Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Espinelves, het Catalaanse dorp dat leeft van de kerstbomen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

GIRONA – Het is elk jaar weer een gekkenhuis in het dorp Espinelves tijdens de traditionele kerstboom markt genaamd Fira de l’Avet. Dit jaar vindt tussen 3 en 11 december alweer de 36e editie plaats van de markt waar meer dan 80.000 bezoekers en kerstboom kopers op af komen. Elk jaar beginnen de Spanjaarden met de voorbereidingen voor de komende kerstmis en daar hoort ook een boom bij. De inwoners van de regio Girona en Barcelona maar ook ver daarbuiten hebben de ideale plaats om een kerstboom te kopen.

Elk jaar weer rond deze tijd dat het weer kerstmis gaat worden, loopt het kleine nog geen 200 inwoners tellende bergdorp Espinelves in de provincie Girona vol met dagjesmensen en kerstboom kopers. Normaal gesproken verkopen de kwekers in een week tijd meer dan 2.000 kerstbomen maar er worden ook veel bomen verstuurd door heel Spanje dus dat aantal kan nog veel hoger zijn.

Het dorp zelf ligt in de Montseny en Les Guilleries streek, midden in de natuur op een hoogte van ongeveer 750 meter. Espinelves kan vanuit Barcelona makkelijk bezocht worden aangezien het op slechts 84 kilometer ligt en ook vanaf de Costa Brava is het slechts 45 kilometer rijden en 21 kilometer vanuit het dorp Vic. Er gebeurt normaal gesproken niet veel in het rustige dorp maar de eerste week van december is dat wel anders. Dan komen er tussen 3 en 11 december, tienduizenden geïnteresseerden naar het dorp om een kerstboom te kopen.

Twee boomsoorten zijn het meest geliefd bij de kopers, de Masjoanís en de Picea Excelsa. De kerstboom markt wordt sinds 1981 georganiseerd en is gedurende de jaren uitgegroeid tot een ware happening en het beginpunt voor veel inwoners van de streek om met de kerstvoorbereidingen te beginnen.

Buiten kerstbomen worden er nog veel meer kerstartikelen verkocht waardoor de markt in Espinelves een ware kerstmarkt is. Zo zijn er de typische Catalaanse Caganers en uiteraard de Caga tios – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!