Reina Sofia Museum Madrid viert 80-jarig bestaan van het Guernica schilderij van Picasso

MADRID – Het Reina Sofia Museum in Madrid zal dit jaar stilstaan bij twee belangrijke momenten in het leven van het beroemde “Guernica” schilderij van Pablo Picasso. Als eerste viert men dit jaar dat het schilderij 80 jaar geleden in 1937 werd geschilderd. Als tweede viert het museum dat 25 jaar geleden het schilderij permanent terugkwam naar Spanje om tentoongesteld te worden aan het publiek.

Het Museo Reina Sofia wist gedurende 2016 maar liefst 3.646.598 bezoekers naar de duizenden kunstwerken die het huisvest te lokken, een 12,2% meer dan de 3.249.591 bezoekers in 2015. Een groot deel van deze Spaanse en internationale bezoekers komt naar het museum om het Guernica schilderij van Picasso, zijn schetsen en in totaal 150 werken van de Spaanse kunstenaar te bewonderen.

In 2017 viert men echter feest en staat men stil bij het beroemdste kunstwerk van het museum met een speciale expositie genaamd “Piedad y terror en Picasso: el camino a Guernica” ofwel “Picasso’s medelijden en terreur: de weg naar Guernica” die tussen 4 april en 4 september gehouden wordt.

Lees ook: Picasso’s schilderij “Guernica” viert 80-jarige verjaardag (WikiSpanje)

Het Guernica schilderij werd in 1937 door Picasso geschilderd in opdracht als kunstwerk om tijdens de Expo in Parijs in datzelfde jaar te laten zien. De opzet van het schilderij zou in eerste instantie heel anders moeten zijn maar het Duitse bombardement op de Baskische stad Guernica in april dat jaar leidde uiteindelijk naar het zwart-wit-grijs gekleurde grote en beroemde kunstwerk.

Parijs-Brussel-Amsterdam-New York

Na de sluiting van de Expo in Parijs ging het doek, als statement voor het in burgeroorlog zijnde republikeins Spanje, op rondreis. In 1956 hing het op een tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel en Stedelijk Museum Amsterdam van Amsterdam. Uiteindelijk werd het kunstwerk tentoongesteld in het Museum of Modern Art te New York. Daar zou het blijven tot 1981.

Terug naar Spanje

Na de wereldreis van het schilderij werd na de dood van Franco besloten om het schilderij terug te laten komen naar Spanje. Naast Madrid waren ook de steden Barcelona, Málaga en San Sebastian geïnteresseerd om het kunstwerk tentoon te stellen. Uiteindelijk werd bereikt dat het schilderij juist voor de honderdste geboortedag van Picasso, 25 oktober 1981, getoond kon worden aan het publiek in een nevengebouw van het Prado, het Casón del Buen Retiro.

Ondanks de wens van de Spaanse kunstenaar zelf werd het schilderij later geplaatst in het Museo Reina Sofia, inmiddels op het Prado Museum na het tweede meest bezochte museum van Spanje. Dat feit wordt dus tevens gevierd met de speciale expositie tussen 4 april en 4 september – (Remco Stoffer)

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit nieuwsbericht/artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we nu ook een eigen FORUM hebben!