skip to Main Content
10 dingen die veranderen wanneer je in Spanje woont
Emigreren naar Gran Canaria

10 dingen die veranderen wanneer je in Spanje woont

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Ik sta er niet dagelijks bij stil, maar het wonen in Spanje heeft mij toch echt veranderd. Als mens, als Nederlander én als persoon. Wow, dat klinkt ineens wel heel erg diep 😉 maar het grappige is dat je het niet eens doorhebt. Het sluipt er namelijk langzaam aan in. Vaak word je hier pas bewust van wanneer je bijvoorbeeld je vrienden en familie uit Nederland of België weer eens spreekt. “Je bent anders” zullen ze dan zeggen. Maar anders is natuurlijk niet per sé negatief. In tegendeel zelfs, de dingen die veranderen als je in Spanje woont zijn – als je het mij vraagt – juist hartstikke positief! Eigenlijk kun je best stellen dat je nooit meer de persoon zal zijn vóór emigratie. Nieuwsgierig naar wat ik daarmee bedoel? Lees dan snel verder!

1- Je gaat relaxter leven

Een veelgehoorde reden om te emigreren is dat mensen op zoek zijn naar een relaxter leven. En dat is precies wat Spanje met je doet! Echt waar, je gaat een stuk relaxter leven wanneer je woont in op zo’n Spaans eiland of het vasteland van Spanje. Laat het de magische uitwerking van het eiland zijn, of het feit dat de maatschappij anders in elkaar steekt. Ik durf niet te zeggen waar het preciés aan ligt. Het leven ís gewoon een stuk relaxter en dus: ga je zelf ook relaxter leven.

2- Je talenknobbel wordt groter

Je zult merken dat je je – wanneer je Spaans nog niet goed genoeg is – in het begin voornamelijk moet beroepen op de Engelse taal. En wanneer je je talenknobbel eenmaal aan hebt gezet, gaat de rest vanzelf. Van Duits en Frans, tot aan Scandinavische talen: in Spanje wordt zo’n beetje iedere taal gesproken. Vooral wanneer je in een toeristisch gebied woont of werkt kun je daar haast niet omheen. En het mooiste is dat je op een gegeven moment ook in andere talen gaat denken. Het jammere is alleen wél dat je Nederlandse taal iets achteruit gaat. Dan bedenk je je opeens: “hoe zeg je dit ook alweer in het Nederlands?”. Maar ach, dat is een zorg voor later 🙂 Al met al kun je stellen dat wonen in Spanje een fantastische manier is om je talenkennis te vergroten. En dus, wordt je talenknobbel automatisch ook groter!

3- Je leeft minder op de tijd

Nederlanders, Belgen en Duitsers zijn over het algemeen altijd op tijd of zelfs een kwartier te vroeg. En dat wordt anders wanneer je in Spanje woont. In het begin levert dat best veel frustratie op, maar er komt een moment dat je je beseft dat je het zélf ook niet meer zo nauw neemt met de tijd. Het is echt niet zo dat mensen in Spanje respectloos zijn en niet op tijd wíllen komen. Ik denk dat het voornamelijk te maken heeft met de instelling: maak je niet zo druk. En voor dat je het weet ben je zelf ook wat flexibeler en laat je je leven niet langer bepalen door de tijd.

4- Je krijgt een internationale vriendenkring

Naar verloop van tijd zul je merken dat je met steeds meer mensen in aanraking komt van andere nationaliteiten. Waar je in het begin met name optrekt met Nederlanders en Belgen, ontmoet je steeds meer leuke mensen met een andere nationaliteit en ander verhaal. Je leert over andere culturen, gewoonten en gebruiken. Hartstikke leuk! Je krijgt niet alleen meer inzicht hoe andere mensen denken, maar wordt zelf ook ruimdenkender. Niets is meer abnormaal, raar of gek. Je hebt allemaal al een keer gezien en meegemaakt. En wie weet raak je zelfs geïnspireerd om op vakantie te gaan naar een land dat normaal gesproken nooit in je op zou komen!

5- Je wordt minder materialistisch

Spullen zijn maar spullen. En wanneer je naar Spanje emigreert zul je merken dat je steeds minder behoefte hebt aan spullen. De zon, zee, het strand en ga zo maar door. Het is allemaal gratis! Waar men in Nederland en België toch wel kijkt naar wat voor auto, huis en TV iemand heeft, is dat in Spanje totaal onbelangrijk. En weet je: spullen en overige materialistische zaken zijn lang niet zo belangrijk als herinneringen en ervaringen! Hierdoor ga je je dus ook realiseren dat spullen helemaal niet zo belangrijk zijn.

6- Je leert je eigen plan te trekken

Emigreren is best pittig. Het is niet voor iedereen weggelegd. Maar het mooie hiervan is dat je deze stap alleen hebt gemaakt. Je hebt je eigen plan getrokken. Misschien zelfs tegen alle adviezen van je omgeving in! En dat was in de basis al een verandering. Je hebt je losgemaakt van je oude leven en hetgeen vertrouwd is achtergelaten. Je leert je eigen plan te trekken, wat voor mening anderen daar ook over hebben.

7- Je gaat op vakantie in eigen land

Een veelgestelde vraag aan emigranten: “maar waar ga jij dan op vakantie?”. Nou, in eigen land! Tripjes naar Nederland om familie en vrienden op te zoeken zie ik namelijk niet echt als vakantie. Dan ben je toch constant in de weer om alles en iedereen weer te zien. En meestal kom je nog uitgeput terug ook 😉 In Spanje zijn er immers zoveel mooie plekjes om vakantie te vieren. En dan heb ik het natuurlijk niet alleen over een strandvakantie 😉 Hoe gaaf is het dus dat jij op een plek woont waarvoor de meeste mensen een godsvermogen betalen?

8- Je leeft meer buiten

Kun je je voorstellen dat je voorheen voornamelijk binnen leefde? In Spanje is dat natuurlijk héél anders. Daar heb je de mogelijkheid om van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat buiten te zijn. En vaak is het zo dat wanneer je die mogelijkheid hebt, je er ook naar gaat leven. Van een koffie in de tuin, tot een dagje strand of een wandeling in de bergen. Buiten zijn in Spanje kan áltijd en overal. Je behoefte om binnen te zitten verdwijnt compleet.

9- Je gaat anders naar je thuisland kijken

Deze is best dubbel. Vooral in het begin – wanneer je net geëmigreerd bent – zul je vaak de vergelijking trekken met je thuisland. Je gaat je thuisland vanuit een ander perspectief bekijken. Zo zijn er ook dingen die je verafschuwt, maar ongetwijfeld ook dingen die je gaat missen, of zelfs waarderen aan Nederland of België. De geur van de herfst, de sfeer tijdens de Sinterklaas- en Kerstperiode of écht Nederlands brood. Soms zijn het de kleine dingetjes die dan toch even mist. Maar wat me wél is opgevallen is dat wanneer je even terug naar je eigen land je het gevoel krijgt alsof het leven daar heel erg hetzelfde is gebleven.

10- Je verandert als persoon

Ik haalde ‘m hierboven al even aan: je zal nooit meer de persoon zijn vóór emigratie. Je hebt een ervaring voor het leven. De andere gewoontes, mensen, cultuur en leefstijl zorgen ervoor dat jij als persoon verandert. Je hebt dingen meegemaakt, alleen, met je partner of gezin. Jullie zijn gegroeid en hechter geworden. Je bent niet meer simpelweg 100% Nederlander of Belg. Spanje is een deel van je geworden en dat zal altijd zo blijven 🙂

Wat heb jij ervaren met dingen die veranderen wanneer je in Spanje woont? Of hoe ben jij als persoon veranderd? Laat gerust een reactie achter, altijd leuk om jouw mening te lezen.

Auteur: Melissa
Bron: emigrerengrancanaria.com

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 73 reacties
 1. Ik woon hier al 20jaar en als ik eens naar België wil gaan niet langer dan 8 dagen ,ik trek mijn plan hier en dat is mijn thuis hier ,geen last met de dokters neen ,en vrien genoeg als je wilt ik ben een rustig mens goed buren niks te kort , ik voel me hier gelukkig is wel in Andalucia en de taal dat licht aan je zelf ,

  1. Hallo, heb een Klein vraagje…Ik zou graag in spanje Willen wonen (in het zuiden) had graag geweten of er franse scholen zijn want mijn kinderen spreken frans en nederlands.

 2. Wil ook heel graag naar Spanje.
  Maar wat te doen kwa werk ,kan voorlopig nog niet genieten van een pensioen of iets..
  Als ik in Spanje land.. ,heb ik altijd het gevoel thuis te komen.

 3. Verschillende talen? In ons dorp zijn er veel mensen die zelfs geen Castellaans spreken, alleen Valenciaans, ook in de winkels en warenhuizen!

  1. Jk houd van spanje,
   Het relaxte leven..de zon het buiten zijn ,wandelingen maken in de bergen.zwemmen in de zee…
   S avonds lekker buiten zitten.eva
   Kortom hasta la vista
   Viva espana

 4. Net zo min als je appels met peren kunt vergelijken, kan je Nederland met Spanje vergelijken. Het leven in Spanje is daar gewoon té anders voor. Leest de blogjes op malagaartje.nl maar. Als je écht in Spanje wilt gaan wonen, zoals ik 15 jaar geleden heb gedaan, dan kan ik je één raad geven: hou op met vergelijken en geniet. Beso

 5. Ik woon half in Amsterdam, half in Andalucia. Het allerfijnst aan Spanje vind ik inderdaad het kalme levens-tempo, het buiten zijn, de solidariteit van de Spanjaarden en een prima levenskwaliteit voor weinig geld. Ik ben dan ook zeker heel erg dol op Spanje. En op sommige punten vind ik Spanje/Spanjaarden superieur, maar op andere punten inferieur (misschien een beetje erg grote woorden). Ik spreek even over Andalucia, ver van de toeristengebieden: het achterlijke man-vrouw verschil, de nadruk op uiterlijk (que guapooooo/aaaaa), het niet buiten Andalucia komen en dan roepen ” zoals je hier leeft leef je nergens” (hoe weten ze dat dan?), dat soort dingen. Dat irriteert me zeer, wat dat betreft vind ik Nederlanders een stuk volwassener. En….nu ik toch waarschijnlijk een knuppel in een hoenderhok heb gegooid: ik vind de Spaanse keuken maar heel matig. Ik word soms gek van de eeuwige albondigas, de tortillas, de ensaladillas en alle gefrituurde happen. Ik vind het eten in Nederland een stuk lekkerder (toegegeven: ook veel duurder). Maar goed, wie ben ik? Ik wilde alleen even een klein kritisch nootje plaatsen, omdat het artikel van Melissa niet aansloot bij mijn persoonlijke ervaringen. Neemt niet weg dat ik Spanje een heel fijn en mooi land vind. Maar Nederland ook. En dat ik echt blij ben om te zien hoeveel mensen hun draai en geluk zo gevonden hebben in España! Geniet!!

 6. Is het niet een beetje naïef om alleen maar de zonzijde te willen zien? Er is wel degelijk ook een schaduwzijde en het is niet moeilijk om tegenover die 10 positieve punten ook 10 of meer negatieve punten te zetten. Het is maar hoe je het bekijkt!

  1. Met de 3 bovenstaande schrijvers ben ik het eens..Ook wij wonen hier in Spanje 17 jaar nu. Wel alleen tussen Spanjaarden. Er zijn overal en in ieder land negatieve en positieve elementen maar we zijn hier niet gekomen om vergelijkingsmateriaal te verzamelen. Punt 1. We blijven gast in een vreemd land en horen daar ook geen kritiek op te hebben want dan moet je terug gaan naar waar je vanaf komt.Punt 2. Wij genieten van de goede dingen hier en elders en de rest krijg je kado. Niet zeuren dus.

 7. 42 jaar woon werk en leef ik in Spanje. De meeste tijd op de Canarische Eilanden. Ik heb in het begin zo snel als mogelijk de taal geleerd. Ik ben nederlandse gebleven, maar 100% geintegreerd. Alle landen hebben voor en nadelen, maar ik heb het hier naar mijn zin. Je moet niet vergelijken, maar je aanpassen en nooit vergeten dat je gast bent!

 8. Helemaal mee eens! Ik woon er nog niet, en heb er pas sinds oktober 2015 een huis.
  Maar na twee hele lange zomers daar te hebben vertoefd heb ik bijna alle punten al aan den lijve mogen ervaren. Alleen punt 4 en 7 nog niet, maar dat gaat zeker komen.
  Spanje heeft mij nu al helemaal in zijn greep en heeft mij al een klein beetje veranderd.
  Ik voel me daar op het moment dat ik aankom direct al een heeeeeeel ander mens.
  Ik kan niet wachten totdat ik er permanent ga wonen!! Dan neem ik alles wat minder positief is met liefde op de koop toe.

 9. Woon al ruim 17 jaar in Spanje maar geen van de 10 punten zijn van toepassing op mijzelf, vooral niet omdat ik de Spaanse politiek volg en daar erg gestressed van wordt wat een negatieve manier van regeren Spanje heeft en ook zo onmensenlijk en ook totaal niet diervriendelijk.

  1. Als je zo gestrest wordt van de spaanse politiek en je bent het er niet mee eens, dan snap ik niet waarom je zo lang in spanje blijft wonen

  2. Waar is de politiek en regering wel top ?? NERGENS . We kunnen er toch niks aan veranderen of we nu mogen kiezen of niet, ze blijven elkaar dwars zitten .

 10. leuk artikek, alhoewel erg cliche. Niet heel Spanje is “toeristisch”…. iets wat absoluut een verschil maakt tijdens t proces van integreren. Wanneer je in n gebied woont met alleen maar Spanjaarden vallen vele genoemde punten af.
  Hoe dan ook reizen, het beleven en leven can andere culturen verruimt altijd en zonder twijfel de geest!
  Romantiseren zou ik t echter niet.

 11. Prachtig, inspirerend en mooi stuk! Leuk om te lezen en heel herkenbaar. In totaal alweer een tijd wonende in Spanje en heb me bij wijze van spreken nog geen dag verveeld! Raad het iedereen aan het mooie van Spanje te ontdekken! Groetjes vanuit een zonnig Málaga!

 12. Met alle respect voor anderen , je laten meeslepen op andermans verhalen is al helemaal kortzichtig. Er zijn zoveel onderwerpen die eerst goed moeten worden overwogen , voordat je die definitieve stap gaat nemen. Voor een ieder die zijn droom of plan wil waar maken. Alles staat of valt met een grote / kleine financiele buffer. Dat is nummer 1 bovenaan het lijstje. Ook in Spanje krijg je te maken met tegenvallers . Gemiddeld gezien is niet iedereen vermogend. Zelfs dan moet je nog extra uitkijken voor oplichters , want die zijn er in Spanje volop en meer dan in Nederland. Je bent en blijft een buitenstaander. Ook al is alles relax en gemoedelijk. Pas daar voor op.!! De spaanse taal is echt heel belangrijk om goed te kunnen communiceren. Als men het geluk heeft met ouder worden zonder al teveel beperkingen dan is dat met geen geld te betalen. Persoonlijk kies ik voor een tijdelijk huurhuis / apartement in Spanje en in Nederland blijven wonen. Dan kan je altijd nog uitwijken als er iets is wat je echt niet bevalt. Ook in Spanje is alles van tijdelijk aard. En ook niet de bloemetjes in Spanje buiten zetten als er niet genoeg geld voor beschikbaar is. De prive boekhouding op orde zodat de Spaanse en de Nederlandse belasting je geen extra oor kan aan naaien die nog doof is ook. Dus tastbare originele documenten en niet alles alleen maar digitaal. De ziekte kosten verzekering die moet zeker goed en gewaarborgd zijn. Trouwens alle verzekeringen voor alle duidelijkheid. Op deze manier kan je het lang volhouden in Spanje , want even een tip de EU is niet bepaald stabiel te noemen. Hasta Luego.

  1. Beste Pedro,

   Op het vlak van oplichters ben ik het niet met je eens.
   In Nederland zijn namelijk nog meer oplichters dan in Spanje, dat komt omdat het in Nederland lijkt of we zo eerlijk zijn. Maar er zitten meer oplichters tussen die zich zogenaamd netjes gedragen en dat begint al in de politiek en gemeenteraden, er heerst een corrupte sfeer in dezen. In Spanje zijn de oplichters bekend, dus is het allemaal veel duidelijker.
   Iets waar je uiteraard ook voor moet waken, maar lang zo erg niet als in Nederland!

 13. Dit artikel is spijker op zijn kop alleen is mijn vriendenkring in de loop van meer dan twintig jaar Nederlandser geworden. Het zijn allemaal mensen die hier al langere tijd wonen. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat ik mezelf niet meer hoef te bewijzen hoe geïntegreerd ik wel niet ben.

 14. Natuurlijk zijn er plus en min punten,,,maar waar zijn die niet?
  Zit graag in Spanje vooral voor het weer voel me daar prettiger bij en je leeft daar Ik tenminste heel relax. Wat ik ook vindt is het levens onderhoud daar,,het uit eten gaan,de drankjes daar,,,de boodschappen,,,de koffie niet te vergeten allemaal stukken goedkoper.,,, wonen doe ik er niet want vindt de zorg in Nederland iets belangrijker maar dat heeft meer met taalgebruik te maken. Heb daar ook leuke mensen ontmoet die ik elk jaar weer zie daar.voor mij is het een ontspannen vakantie altijd voor enkele maanden.En Spanje is echt heel mooi vooral Andaluciē .
  Als ik terug in Nederland ben. Verlang ik al weeer snel naar Spanje. De mensen zijn super aardig,En niks geen druk druk druk gedoe…ik ben 69 jaar en weet zeker als ik niet in Spanje zou zitten dan zat ik nu achter de geraniums in de winter ,,daar leef ik buiten elke dag weer ,je blijft er lenig bij en weinig klachten.
  Voor mij een heerlijk land om te vertoeven.

 15. prachtig allemaal maar als er 1 wegvalt wordt het moeilijk voor de ander om alles alleen op te lossen huis verkopen enz , daarom tegen de 80 plannen maken om terug gaan

  1. En daar dan in je uppie thuis achter de geraniums gaan zitten wachten tot er eindelijk iemand van de thuiszorg komt? Vaak de enige waar je nog een praatje mee maakt?
   Nee hoor, zorg ervoor dat je tegen die tijd de Spaanse taal volledig machtig bent en een sociaal netwerk(je) hebt waar je een beroep op kunt doen. Dan kun je beter genieten van je oude dag in veel mooiere omstandigheden.

   1. Ik ben het met veel mensen eens.
    Zelf ben ik van plan om in juli naar huurappartementen te gaan kijken en dan in september voorgoed naar Albir in Spanje te verhuizen.
    Er zijn mensen die dat dapper vinden en me zullen missen en het afraden maar ik ben helemaal klaar met Nederland en de graaiers politiek die gaande is!
    Ik ben van plan om heerlijk van mijn oude dag te gaan genieten in een hopelijk Spaanse gemeenschap en lan bij a noet wachten omer heen te gaan.
    Ik moet bog veel Dongen uit knobbelen en dat valt zonder hulp niet echt mee, maar ik zet het wel door.
    Dus…….. Hasta lavista en Espana

    1. Hallo Loes, na lang wikken en wegen heb ik de stap genomen, huur voorlopig een appartement voor zes maanden in Albir, een streek die ik al jaren ken. Mijn eerste kennismaking met Spanje dateert van 1973, mijn oom en tante hadden toen een mooi huis in de aanloop van de Siera Bernia in Altea, ben meteen verliefd geworden op Altea en omstreken. Vroeg of laat zou ik daar gaan wonen en het is zover. Eerst voorzichtig iets huren en rondkijken, gaat me dit wel bevallen, na een maand was ik er al van overtuigd, dit is het. Ben nu op zoek naar een permanent verblijf, hou ook nog wel een stekje aan in België, je weet nooit. Maar echt ik wil hier in alle rust en vrede mijn oude dag slijten. Hoop je hier te ontmoeten, veel succes met het uitzoeken en vinden van de juiste plek. Ter info, ben ook alleenstaande, ge ervoor

 16. Melissa wat een heerlijk herkenbaar verhaal. Wij komen ongeveer 6 keer per jaar in Nederland om de kinderen, kleinkinderen en de familie te bezoeken. Meestal ongeveer voor een week. We huren een auto en merken direct hoe druk en vol het is in de randstad. De ratrace in Nederland merken we onmiddellijk als we het vliegtuig uitstappen. Na een week zijn we blij als we weer in het vliegtuig terug zitten naar Girona in Spanje. Grappig is als je praat met Nederlanders in het vliegtuig en de vraag krijg: Zo ook met vakantie. Waar gaat u naar toe. En om dan te antwoorden: We gaan naar huis. Verbaasde gezichten en de uitleg dat we in de Costa Brava wonen en de zon weer op gaan zoeken. Vaak jaloerse blikken en vragen of we Nederland niet missen. Nou nee. We vinden een week genoeg en missen dan al de lucht van de dennenbomen, de rust en ruimte en de relaxte sfeer in Spanje. We wonen er nu 13 jaar en hebben daarvoor 4 jaar een vakantiehuis gehad. Terug naar Nederland ? We denken er niet aan. We zijn gepensioneerd en ervaren dat de medische verzorging in Spanje goed is. In ieder geval veel relaxter dan in Nederland. Natuurlijk heeft elk land ook zijn minpunten maar in Spanje wegen die ruimschoots op tegen de pluspunten.

 17. Nou zeg allemaal leuke verhalen maar Werken in Spanje is een lange kruisweg en Pensioen heel slecht.
  Ik voelde me altijd op oorlogspad om dingen voor elkaar te krijgen.
  Je bent en blijft een buitenlander voor de instanties ! En voor de meeste Spanjaarden.
  Waarom bijten ze de hand die ze te eten geeft nl de toeristen en de buitenlanders??

  1. Klopt maar veel mensen die dit lezen zijn mensen die met een goed gevulde bankrekening naar spanje komen en vaak niwt hoeven te werken. Daarnaast veel vakantiegangers en overwinteraars die spanje op een heel andere manier ervaren dan als je een leven moet opbouwen met een laag loon en hoge lasten

  2. Met de meeste dingen ben ik het eens met Marjolein. Wij wonen dan ook in een gebied waar alleen maar Spanjaarden wonen.

  3. Helemaal mee oneens. Behalve de mensen van de Nederlandse kerk, ga ik alleen maar met Spanjaarden om. Spreek de taal dan ervaar je hoe sociaal de Spanjaarden zijn. Toen mijn man in Spanje heel plotseling overleed was hun medeleven en warmte een warme deken voor mij en mijn kinderen.

  4. Klopt Marjolein, ik woon bijna 7 jaar in Spanje je bent en blijft buitenlander en ook ik voel mij toch ook nog vaak genoeg behandeld als buitenlander

  5. Ik woon nu 12 jaar in spanje, ik spreek de taal vloeiend, wat heel belangrijk is, door de taal te beheersen wordt je geaccepteerd, mijn vrienden zien me niet als een buitenlander, en met de instanties ook geen problemen, heb een goede baan, en daardoor wordt ik ook gewoon door de instanties behandeld als, als ware een spanjaard

 18. Natuurlijk heb je hier ook dingen waar je je aan ergert, maar hier erger ik me tenminste in de zon en niet in de regen :-)))

 19. Wat een geweldige Spanje promotie zelfs niet 1 slechte reaectie. Ik kom sinds 1971 in Spanje en het is inderdaad een geweldig vakantieland maar ik zou er voor geen geld willen wonen.
  Ik ben bekend met verschillende mensen die na soms na bijna 20 jaar toch weer naar Nederland kwamen, meestal waren dat de wat ouderen die toch weer terug wilden naar hun roots.
  Als ik een prachtig huis kon kopen niet te ver van het strand met uitzicht op zee, een zwembad een cabriolet en bovendien geld genoeg om 6x per jaar naar Nederland te gaan ( ik moet er niet aan denken in Spanje tijdens de hoogzomer te verblijven) dan zeg ik graag!

  1. Ik woon hier al sinds 1971, en ben het helemaal met Melissa eens. En idd ik kom ook altijd doodmoe van vakantie uit NL terug vanwege alle familie- en vriendenbezoekjes. En als je niet iederéén op kan zoeken, begrijpen ze dat vaak niet…. hun agenda’s staan ook altijd vol, dus ik ben dan degene die me aan moet passen aan hun drukbezette levens… terwijl als ze naar mij toekomen ik me aanpas, hier (in Spanje) maak je tijd voor elkaar. Als je afspraken hebt, en je krijgt logee’s uit NL, probeer je die te veranderen en dat vinden ze hier nooit een probleem. Herkennen jullie dat?

   1. Helemaal.
    Ook wij zijn altijd blij zodra we weer op de luchthaven zijn voor onze vlucht terug naar Spanje. We vinden het heerlijk om onze familie en vrienden te bezoeken. Maar het is wel slopend. in de eerste 2 jaar deden wij het ook niet goed, met elke dag 3 bezoeken te plannen. Nu zorgen we voor een iets minder strak schema en halverwege is er een dag tot aan de avond helemaal voor onszelf! Aangezien veel mensen ons ook af en toe in Spanje opzoeken, hoef je niet iedere keer iedereen in Nederland te bezoeken als je er bent.
    En inderdaad, de hectiek van de volle agenda’s, overvolle autowegen, het vele binnen zitten en vooral de gestreste mensen maakt dat wij dan zo graag weer terug gaan na een dag of 5 a 6.

   2. Helemaal, ik heb afentoe geen eens zin om naar nederland te gaan om me vakantie dagen te gebruiken om familie te zien

  2. Dat is nu het leuke van Spanje, je hebt geen cabriolet nodig, is zelfs niet aan te raden:)
   En een zwembad heb je al voor €300 hoor en een groot huis, voor wat? Om schoon te houden of voor de “status”? Beter grote tuin met schaduw/zon plekjes:)
   Tja en dan die zak met geld, minstens 6x per jaar naar NL……nou daar heb je echt geen behoefte aan hoor, is zo lekker hier, ook in de hoog zomer, daar heb je jouw schaduw plekjes en zwembad voor:))))

 20. Ja ik woon nu ook al 50 jaar in Spanje
  en ik heb ook mijn pensioen van Spanje
  ik zou nooit meer naar Nederland teug willen
  ik ben daar wel eens een paar keer geweest met vakantie
  en drie jaar geleden was ik in Nederland met de verjaardag van mijn moeder
  maar nu ze er niet meer is heb ik geen enkele behoefte meer om naar Nederland te gaan
  de grootste afknapper was dat de cafees en bars daar pas om 5 uur open ging
  ook in Haarlem want daar kom ik vandaan
  nee ik heb helemaal niets meer met Nederland
  mijn vrouw is Italiaanse
  dus als we met vakantie gaan dan gaan we naar Italie
  naar Rome of naar Galatone en dat is in de hak van Italie
  en ook Galipoli is erg mooi
  maar zelfs mijn vrouw zou geen enkel land met Spanje willen ruilen
  er is hier wel een Hollandse club
  en daar ben ik lid van
  maar voormij is dat een afwisseling
  omdat ik haast altijd met Spanjaarden om ga
  en er zijn hier ook veel Colombianen
  en die vind ik eigenlijk nog aardiger dan de Spanjaarden
  maarja hier zijn we in Catalunya
  en dat is ook een groot verschil
  maar ieder heeft zijn goede en slechte kanten

 21. Beste Melissa,

  Echt met volle teugen genoten van je verhaal.

  Ik woon er niet door familiale verplichtingen ( opvang kleinzoontje en mama in rusthuis ), maar ben er
  heel veel. Als we gaan landen in Alicante ( appartement in Villamartin ) zou ik het kunnen uitroepen van geluk. Bij terugkeer is het wel ietsje anders maar boek de volgende dag alweer een vlucht.
  Mijn familie zegt dat ik een Spaanse ben, hahaha, want kijk naar tve, lees uitsluitend Spaanse boeken en als er een DVD opstaat is het Spaans.
  Heb er ook al een goede vriendenkring want spreek veel talen vermits vertaalster.
  Mijn vrienden zijn Nederlanders, Engelsen, een Schotse en maar 2 Belgen.
  Je leeft er inderdaad anders en bij aankomst voel ik de stress al wegglijden.
  Als ik naar de markt ga en een Engelsman vraagt of hij mij kan helpen antwoord ik in het Spaans en vertrek naar een kraam van Spanjaarden want daar kan ik de taal spreken en voel ik mij meer in Spanje.
  Leve Spanje !!!!!!!!!!

 22. Waar ik in Spanje verblijf is er in de wijde omtrek geen buitenlander (en dus ook geen Belg) te vinden. Heel plezierig, maar nu en dan wel eventjes lastig of frusterend om tussen en met Spanjaarden (laissez-aller mentaliteit) te leven, ook al heb ik daar veel inheemse vrienden.
  Na enkele maanden ben ik wel blij om te kunnen terugkeren naar België, waar ik dan, na een tijdje, weer Spanje mis….

 23. Een heel herkenbaar verhaal en leuk geschreven, Melisa.
  Ook merk ik dat ik hier minder mopper en vaak dingen die zo vroeger belangrijk leken makkelijker afschuif naar ‘mañana’, die heel belangrijke en drukke dag hier wanneer eindelijk alles gedaan wordt.
  En bij het mopperen dat ik toch nog doe op de Spaanse laksheid (Bijv. een belangrijke verbindingsweg tussen Albir en Benidorm is deels afgesloten want hij moet over 1,5 km verbreed worden voor een fietspad en dat duurt nu al meer dan 4 maanden) denk ik altijd aan de goede zaken (zoals goedkope wijntjes en maaltijden en het mooie weer) die dit land te bieden heeft.
  M.a.w. “Viva España’ een prima land om te wonen, maar ik blijf me wel Nederlander voelen.

 24. ja het is lekker en relax ik leef tussen de niet rijke Spanjaarden lekker sociaal helaas is dat niet met de Nederlanders die zijn onbewust Spanje duurder aan het maken ze willen luxe en naar een paar biertjes hoor je wat ze in Nederland hebben verdiend jammer neem de normen en waarden de Spanjaarden

 25. En maar plaatsen zoeken waar we Nederlanders kunnen zie en praten.
  Laatst vroeg men iemand waar hij en zij Nederlanders kon ontmoeten.
  Ik zei moet je niet in Amsterdam zijn maar voor de rest overal in Nederland.

 26. Op mijn 14e (jaren 60) kochten mn ouders een 2e huis tussen Tarragona en Altafulla in aan de Costa Dorada.. We gingen er in de zomervakantie heen. Ik heb me aktijd meer Spaans dan Nederlands gevoeld.. Ik praat met mijn armen, ogen, wenkbrauwen enz…. Ik maakte geen geheim over wat ik verdiende, ik reageerde spontaan en enthousiast op flamencomuziek, verhalen van Spaanse mensen en de taal ging me makkelijk af… Binnenkort (over n paar weken) gaan we voor 12 mnd naar Spanje en beslissen dan waar en of we gaan emigreren. Alles wat ik hierboven las was op mij van toepassing toen ik in Spanje was.. Heel herkenbaar..dank je wel daarvoor, leuk om te lezen Melissa!

 27. Een prachtig artikel vind ik. Wij, een stel van 70 jaar overwegen het al een tijdje. We huren van maart t/m mei een huisje aan de Costa Blanca. We spreken dan ook Nederlanders die er wonen en zijn over het algemeen enthousiast. Onze vraag is nu wel of het op deze leeftijd nog verstandig is om te emigreren. Immers de kans op op den duur wat zorg nodig te hebben kan komen. Hoe dat in Spanje is weten we nog niet. Maar we houden ons aanbevolen voor suggesties. Wellicht dat het ons helpt de goede beslissing te nemen. Bij voorbaat dank.

  1. Hallo Ber,

   Wij zijn beiden ook 70 jaar en toen we 6 jaar geleden wilden emigreren kwam er iets tussen (we konden, door de crisis ons huis in NL niet verkopen) we zeiden altijd tegen elkaar: op ons 64e emigreren is prima anders wordt je “te oud” ( klachten enz… Nu zijn we 70 en kijken met iets andere ogen naar huizen. We willen niet te ver van doktoren/ziekenhuizen zitten en we moeten niet hoeven klimmen om bij een evt huis te komen. Mijn man spreekt de taal niet maar ik wel dus kan ik helpen als dat nodig is. De taal spreken is wel belangrijk maar tegenwoordig hebben de clinicas tolken in huis of Engelssprekend personeel. De Spaanse medici zijn heel goed vinden wij dat hoeft geen bekemmering voor jullie te zijn. Hoop dat jullie eruit komen en oh ja, de Spaanse zon en t relaxte leven is echt een verademing met name voor mensen met ms of spierziekten bvb.. Het klimaat doet veel goeds. Wij wonen hier in NL in de polder en t grauwe, vochtige, winderige klimaat kan ons gestolen worden.

  2. Natuurlijk. Het is zo veel beter om hier te wonen.De mensen zijn tof, harde werkens en het is een prachtig land. Ik heb in vele buitenlanden gewoond (7) maar Spanje geniet mijn voorkeur.
   En in Spanje is de medische zorg uitstekend.

  3. Ja,Ber. Als je ouder gaat worden is het niet zo best. Wij zijn resident en hebben een klein pensioen.
   We kwamen voor mijn gezondheid hier naartoe maar ik wilde niet tussen de Nederlanders etc.. wonen. Wij hebben ook alleen maar contacten met Spanjaarden.Ook zeer goede contacten waar we met de feestdagen wel eens zijn. Toch blijf je een buitenlander. Dat is ook geen probleem.De gezondheidszorg is naar eigen ervaring slecht. Tenminste de ziekenhuizen. Dokters zijn prima maar het personeel is slecht. Wij hebben een kleine woning in Nederland gekocht en gaan terug maar komen wel op gezette tijden terug in ons huis in Spanje .Terug inschrijven in Nederland is geen probleem. Succes ermee

  4. Hallo Ber,
   Ik begrijp je bezorgdheid over mogelijk noodzakelijke zorg helemaal. Er zijn hier, net als inmiddels in Nederland, geen verzorgingstehuizen maar alleen verpleegtehuizen. En deze zijn duur (vanaf +/- 2.000,- per maand per persoon)! Het is dus wel zaak om goed in te burgeren, vooral qua taal, maar dan zijn de meeste Spanjaarden ook vaak bereid om je een handje te helpen indien dat noodzakelijk is.
   Mocht de taal een probleem zijn , zoek dan naar een plekje waar veel Nederlanders/Belgen wonen. Daar beschikt men ook vaak over artsen die je eigen taal machtig zijn e.d. Bekende (voor anderen beruchte) plekken zijn Benidorm of, als je dit te druk vindt, Albir.
   De algemene medische zorg is hier overigens stukken goedkoper, al betaal je wel hele geringe vergoedingen voor je medicijnen(dubbeltjes werk). De premie wordt ingehouden op jullie AOW en via het CAK met Spanje verrekend, indien je in Nederland woont!
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

  5. Maak je geen zorgen over de zorg, is het in Nederland beter geworden?. Ook daar moet je, je eigen huis opeten of denken aan mantelzorg.

 28. Herken het verhaal helemaal!!
  Wij wonen sinds 2009 in Rojales, Costa Blanca Zuid, Spanje en dat voelt als’thuis’….helemaal omdat wij in Nederland geen huis meer hebben en dus altijd logeren bij de kinderen, familie, vrienden of in een hotel als wij even over zijn vanuit Spanje…..
  Bij terugkomst hebben we echt een gevoel van….Toch wel weer lekker….ons ‘eigen home’……!!???

 29. Spanje verandert je als mens. Maar eigenlijk verandert emigratie ons allemaal, ik heb in verschillende landen gewoond, ook buiten de EU. Eigenlijk is West-Europa een kunstwerk. Ik vind Spanje heel mooi maar ik vind Nederland ook heel mooi. Het is helemaal geen wedstrijd. Elk land heeft zijn minpunten en pluspunten, de kunst is om op de pluspunten te focussen. Spanje past bij ons, het is geschreven in onze destino, ik voel me hier echt thuis. Je kan in NL ook relaxed leven, van de natuur genieten en heel lekker eten, en overal naartoe rijden of vliegen. Maar velen doen dat niet daar, maar hier in Spanje. Dan heb je eigenlijk al je antwoord. Sommigen hebben emigratie nodig om gelukkiger te leven, sommigen niet. Ik erken dat Spanje magisch is, met haar bergen, mooie stranden, mooie kunst en muziek. Het is verslavend, en ik ben heel dankbaar dat het voor mij geschreven is…

  1. ongeloofelijk, het lijkt mijn verhaal wel wat hierboven geschreven staat, Melissa slaagt nagels met koppen. Mijn man en ik wonen nu 4 jaar in Spanje, waarvan 2 jaar in Barcelona en nu 2 jaar in Benidorm. Het is indd. zoals Melissa beschrijft, zoveel mensen komen bijv naar Barcelona voor vakantie en wij wonen daar, wij kunnen alle dagen over de Ramblas flaneren. Hetzelfde nu in Benidorm, de hotels allemaal volzet, dan zie je de vakantiegangers weer naar huis vertrekken, maar wij blijven hier en hebben héél het jaar zon,zee en strand.
   Toch een enkele keer naar de belgische beenhouwer, want die heeft van die lekkere ontbijtkoek uit België of die lekkere oetker vanille pudding.
   Als je dan toch eens naar België gaat , ben je super blij dat je terug kan keren naar je Spanje, naar je thuisland, want zo voelt het al aan.

 30. Superleuk dat jullie mijn blog artikel gepost hebben 🙂 Mensen die meer van mijn blogs willen lezen, neem vooral eens een kijkje op de site! Ik post wekelijks nieuwe berichten. Groetjes Melissa van Emigreren Gran Canaria.

 31. Opmerkelijk dat je schrijft; ”ik woon in Spanje” en later schrijft over ”bezoek aan je thuisland” waarmee je blijkens je verhaal je vroegere land bedoelt. Dat heet een Freudiaanse verspreking… “Thuis” is dus niet Spanje. Wanneer ik praat over thuis, is dat Spanje en dan heb ik zelfs nog een tweede huis in mijn geboorteland, waar ik regelmatig kom i.v.m. nog levende hoogbejaarde schoonouders. Verder een erg leuk artikel waarin vast velen zich herkennen. Heb het geprint en in ons gastenverblijf opgehangen. Ik herken mezelf er weliswaar niet in, want was altijd al “Spaans” en ben hierheen verhuist, omdat ik het gevoel heb/had in het verkeerde land geboren te zijn. Wij wonen dan ook ver van elke buitenlander in het binnenland als gewone Spanjaarden tussen de boeren in onze omgeving, maar nogmaals, een leuk artikel.

  1. Hi Elisabeth,

   Geweldig om te horen dat je mijn artikel hebt uitgeprint en in jullie gastenverblijf hebt opgehangen! Groetjes Melissa.

 32. Dat is een mooi artikel en ik ben het vrijwel met de meeste punten eens. Punt 7 als de Spanjaarden mij vragen: “waar ga jij heen dit jaar met vakantie”. Dan zeg ik ze, “ik hoef niet met vakantie, want ik ben hier al meer dan 40 jaar met vakantie”. Punt 9, ik mis vrijwel niets uit Nederland. Wel kan men van Nederland veel dingen leren om die op Spanje toe te passen. Met de rest van die punten ben ik het gloeiend eens.

 33. Je hebt helemaal gelijk.
  In Nederland zeiden ze ook dat ik veranderd was en je praat met je armen zeiden ze.
  Ook het nederlands is ver afgezwakt, ik ga alleen met Spanjaarden om, doe en denk alleen maar
  in het Spaans maar wat wil je al 25 jaar in Spanje en met een Spaanse getrouwd.
  Alles is zo veel veranderd dat ik niet meer terug kan en wil naar Nederland.
  Het leuke is dat op woensdag Nederlands gegeten word. inc. stampot met 30º grappig he.
  Ik heb er voor gekozen en ik heb er geen spijt van.
  un saludo atentamente.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken