuldigen voor ze effectief veroordeelt zijn OF: als de feiten (geen fake news) en/of beelden voor zich spreken. Dus als Vand Dorst zomaar mensen zoals bvb politici van een bepaalt land beschuldigd: ONDERBOUW DAT DAN!
     Nu ja, ik weet ook wel: het is een beetje tegen de windmolens vechten he en wellicht ben ik soms ook wel een beetje (té?) chauvinistisch. Maar goed: ik hou nu eenmaal van beide landen, slecht is dat niet he? Ik verdedig beide…

     1. Vlaming….ik ken het.
      Je woont in het ene, je denkt aan je oude land…en dus wil je voor beide het goede….maar als mensen 1 van beide aanvalt zonder feiten of bewijs, dan maakt het mensen pissig. En terecht.
      Helaas slapen we deze nacht een uurtje korter, maar ik denk dat ik gewoon een uurtje langer slaap hahahaha…opgelost.

  3. Van Dorst, moest ik de mogelijkheid hebben, ik steek je achter tralies voor beledigingen tegenover Belgie en beschuldigingen zonder het minste bewijs…..; je IQ zal wel aan de zeer lage kant staan!

   1. Rustig Dumont.
    Wij hier in Spanje moeten alles maar pikken van mensen hier, wij reageren met beleid en feiten en bewijzen. Als mensen dat niet doen, dan laat ze en reageer in alle rust en kalmte….doe je dat niet dan hebben ze je precies waar ze je willen hebben….

    Dus chill….neem een drankje, thee, koffie of iets sterkers en laat het van je afvallen….

    1. Tja, hij zal ook een beetje pissed off zijn als ik maar zoals Cornelis zegt hier bovenaan: we dwalen af vh onderwerp vanwege het gezeik van 1 iemand

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken