skip to Main Content
Verkiezingen Spanje nu officieel aangekondigd voor 20 december 2015

Verkiezingen Spanje nu officieel aangekondigd voor 20 december 2015

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy11aMADRID – Premier Mariano Rajoy heeft deze maandag 26 oktober het document ondertekend waarmee hij van ontbinding van het Parlement vraagt wat weer inhoudt dat de komende verkiezingen officieel zijn aangekondigd. Zondag 20 december is het dan zover en kunnen alle kiesgerechtigde Spanjaarden kiezen of ze door willen gaan met de PP en Rajoy als premier of kiezen voor een andere partij en een andere richting.

Tijdens een persconferentie heeft premier Mariano Rajoy alleen maar goede woorden over voor zijn beleid van de laatste 4 jaar. Zo is volgens Rajoy de economie beter dan ooit van Spanje (net zoals de buurtlanden waar Spanje van meeprofiteert), zijn er minder werklozen (niet waar want het aantal is hetzelfde als toen hij aantrad), zijn er meer banen gecreëerd (maar wel slechter, minder loon en tijdelijke contracten terwijl het makkelijker is om iemand te ontslaan) en gaat het stukken beter met Spanje (omdat hij niet met het volk spreekt en niet weet wat er werkelijk speelt op straat).

Rajoy heeft geen melding gedaan over zijn doorgaande ruzie en onenigheid met Catalonië en de onafhankelijksdrang van de welvarende Spaanse regio of iets gezegd over de vele corruptieschandalen die de laatste vier jaar aan het licht zijn gekomen waarbij maar al te vaak leden van zijn PP politieke partij bij betrokken waren. Ook wordt er niets gezegd over het feit dat er nu meer dan ooit families zijn die op de armoedegrens leven of over het feit dat er nu na bijna 4 jaar Rajoy niets veranderd is in aantal werklozen, ook al zegt de PP natuurlijk van wel. Nog maar te zwijgen over de belastingverhogingen en vergaande bezuinigingsmaatregelen, allemaal verkiezingsbeloftes die Rajoy meteen na aanstelling als premier al wist te breken.

Hoe dan ook, de PP is nu nog steeds een van de grootste partijen zouden er vandaag verkiezingen plaatsvinden maar de absolute meerderheid die de PP bij de verkiezingen in 2011 wist te krijgen zullen ze dit keer zeker niet kunnen bewerkstelligen en dus wordt het regeren van een land moeilijker en dus heeft Rajoy al gezegd dat hij wel weer premier wil zijn maar alleen als de PP de meerderheid heeft.

Op dit moment staat de PP meer of minder op gelijke hoogte als de PSOE, niet omdat men de PSOE nu veel beter vindt maar wel omdat de Spanjaarden inzien dat het weer tijd wordt voor een andere partij en leider in het land. De PSOE was dan altijd de logische en enige tegenpool maar dit jaar zijn er nog twee alternatieven waarmee de kiezers rekening mee moeten houden: Ciudadanos en Podemos.

Wie er uiteindelijk zal gaan winnen op 20 december en wie met elkaar zal moeten gaan samenwerken om zo een nieuwe regering te vromen zullen we pas weten na de komende verkiezingen over 54 dagen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken