Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

De gemeente Málaga wil over 3 jaar geen asiel dieren meer doden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MÁLAGA – De gemeenteraadsleden van de PP en Ciudadanos in Málaga zijn het met elkaar eens geworden dat vanaf 2019 er geen honden en katten meer opgeofferd zullen worden in de overvolle asiels. Het laten inslapen van op straat gevonden honden en katten wordt in Spanje nog steeds gedaan omdat de dieren soms te ziek of te oud zijn om verder te leven of omdat de asiels overvol zitten en er simpelweg geen plaats genoeg is.

Als het goed is zal vanaf 2019 geen enkele in een asiel opgevangen hond of kat in Málaga meer worden gedood. Er zal dus geen “sacrificio” meer plaatsvinden om plaats te maken voor andere dieren. Gedurende 2015 werden er in de gemeente asiels circa 700 dieren opgeofferd wat veel minder is dan in 2012 toen dat aantal nog 1.500 honden en katten waren.

Alternatieven

Er is nu door de gemeenteraadsleden in Málaga afgesproken dat er in alle gevallen een oplossing gezocht moet worden voor de opvang van een hond of kat die in een asiel is opgenomen. Zo moeten er meer manieren komen om de honden en katten ter adoptie af te geven en zouden er meer financiële middelen moeten komen om dat proces te bekostigen. Op dit moment heeft men voor de komende jaren een budget afgesproken van 1,7 miljoen euro maar kan dit eventueel verhoogd worden naarmate de streefdatum in 2019 zal naderen.

Haalbaar of niet

Uiteraard klinkt het allemaal leuk en aardig en is het ook het meest gewenst om geen enkel dier te doden alleen maar omdat een dier ziek of oud is of er geen plaats genoeg is, maar in de praktijk zal dat nog een lastige zaak worden. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is aangezien een niet-doden beleid al op meerdere plaatsen in Spanje wordt gehandhaafd maar velen menen dat het probleem niet alleen bij de asiels ligt. De baasjes van de honden en katten moeten eerst opgevoed worden alvorens het probleem aan te kunnen pakken.

Heel Spanje

Jaarlijks wordt er in Spanje nog bij duizenden dieren euthanasie gepleegd omdat de asiels overvol zitten. Exacte cijfers zijn helaas niet bekend bij de instanties omdat er veel dieren illegaal worden omgebracht. Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten en deelstaten in Spanje waar actie ondernomen wordt om het doden van dieren te stoppen zoals in Madrid waar sinds dit jaar geen enkel asieldier meer gedood mag worden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Heb deze week een zwerfkat die bij ons 5 nakomelingen heeft achtergelaten laten stereliseren : prijskaartje 251 euro.Indien men de mogelijkheid zou bieden om tegen een acceptabele prijs ( bvb: 50 euro) een kat of hond te laten sterelisren zou dit wel opvolging krijgen.Met een subsidiebedrag van 1,7 miljoen euro moet men toch al ver komen om dit probleem op te losen.Ook het feit dat er vele dierenartsen nog geen al te groot klienteel hebben ( economise toestand) kan hier alleen maar toe bijdragen dat er kostensparend kan gewerkt worden.

 2. Sterilisatie is de enige oplossing! Die miljoen verdwijnt bij de zakkenvullers en gaat niet naar de dieren!De oplossing is gratis sterilisatie,zodat iedereen eraan mee werkt.
  Na 22 jaar hier zijn de dieren beter af in de dierenhemel als hier op aarde in Spanje!
  Investeer het geld in een paar bussen met dierenarts aan boord en laat de mensen die nu illegaal! Eten geven,contact opnemen zodat het ter plaatse kan gebeuren.

 3. Het feit dat men ‘het niet doden’ beleid gaat doorvoeren is al heel wat. Meer besef en respekt voor het leven is een goede basis, zelfs voor dieren. Pleit voor meer educatie op scholen, zeker die met jonge kinderen.

 4. Dit is een goed begin. Maar het probleem moet bij de kern worden aangepakt. Dat wil zeggen dat men een sterilisatieplicht c.q. fokverbod moet gaan instellen. Als mensen ophouden met constant pups geboren te laten worden, is het probleem van de asieldieren in een jaar of vijf geheel van de baan.
  Vergeet niet dat een reu en een teef in zes jaar voor meer dan 65.000 nakomelingen kunnen zorgen!!!

  Ik hoop van harte dat de overheden hier eens naar willen kijken en willen gaan meewerken aan een campagne ten behoeve van het steriel maken van honden (en katten).

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!