UPDATE 2: coronavirus besmettingen in Spanje (2020)

UPDATE 2: coronavirus besmettingen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op woensdag is het aantal met het coronavirus besmette personen in Spanje opgelopen naar 13 terwijl dit op maandag nog 0 was. Terwijl er in Italië al meer dan 320 personen besmet zijn en er 11 personen overleden zijn (allemaal met een hoge leeftijd), zijn er in Spanje 13 besmette personen maar geen doden.

Het laatste besmettings geval werd geregistreerd op het Canarische Eiland La Gomera waar een vrouw in Valle Gran Rey die eerder naar Italië was gereisd als positief getest werd op het coronavirus. Op La Gomera werd enkele weken geleden ook de allereerste besmetting van Spanje, een Duitse toerist, geregistreerd. 

In Andalusië is nu ook een besmette persoon, een 62-jarige man die niet naar China of Italië is gereisd en dus geen directe link heeft met beide landen. Op dinsdag kwamen daar een Italiaanse vrouw in Barcelona, een 24-jarige man in Madrid en een persoon in Castellón bij.

UPDATE: Het aantal besmette personen is op donderdag opgelopen naar 23 personen. Er is een 18-jarige vrouw in Segovia die na haar bezoek aan Iran besmet is geraakt en 3 nieuwe gevallen in de regio Valencia waaronder een journalist die naar Milaan is geweest voor de verslaggeving van een wedstrijd met voetbalclub Valencia. Alle andere besmette personen in Valencia zijn ook in Italië geweest. Ook in Madrid zijn er 3 nieuwe besmette personen bijgekomen. Een van de patiënten in Madrid, een 77-jarige vrouw met andere ziektes, is er ernstig aan toe.

Kort

De eerste coronavirus patiënt werd dinsdagochtend geregistreerd op Tenerife waar een Italiaanse arts positief uit de test kwam. Hij verblijft in een hotel in Adeje in het zuiden van het eiland waardoor de autoriteiten uit voorzorg alle 1.000 aanwezige toeristen en personeelsleden geïsoleerd hebben. 

Later op de dag bleek dat ook de echtgenote van de Italiaan besmet is. Daarna werden ook twee andere Italianen in hetzelfde hotel als besmet opgenomen in het ziekenhuis.

Op dinsdag werd ook bevestigd dat een 36-jarige Italiaanse vrouw in Barcelona na haar reis naar noord Italië besmet is met het gevreesde coronavirus. Ook zij werd opgenomen in een ziekenhuis in de Catalaanse stad nadat ze zichzelf meldde bij het ziekenhuis. 

In Madrid heeft men bevestigd dat een 24-jarige Spanjaard besmet is met het coronavirus. Hij bevond zich in zijn woning toen hij ziek werd waarna hij naar een ziekenhuis in de Spaanse hoofdstad is gebracht. Deze man is op bezoek geweest in Italië.

In de provincie Castellón is een man door de Valenciaanse autoriteiten en later ook door de Spaanse autoriteiten als positief bevestigd. Een andere mogelijke besmetting in Valencia bleek negatief te zijn. Op woensdag is er een nieuwe besmetting bijgekomen in Valencia.

Enkele weken geleden waren er twee buitenlandse toeristen opgenomen in ziekenhuizen in Spanje. Een Duitse man op La Gomera en een Britse man op Mallorca. Zij zijn inmiddels alweer thuis nadat ze 14 dagen in quarantaine hebben doorgebracht en gezond werden verklaard.

Maatregelen

Vooralsnog roept de regering in Spanje op om niet in paniek te raken. De besmette personen in Spanje zijn allemaal licht besmet (te vergelijken met griep) en hebben de grootste kans op overleven. Ook het besmettingsgevaar is beperkt in Spanje volgens de Spaanse gezondheidsinstanties.

Terwijl er op het moment van schrijven 13 personen zijn opgenomen in Spanje omdat ze positief zijn getest op het coronavirus, zijn er tot 20 februari 15 personen om het leven gekomen en werden er meer dan 440 personen opgenomen in ziekenhuizen met de gewone griep. Deze griep kost jaarlijks het leven van tientallen mensen.

Voor het eerst sinds de aanvang van de coronavirus crisis raadt de minister van Volksgezondheid aan om niet naar bepaalde landen te reizen, te weten vier Italiaanse regio’s (Lombardije, Piemonte, Emilia-Romagna en Veneto), Japan, Iran, Zuid-Korea, Singapore en China. Er is geen verbod op reizen naar de risicogebieden maar als het niet noodzakelijk is kan men de reis beter uitstellen, aldus de minister Salvador Illa.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.