skip to Main Content

Interpol is onderzoek gestart naar het illegaal transporteren van afval uit en naar Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spaanse kranten hebben gesuggereerd dat Gibraltar betrokken is bij het illegale vervoer van afval naar Spanje maar volgens een rapport van de Guardia Civil zijn er 43 landen bij dit transport betrokken. Operatie Tyson, dat gecoördineerd werd door Interpol, heeft sporen gevonden van de dumping door criminelen van 1,5 miljoen ton illegaal afval verspreid over de hele wereld.

Meer dan 1.000 agenten van de Guardia Civil en mensen van de Belastingdienst hebben tijdens het onderzoek in Spanje een aantal plaatsen in het binnenland en aan de grenzen onderzocht. Het hoofd van de Milieupolitie van de Guardia Civil (Seprona) was tijdens de operatie het aanspreekpunt tussen de Spanjaarden en Interpol.

Zo werden twee schepen ontdekt die 6.600 ton metaalafval in zee dumpten zonder enige veiligheidsmaatregelen. In een ander schip, afkomstig uit Dakar (Senegal), werd plasticafval gevonden zonder de nodige papieren met de oorsprong van het afval of zijn samenstelling. Er werd een bedrijf ontdekt dat 136.000 liter gebruikte plantaardige olie en 32.000 liter afvalwater had opgeslagen zonder officiële documenten en zonder een officiële vergunning.

Drie Spanjaarden werden gearresteerd voor een afvaltransport tussen Gibraltar en Medina Sidonia in de provincie Cádiz. De drie gearresteerden riskeren een gevangenisstraf tussen de zes maanden en de vijf jaar maar zij moeten wel, als zij schuldig bevonden worden, de milieuschade herstellen.

Interpol denkt dat de milieucriminaliteit een van de snelst groeiende internationale problemen is en dan vooral omdat er een wijdverspreid economisch voordeel uit te halen is. Meer en meer criminele netwerken gaan zich hier dan ook mee bezig houden.

Spanje heeft een grote afvalverwerkingssector met de import en export van afval en er zijn er altijd die buiten de lijntjes zullen kleuren om hun winst nog te vergroten. Momenteel komt het grootste deel van het geïmporteerde afval van binnen de EU maar er is ook een aanvoer vanuit de USA, Israël, Argentinië, Colombia, Honduras, Uruguay en Omán.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Dat zegt wel weer hoe de samenstelling is onder de zogenaamde beschaafde wereld. Een grote giller en een grote aanfluiting richting instanties die vrolijk meedoen. De straffen die voor zulk soort minne praktijken opgelegd worden zijn te soft voor woorden. Vandaar het ook regelmatig voorkomt. Uit het zicht en dumpen waar het kan en getolereerd wordt , vanwege het vervuilde geld. Wie dit op hun geweten hebben zijn nog minder dan uitwerpselen. Zelf moet ik ook nog verder aandacht besteden aan mijn prive afval net als bij iedereen . Gelukkig is er al veel verbeterd. De producenten van allerlei producten moeten ook verder er aan werken , want dat is nodig al dat plastic e.d. In iedergeval het illegaal lozen en dumpen van giftige stoffen is en blijft een zwaar misdrijf wat flink aangepakt moet worden. Wat is het toch een rare wereld waar in je moet leven. Het blijft voor mij een raadsel waar ik iedere keer tegenaan loopt bij het lezen en zien van afval-hopen . Wat bezielen deze gewetensloze boeven om deze aarde zo extreem te bevuilen.

  2. Een triest verhaal, 5 jaar geleden heb ik een huishoudmachine gemaakt die glas kan minimaliseren/verpulveren tot gruis en plastiek ook. Ook kan dit apparaat de papieren melkpakken recyclen, ook bedorven en overgebleven voedsel kan het minimaliseren/biologeren, ook geschikt voor bewoners van een appartement. verder geen uitleg, vanwege bescherming mijn uitvinding. In ieder geval als ik deze uitvinding kan beschermen en verkopen dan kan ieder huishouden geld verdienen aan zijn afval, omdat het geschikt is voor hergebruik. 5 jaar ben ik bezig om een patent te krijgen om mijn uitvinding te beschermen, ze willen allemaal tot in de definities weten hoe het werkt. een keer heb ik in het verleden een andere uitvinding uit handen gegeven en heb ik duizenden guldens moeten investeren om dit te beschermen en daarna duizenden euro’s moeten investeren om de dieven die het idee gestolen hebben uit te schakelen. Ik ben oud en moe. De parasieten zijn schuldig, dat ik het misschien niet aan de volgende generatie kan doorgeven. Ps. ook ben ik al ver gevorderd om matrassen en meubelen te vernietigen maar ik moet voor deze er wel bij zeggen dat ik het gebruik voor verwarming van mijn huis.

  3. Waar vraag ik toestemming om dit artikel op mijn Facebookpagina te zetten?

  4. Witte boorden criminaliteit , ze vullen elkanders zak.
    Zit je dicht bij het vuur, lekker warm, lang leve de politici.

  5. Deze milieu criminelen kunnen niet hard genoeg gestraft worden. Wij leven al in een afval/wegwerp maatschappij en deze gasten worden er schatrijk van.met hun illegale praktijken.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken