Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Spanje, mooi land om te wonen maar slecht land om te werken

werken4a

MADRID – Spanjaarden slapen minder en maken langere werkdagen dan in andere Europese landen. We horen dit al jaren en volgens de statistieken is dat ook zo maar de productiviteit van de Spanjaarden is weer lager dan in andere Europese landen. Daarnaast vertrekt ook nog eens een groot deel van het jonge talent het land op zoek naar werk aangezien Spanje nog steeds een torenhoog aantal werklozen heeft tegen de 4 miljoen personen. Ondanks de aanhoudende crisis is Spanje echter nog steeds een mooi land om te wonen, toch? 🙂

Wonen

De clichés over Spanje wat betreft woonland zijn eigenlijk wel waar. Ondanks de diepe crisis waarin Spanje verzeild raakte, is het nog steeds een mooi land om te wonen. Het klimaat is over het algemeen (ligt eraan waar je woont natuurlijk) aangenamer dan in andere Europese landen, het eten is goed, de gezondheidszorg is uitstekend en de wijze waarop de meeste Spanjaarden met elkaar omgaan is aangenamer en socialer dan in andere landen in Europa. Dat is dan ook een van de redenen waarom er zoveel buitenlanders kiezen om in Spanje te gaan wonen of dat ooit van plan zijn.

Werken

Kom je naar Spanje om alleen te wonen zonder je zorgen te maken over een inkomen dan is dat erg prettig maar kom je naar Spanje om te wonen én te werken dan is het een ander verhaal. Degene die in Spanje het geluk hebben om een baan te hebben (dat zijn er nog steeds meer dan 17 miljoen ten opzichte van meer dan 4 miljoen werklozen) moeten echter harder dan ooit werken, dat wil zeggen meer werkuren voor minder loon en vaak met minder middelen omdat de werkgevers een betere marktpositie willen krijgen en meer eisen zonder extra te investeren.

Productief

Volgens de officiële cijfers werken Spanjaarden gemiddeld 1.699 uren per jaar wat een van de hoogst aantal uren binnen Europa is. In vergelijking, in Duitsland zijn dat 1.362 werkuren en in Frankrijk 1.489 werkuren. Ondanks die uren die men in Spanje meer werkt is de productiviteit toch minder dan in andere Europese landen. Het zijn echter nog steeds veel uren, tijd die men dan niet kan besteden aan bijvoorbeeld de familie en kinderen.

Altijd weer die siesta

Het grote merendeel van de G8 landen meent dan ook dat Spanje een mooi land is om te wonen maar niet om te werken of zaken mee te doen of te investeren in kwaliteitsproducten. Iedereen kent het cliché van de siesta wel natuurlijk en het is deels waar dat men aan de siesta doet maar steeds minder. Het idee van de siesta is echter wel internationaal bekend wat weer een negatief beeld geeft over de kwaliteit van het werk.

Daarnaast is het nog steeds zo dat winkels, kantoren en bedrijven tussen de middag (de Siësta) sluiten om twee uur te gaan eten om later tot laat in de avond door te werken of open te gaan. Veel werknemers zouden graag van dat systeem af willen maar het zit vooralsnog te diep genesteld in de Spaanse cultuur.

Motivatie

Ook worden Spanjaarden vaak minder serieus en gemotiveerd gezien in hun werk. Dat merkt men dagelijks in de supermarkt, bij taxichauffeurs, ambtenaren, winkelpersoneel, etc. Spaanse werknemers worden als minder serieus gezien en als minder gemotiveerd, iets wat de baas beter moet organiseren maar leidinggevenden zijn vaak minder goed dan wat ze zelf denken en de hiërarchie van bedrijven is vaak te gecompliceerd. Daarnaast hangt er altijd die dreiging van ontslag boven het hoofd van de werknemers aangezien er voor hen duizenden anderen zijn die het werk graag zouden willen overnemen. Ook wordt men niet echt gestimuleerd om te werken als er meestal maar tijdelijke contracten worden afgegeven en er geen hoop is op verlenging, een vast contract of loonsverhoging.

Spanje staat als nummer 13 op een lijst van 30 landen wat betreft productiviteit maar als het om het sociale leven gaat staat Spanje op nummer een. Met andere woorden, Spanjaarden werken meer uren maar zijn minder productief maar proberen de resterende uren zo sociaal mogelijk met elkaar om te gaan.

Wat is jouw mening hierover? Spanje leuk om te wonen maar niet zo leuk om te werken … waar of niet waar? Geef een reactie op dit artikel als je een mening hierover hebt.

PS. zoals altijd gaat het hier om iets algemeens en is het hierboven geschrevene niet altijd van toepassing. Het moet meer gezien worden als een leidraad voor het leven in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 22 reacties
 1. Hmm, ik ben ambtenaar met een aanstelling van 36 uur en werk op jaarbasis 1814 uur, dus zo productief vind ik de Spanjaarden niet.

 2. Nederland staat op de eerste plaats in Europa als het gaat om productiviteit. Nederland staat ook op de eerste plaats als het gaat om deeltijd-arbeid. Ik ben geneigd deze twee dingen met elkaar te verbinden: Meer deeltijd-arbeid resulteert in een hogere productiviteit. Als ik bij mijzelf na ga bleek ik ook in de ochtend meer werk te verzetten dan in de middag, dus als ik eens een halve dag werkte was mijn productiviteit hoger. Ik meen dat dat voor veel mensen geldt. Spanjaarden werken meer uren dan in de meeste andere landen. Op grond van het voorgaande is het dus logisch dat Spanje een lage produktiviteit kent. Meer mensen laten werken, maar per mens minder uren zal de produktiviteit daarom verhogen.

 3. Pedro heeft waarschijnlijk gedacht dat hij met het niet correct opgeven
  van zijn inkomsten ook minder belasting hoefde te betalen. Nu komt hij zichzelf
  waarschijnlijk tegen. Boos gaat hij nu de Spanjaarden van allerlei onwaarheden betichten.
  Ook ik heb forse naheffingen gekregen waar ik niemand anders dan mezelf de schuld van kan geven.
  Als Pedro een buitenlander is raadt ik hem aan zo snel mogelijk te vertrekken!!

  1. Niet alleen de ´´buitenlanders´´ vertrekken terug massaal uit Spanje, ook de Spanjaarden zelf willen er weg om een betere toekomst te verkrijgen in meer ontwikkelde landen waar er werk is. Of wist je dat ook nog niet, Hans?

 4. Geef mij rekenschap dat in Spanje werk zoeken of hebben niet evident is, maar je maakt een keuze.
  Eerst alles goed onderzoeken, checken en dan de grote beslissing nemen en niet onvoorbereid vertrekken omdat alleen het land, de zon en de vakantiesfeer je bevalt. Ook wanneer je kinderen hebt alles goed voorbereiden want je sleurt hen mee in jou avontuur en je dient tevens aan hun toekomst te denken.
  Velen kopen een woning tijdens een vakantie en nemen dan plots de enorme beslissing om daar te gaan wonen zonder alles even te laten bezinken.
  Een ganse boterham maar het vermijdt ontgoochelingen die op voorhand hadden kunnen vermeden worden
  Voor mensen die geen werk meer hoeven te zoeken ligt het natuurlijk gemakkelijker.
  Ieder land heeft voor- en nadelen en je moet de taal leren. Wij verlangen toch ook van vreemden in ons land dat ze onze taal beheersen of niet soms ?

  1. Ik ben het helemaal met u eens. Eerst denken en dan beslissen .
   En wat u zegt over kinderen mee nemen , daar ben ik het helemaal met u eens , al die achterlijke gebakkies die allemaal een café willen beginnen in torremolinos , ik ken ze ….. in november , geen toeristen meer , en Spanjaarden gaan echt niet in een André Hazes tent wat drinken .
   Dus eindeverhaal en dan gauw naar Holland in de bijstand…. dus eert effe denken.

 5. Ik woon nu 2 jaar in spanje en voel me echt goed, Ok ik werk niet en ontvang een uitkering van invaliditeit maar daar leef ik hier beter van dan in belgie, op gebied van gezondheidszorg steken ze hier bovenuit, en heb je een RDV in het ziekenhuis om bv. 10.10uur dan is dat ook 10.10uur en moet je niet zoals in belgie eerst een uur in de wachtzaal zitten, Winkelen is hier een plezier, ik denk niet dat je elders goedkoper kan, ik ging in belgie steeds naar liddl of aldi (vind je hier ook) maar die laat ik hier gewoon links liggen, het is ofwel de markt ofwel mercadona en geloof me als ik zeg dat je er werkelijk alles vind, Op sociaal vlak is het hier fantastisch, zoals ik zei ik woon hier nu 2 jaar maar spreek nog geen woord spaans en toch blijven de mensen hier vriendelijk en ik zou nog zoveel kunnen zeggen maar je moet het echt zelf beleven en natuurlijk hangt alles ook af van je aard, ben je sympathiek dan wort je zo behandelt anders zal je overal proplemen hebben of je moet naar congo die emigreren nu toch allemaal naar belgie

  1. dan is het tijd dat je Spaans gaat leren.Het wordt op prijs gesteld door de inwoners dat je tenminste de moeite doet om wat van de aal te leren. Voor de sociale contacten is dat zelfs nodig

  2. Beste Eric
   Je lijkt me een sympathieke vent,
   Maar als je de hele dag geen klote te doen hebt , leer dan Spaans sufkut…
   Anders word je net zo een Marokkaan die al 50 jaar in ons land is en met zijn kleindochter naar het ziekenhuis moet omdat hij na 50 jaar onze taal nog niet spreekt ?

 6. Altijd maar dat gezeur van Nederlanders over de mentaliteit van de Spanjaard.
  Wat willen jullie nou? Dat ze hier het zelfde zijn, doen en laten dan jullie? Neem nou de reactie van Pedro. Die zou niet geplaatst moeten worden want wat hij uitkraamt is hemelschreiend.
  Dan de werkuren: ik reken met 3 weken vakantie dus gedeeld door 49.
  Spanje: 1699 per jaar= 35 per week = 7 per dag
  Duitsland: 1362 per jaar = 28 per week = 5,5 per dag
  Frankrijk: 1489 per jaar = 30 per week = 6 per dag
  Ongeloofwaardig dus.
  Tenslotte de onzin in het artikel: spanje is geen land om zaken mee te doen en
  Of te investeren in kwaliteitsproducten:
  Ruim veertig jaar heb ik bij internationale expediteurs cq transportbedrijven gewerkt in Rotterdam. Onze groupagediensten per auto reden meerdere keren per week naar en van Barcelona, Madrid en Irun met export ex overzee en Nederland naar Spanje en weer vol terug met Spaanse export zoals chemicalieën, textiel, machines, metaalwaren, schoeisel.

  1. Juan, dus jij zegt dat ik gelogen heb en dat de Spanjaarden helemaal niet zwart werken, en dat de Spanjaarden niet gesteld zijn op overdadige luxe, en dat de belastingen voor buitenlanders nooit met 2 maten en 2 gewichten gewogen worden? Daar moet je natuurlijk een spanjaard voor zijn om zulke dingen nog maar te durven betwisten.

 7. Spanjaarden werken vooral in het zwart en houden zo veel geld over want ze betalen geen Euro belastingen. Spanjaarden werken ook vooral om de vele luxe ( dure auto´s, vakantieverblijven…) te kunnen veroorloven, want ze zijn enorm materialistisch ingesteld, nog erger dan de gemiddelde noord-europeaan.
  De regering moet het geld dus bij de buitenlandse residenten halen, en deze laatsten moeten dan sober leven want worden totaal gestroopt middels torenhoge belastingen. De zon is dus helemaal niet gratis voor de noord europeanen.

 8. Spanje is een wondermooi land. Een prachtige kustlijn en enkele km in het binnenland prachtige bergen. Echt de moeite waard om te wonen

 9. Wat is Spanje een geweldig land , veel mooi weer ,erg lieve mensen die ook de tijd voor je en elkaar hebben , de Spaanse werken om te leven en niet leven om te werken

 10. Feola ”no me da cuenta“ Was me niet opgevallen, of is me ontgaan en dit soort uitspraken of iets wat daar op lijkt, het is maar net wanneer je het gebruikt of in welk gesprek.
  Ik zit in west Andalucia waar in veel bars maar 2 euro per uur wordt betaald. Een bar hier in de buurt die zomers veel jonge meisjes en jongens in dienst hebben krijgen 24 euro per dag 12 uur s´middags beginnen tot sluitingstijd ´wat soms wel 3 of 4 ion de nacht is dus reken maar uit.
  Andalucia staat natuurlijk wel in de top qua werklozen en vooral Provincie staat boven aan.
  Wat ook opvalt is dat elke plaats zijn eigen feestdagen kent buiten de landelijke wat heel vertragend kan zijn. Je hebt een normale werkdag en je hebt iets nodig in de plaats 5 of 10 km verderop maar die hebben een feestdag ligt mijn werk stil

 11. De manier van werken verschilt enorm per regio. Vanuit Catalonië en na 25 jr. ben ik het in grote lijnen eens met dit artikel, maar kan ik de ervaring van Marjolein niet delen. Wat betekent overigens “no me da cuenta”?

 12. Mijn bijna 20 jaren als horeca onderneemster in Spanje ( Javea ) verschillen niet zoveel met de Nederlandse jaren in de horeca ( Texel ) het ene was moeilijker en het andere tegenover gesteld. Het was wel altijd moeilijk om medewerkers te vinden, die bijv. ook Engels spraken of een andere taal behalve Spaans.
  Ik kijk terug op een fijne hard werkende tijd hier en ik geniet nu van mijn pensioen.

  1. totaal verschillend die regio…je waant je in Noord-Europa…zelfs minstens 50% van de eigendommen zijn van buitenlanders daar.Je hebt daar buitenlandse winkels,cafés,restaurants,zelfs buitenlandse dokters en gezondheidswerkers (I-med Benidorm )

 13. Werken? 17 jaar gedaan als zelfstandig ondernemer maar het was geen pretje!Niemand en niets komt op tijd.Totaal geen organisatie en nog steeds de houding van MAÑANA y no me da cuenta!
  Om gek van te worden!
  Gelukkig klaar met werken en een Spaans pensioen ! Nog wel 20 jaar blijven om de bijdrage terug te krijgen!! In een volgend leven nooit nooit en nooit meer naar Spanje!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!