Meer honden dan tieners jonger dan 15 jaar in Spanje

Meer honden dan tieners jonger dan 15 jaar in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Er staan in Spanje 13 miljoen huisdieren geregistreerd wat een stijging is van 40% ten opzichte van 10 jaar geleden. Een van de grootste redenen waarom het aantal huisdieren zo is gestegen is de eenzaamheid bij personen waar een huisdier voor gezelschap zorgt. In 93% van de geregistreerde huisdieren gaat het om honden, in 6% om katten en in 1% om konijnen.

Volgens het artikel in de krant El País leven er op dit moment met 13 miljoen huisdieren meer honden, katten en konijnen in Spanje dan kinderen jonger dan 15 jaar. Dit is weliswaar een vreemde vergelijking maar het geeft wel aan dat er steeds meer huisdieren te vinden zijn in Spanje. In dit geval gaat het daarnaast alleen om de geregistreerde huisdieren want er zullen er nog vele malen meer zijn die niet geregistreerd staan.

Een van de redenen dat er steeds meer huisdieren worden geregistreerd is omdat er steeds meer eenzame mensen bijkomen die een huisdier nemen als gezelschapsdier. Men registreert de dieren zodat de gemeente meer kan doen voor de huisdieren zoals speciale parken, wandelpaden, voorzieningen en eventueel hondenstranden.

De voorzitter van het nationale registratie netwerk Red Española de Identificación de Animales de Compañía (REIAC) geeft aan dat het niet makkelijk is om een exact nummer te geven van huisdieren aangezien niet iedereen het huisdier voorziet van een (overigens verplichte) identiteits-schip.

Volgens de stichting Fundación Affinity werden er in 2018 nog steeds 138.000 honden en katten in de steek gelaten waarbij men zich baseerde op de gegevens van de opvangcentra en dierenasiels in Spanje.

Met name in de stedelijke gebieden is het aantal huisdieren flink gegroeid de laatste jaren en worden de huisdieren ook vaker geregistreerd. Op het platteland is dat echter een ander verhaal en daar is nog veel werk te verrichten wat betreft het welzijn van honden en katten. Daarbij legt men in de krant een link met andere landen waar het beter is geregeld zoals in Groot Brittannië, Nederland en België.

In het artikel van El País komt ook de journaliste Micaela de la Maza aan het woord. Zij heeft de website SR-Perro.com opgericht waarop alle informatie te vinden is over de plaatsen waar honden welkom zijn in Spanje. Zij zegt dat de stad Gijón in Asturië de hondvriendelijkste stad van Spanje is en waar de huisdieren compleet geïntegreerd zijn met het dagelijkse leven van de families.

Er komen steeds meer hotels, restaurants, winkels en andere plaatsen bij waar honden welkom zijn en waar men ‘dog friendly’ is. Zo heeft de stad Gijón 30 parken waar honden los mogen lopen, een hondenstrand die het hele jaar open is en een stijgend aantal toeristen die speciaal naar Gijón komen omdat de stad bekend staat als honvriendelijk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

6
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Kora van der Beek

En dan nog het aantal loslopende honden!! Gisteren op de snelweg naar Elche, bijna 4 auto´s op elkaar voor een loslopende hond die plots over het midden talud sprong en onze rijbaan op rende. We hadden het arme beest bijna geraakt, het ging nét goed. Mensen …..let op uw ´´huisdieren´´!!!!!!!

ado

Op facebook heb ik enige foto´s gezet van een restaurant die alle vuil in een grote zwarte zak (plastic)vullen en die dan slepen naar de containers, dan zie je de olie op de het voetpad van welk restaurant of bar komt, heb dan ook met de klacht naar de gemeente geweest en laten regristeren, resultaat de dag nadien het voetpad netjes afgespoten. Daar lagen GEEN uitwerpsel van honden maar van Spanjaarden.

ado

Kocht onlangs ook een hondje omdat het vorige werd ingeslapen wegens een grote tumor. Toen ik de papieren van de dierenarts kreeg 2 stuks 1 dat het overlijden van mijn hondje en de andere voor het nieuwe, afgeven aan de gemeente die een kopie maakte en de formulieren terug gaf, weet u wat ik dan moet betalen ,€ 49,50 en echte geldklopperij, niet bij gerekend de inspuitingen en onderzoeken enz…op verschillende dagen en iedere maal een gans onderzoek ! Later werd me een geel plastic medaille toegezonden met een QR en naam erop.

Dirk Jan

Eenzame ouderen? Spaanse stellen en gezinnen zonder enig fatsoen voor dier en omgeving komt eerder in de buurt. Blaffende honden op balkon of in tuin terwijl baasjes werken/weg zijn. Uitlaten zonder rotzooi op te ruimen etc.
Kortom: onbegrijpelijk

vanlaer

Dat zie je op de straten,veel honden, maar niet iedereen ruimt de poep op ,het loopt de spuigaten uit,Spijtig,dit ligt niet aan de honden,wel aan de baasjes

Koos

Heb je na een feestje van Spaanse jongeren nog nooit de straat of park gezien? Een varken of hond is netter hoor. De gemeente heeft een dag nodig om de troep van de jongeren op te ruimen zo veel als het is. En als je ze er vragen over stelt vinden ze het heel normaal om al het afval gewoon neer te dumpen. Maar je hebt gelijk sommige baasjes ruimen de poep niet op al komt dat vaker voor omdat de hond los loopt en baasje ergens staat te praten en het helemaal niet ziet. En volgens de wet mag… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.