menu: rubrieken, zoeken & meer

Avondklok ingevoerd in de provincies Alicante, Valencia en Castellón

Avondklok ingevoerd in de provincies Alicante, Valencia en Castellón
Beeld: 123rf

Avondklok ingevoerd in de provincies Alicante, Valencia en Castellón

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Sinds zaterdagnacht 1 uur heeft de autonome regio Valencia als een van de eerste regio’s in Spanje een avondklok ingevoerd. Deze zal tot tenminste 9 december gelden in de provincies Valencia, Castellón en Alicante (inclusief de Costa Blanca). De beslissing hierover was afgelopen donderdag al genomen maar ging pas zaterdagnacht in. Ook de autonome regio Castilië en León heeft sinds zaterdagavond een avondklok terwijl andere regio’s zullen volgen als er een nieuwe noodtoestand komt.

De bijna 5 miljoen inwoners van de Valencia regio die woonachtig zijn in de provincies Alicante, Valencia en Castellón inclusief dus ook de Costa Blanca en Costa de Azahar hebben vanaf zondag 25 oktober te maken met een avondklok (toque de queda). Deze is zondagnacht om 1 uur ingegaan en zal tenminste duren tot 9 december. 

Inwoners mogen tussen middernacht (00:00 uur) en 6 uur ‘s morgens niet naar buiten gaan en moeten binnen blijven. Het is alleen toegestaan om op straat te zijn om te gaan werken, vanwege overmacht, een medische urgentie of om een hulpbehoevend persoon of personen te helpen. Op straat wordt door de politie gecontroleerd waarbij men hoge boetes kan geven.

Andere maatregelen die genomen zijn om het aantal corona-infecties tegen te gaan zijn o.a.:

Het is vanaf nu alleen nog toegestaan om met maximaal 6 personen samen te komen, zowel als het om familie gaat of om sociale bijeenkomsten met vrienden. Dit geldt voor zowel bijeenkomsten binnenshuis of in de tuin als op openbare plaatsen.

Vanaf 22 uur tot 8 uur is de verkoop van alcohol verboden behalve in de horeca.

In bars mag er niet aan de bar worden gedronken en moet dat aan een tafel gebeuren waar maximaal 6 personen aan mogen zitten. Alle horecagelegenheden moeten om middernacht dicht zijn.

Alle stadsparken, openbare groenzones en andere plaatsen waar men kan samenkomen zijn vanaf 22 uur gesloten.

Castilië en León

Naast de Valencia regio heeft ook de autonome regio Castilië en León sinds zaterdagavond 24 oktober een avondklok. Deze geldt in deze regio van 22 uur tot 6 uur waarbij geen einddatum is vermeld maar men gaat uit dat deze maatregel tot midden november zal duren.

Madrid regio

Op zaterdag eindigde de regionale noodtoestand in de Madrid regio en dus kwamen er nieuwe regionale corona-maatregelen waaronder en verkapte vorm van een milde avondklok (omdat de regionale overheid het niet zo wil noemen). De Madrilenen mogen tussen middernacht (00:00 uur) en 6 uur ‘s morgens binnenshuis geen bijeenkomsten meer hebben. Men mag nog wel op straat zijn tijdens deze uren (er is dus geen uitgaansverbod). Ook de horeca mag één uur langer open blijven tot middernacht.

Noodtoestand

Zoals we al eerder hebben geschreven beslist de regering op zondag tijdens een speciale ministerraad of er een nieuwe noodtoestand (estado de alarma) komt in Spanje. Om een avondklok juridisch mogelijk te maken is deze noodtoestand nodig en daarom hebben inmiddels 11 autonome regio’s om een ‘estado de alarma’ gevraagd.

Deze autonome regio’s waaronder Baskenland, Catalonië, Valencia regio, Asturië, Extremadura, La Rioja, Navarra, de autonome stad Melilla, Castilla-La Mancha, de Balearen en Cantabrië. Zij willen een noodtoestand zodat ze o.a. de avondklok kunnen invoeren en andere corona-maatregelen kunnen nemen.