Norman Foster laat zijn plannen voor de uitbreiding het El Prado museum in Madrid zien

MADRID – Enkele weken geleden werd bekend dat de beroemde Britse architect Norman Foster de opdracht heeft gekregen om het wereldwijd bekende museum Prado in de Spaanse hoofdstad Madrid te gaan uitbreiden. Voor Norman Foster zal het zijn vierde opdracht worden in Spanje nadat hij eerder ook al de Torre de Collserola in Barcelona, het metrostation in Bilbao en het Congrescentrum in Valencia heeft ontworpen. De architect heeft nu zijn eerste schetsen voor de uitbreiding aan de Spaanse krant El Pais gegeven.

Norman Foster kreeg in 2009 de Principe de Asturias prijs voor de ctageorie Kunst uitgereikt, iets wat waarschijnlijk hem de opdracht voor de uitbreiding van het Prado museum in Madrid heeft opgeleverd. De 81-jarige Foster mag voor een budget van ruim 30 miljoen euro de uitbreiding van ongeveer 2.500 vierkante meter gaan ontwerpen en realiseren. Hiervoor zal hij het voormalige legermuseum in een zeventiende eeuws gebouw gaan restaureren en omtoveren tot een deel van het El Prado museum, een van de meest bezochte musea van Spanje.

Architecten

Norman Foster kreeg de opdracht voor de uitbreiding van het Prado museum maar er waren nog meer internationaal bekende architecten die in de race waren voor deze opdracht zoals Eduardo Souto de Moura, Rem Koolhaas, Cruz y Ortiz, Nieto Sobejano, Chipperfield, Gluckman and Garcés De Seta Bonet.

Schets

Norman Foster liet er na de benoeming geen gras over groeien en stuurde een van zijn schetsen naar de Spaanse krant El Pais die deze natuurlijk meteen plaatste. Op de eerste schets is te zien welke ideeën de architect heeft en wat hij uiteindelijk van plan is met de restauratie van het eeuwenoude gebouw.

Guernica van Picasso

Er wordt volgens Norman Foster nog over gediscussieerd of het beroemde Picasso schilderij Guernica van het Reina Sofia Museum naar het Prado museum wordt verplaatst, iets wat hij wel ziet zitten en alvast rekening mee heeft gehouden in zijn plannen. Het is echter nog niet bekend of het beroemde Picasso schilderij wel de overstap zal gaan maken van het ene veel bezochte museum naar het andere beroemde museum – (Remco Stoffer)

Foto: El Pais

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit nieuwsbericht/artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we nu ook een eigen FORUM hebben!