skip to Main Content
Beginnende zelfstandigen in kleine Spaanse dorpen kunnen twee jaar lang minder betalen
123RF.com

Beginnende zelfstandigen in kleine Spaanse dorpen kunnen twee jaar lang minder betalen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

123RF.com

MADRID – Als het aan de staatsbegroting van de Partido Popular ligt kunnen zelfstandigen die net beginnen met hun activiteiten in dorpen waar minder dan 5.000 mensen wonen gedurende de eerste twee jaar gebruik maken van de zogenaamde “tarifa plana”. Met dat speciale tarief betalen beginnende zelfstandigen sinds 1 januari dit jaar 50 euro per maand gedurende het eerste jaar waarna het bedrag geleidelijk omhoog gaat. Met de nieuwe plannen zou dat gedurende twee jaar 50 euro per maand moeten gaan worden.

De staatsbegroting is weliswaar goedgekeurd door de Partido Popular (PP) maar is nog niet aangenomen in het Spaanse parlement omdat de PP niet genoeg steun heeft. Omdat er in 2019 gemeente en Europese verkiezingen zijn in Spanje staat deze staatsbegroting bol van de “verkiezingsbeloften”, zoals de oppositiepartijen dit omschrijven. Aangezien er ruim 4 miljoen zelfstandigen zijn in Spanje wil men deze groep ook tevreden houden door deze maatregel aan te kondigen.

Verkiezingsstunt of niet, beginnende zelfstandigen in kleine gemeenten waar minder dan 5.000 mensen wonen zouden in de toekomst gedurende 24 maanden 50 euro per maand gaan betalen waarna dit bedrag in het derde jaar geleidelijk oploopt. Sinds 1 januari van dit jaar betalen beginnende zelfstandigen reeds 50 euro per maand gedurende de eerste 12 maanden terwijl dat daarvoor nog gedurende zes maanden was. In sommige deelstaten zoals de Comunidad de Madrid en waarschijnlijk binnenkort Andalusië geldt een soortgelijke regeling van 24 maanden “tarifa plana” al maar de PP wil dat naar heel Spanje brengen.

[su_box title=”Lees ook eens:” box_color=”#009688″ radius=”0″]Het hoe en wat van zelfstandig werken in Spanje[/su_box]

De Spaanse regering trekt voor dit plan ruim 100 miljoen euro uit, iets wat ook vermeld staat in de staatsbegroting. De 50 euro die de beginnende zelfstandigen dan zouden gaan betalen gedurende twee jaar is de bijdrage aan de Sociale Zekerheid in Spanje. Er is speciaal gekozen voor kleine dorpen met minder dan 5.000 inwoners om daar onder andere nieuwe winkels en bedrijven te laten komen. Sinds de nieuwe invoering op 1 januari van dit jaar zijn er in Spanje 124.000 nieuwe zelfstandigen bijgekomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Ik neem aan dat jullie als zelfstandigen en eventueel zelfs werkgevers het met me eens zijn dat de kostprijs van een werknemer niet enkel zijn loon betreft, maar ook alle kosten die daar bovenop komen en dat bij de bepaling van het loon zelf ook rekening is gehouden met de sociale bijdragen en de belastingen die de werknemer zal moeten betalen. Waar jullie het waarschijnlijk niet mee eens zijn is dat een zelfstandige bij de bepaling van zijn prijs eveneens alle kosten, bijdragen en belastingen doorrekent die hij heeft betaald of zal moet betalen. Het lijkt me niet de slimste van de klas die dat niet zou doen. Conclusie: wel de werkgever en de klant, maar niet de werknemer en de zelfstandige betalen de rekening. Heb ik het mis of is het inderdaad zo dat de totale sociale bijdragen op het loon van een werknemer hoger liggen dan de bijdragen te betalen door een zelfstandige op wat hij heeft verdiend ? Waarover klagen jullie eigenlijk ? Dat vele zelfstandigen niet al te correct omgaan met hun aangifte laten we hier dan nog buiten beschouwing.

  1. ok maar je moet ook kijken wat je ervoor terugkrijgt zoals gezondheidszorg, sociale zekerheid etc. Als je in Nederland of België alles bij elkaar optelt ben je vaak duurder uit (althans dat heeft men mij verteld). Iemand?

   1. Zelf ben ik nog géén zelfstandige, maar ben dit wel aan het overwegen… De totale lasten/kosten die je draagt weet ik (nog) niet precies, maar de kosten voor sociale lasten in België zijn hieronder terug te vinden:

    Sociale bijdragen worden berekend op je inkomen van het jaar zelf. Omdat dit inkomen niet direct gekend is, werken we met een verplichte voorlopige bijdrage.

    Verplichte minimum kwartaalbijdrage:
    Een zelfstandige in hoofdberoep is steeds minstens een minimumbijdrage per kwartaal verschuldigd. De minimumbijdrage bedraagt 20,5% op een netto belastbaar beroepsinkomen van € 13.550,50 per jaar.

    Concreet betaal je als startende zelfstandige in hoofdberoep een voorlopige bijdrage van € 721,89 per kwartaal tot het einde van het derde volledige kalenderjaar van activiteit. Daarna wordt je voorlopige bijdrage berekend op het inkomen van drie jaar voordien. Maar ook als dit inkomen lager ligt dan € 13.550,50 ben je een minimumbijdrage van € 721,89 verschuldigd.

    Definitieve bijdragen:
    Eenmaal je inkomen voor een bepaald jaar gekend is, volgt de “herziening” van je bijdragen voor dat jaar. Je definitieve bijdrage is een percentage van je werkelijk genoten inkomen van dat jaar:

    Ligt je inkomen lager dan € 13.550,50, dan wordt de minimumbijdrage die je als voorlopige bijdrage betaald hebt definitief.
    Op je inkomen tussen € 13.550,50 en € 58.513,59 betaal je een bijdrage van 20,5%.
    Op je inkomen tussen € 58.513,59 en € 86.230,52 betaal je een bijdrage van 14,16%.

    Hier betaal je dus je bijdrage per kwartaal (per 3 maanden)… Zolang je een laag inkomen hebt, valt de maandelijkse bijdrage lager dan in Spanje, maar eens je meer verdient, dan loopt de bijdrage ook hoger, wat mij ook logisch lijkt, want je verdient ook meer!

 2. Ik neem even aan dat men doelt op de ¨autonomos¨ bijdrage?
  Persoonlijk vind ik die ook veel te hoog.
  Op zijn max is die voor een kleine ondernemer 300 euro per maand bijna. Dat is voor veel kleine zelfstandigen toch niet op te brengen?
  Die hebben al hun huur en vaste lasten en dan dit er nog bij.
  Men zou dat veel beter kunnen relateren aan iemand zijn of haar winst of omzet in plaats van alles en iedereen over 1 kam te scheren.
  Maar dat is mijn idee erover.

  1. Je bedoelt een systeem zoals in Frankrijk. Dat zou een mooie oplossing zijn in Spanje maar met de gezondheidszorg die er nu is, is dat niet mogelijk. Uiteindelijk heeft men mij verteld dat je in Spanje vaak nog steeds goedkoper uit bent aangezien je gezondheidszorg, sociale zekerheid, pensioen (min of meer ww-uitkering) etc. inbegrepen is in deze maandelijkse kostenlast. Wie kan vergelijken?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken