Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Waarom heeft Spanje geen last van de Europese koudegolf?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MADRID – Een groot deel van Europa kampt met vriestemperaturen. Zelfs op de Griekse eilanden en in Zuid-Italië ligt er sneeuw, net zoals in de Turkse stad Istanbul. In Rusland doken de temperaturen tot min dertig graden. Spanje lijkt echter geen last te hebben van de koudegolf en op veel plaatsen is het wel koud, met temperaturen tegen het vriespunt, maar dat is normaal voor de tijd van het jaar. Overdag echter schijnt de zon volop en lijkt het erop dat Spanje het warmste land van Europa is op dit moment.

De Europese koudegolf van 2017 is een koudegolf begin van dit jaar met temperaturen die lager zijn vergeleken met normaal. In Finland werd in de gemeente Muonio op 3 januari de laagste temperatuur van deze winter gemeten: -41,7°C (vlak bij Kittilä, waarin 1999 nog -51,6°C werd gemeten). Door de koude omstandigheden zijn er zeker veertig mensen gestorven, vooral in Polen. In Turkije zaten ook Nederlanders vast op het vliegveld omdat deze gesloten was vanwege de sneeuw en extreme kou.

En Spanje?

Terwijl landen als Frankrijk en Italië ook met de koudegolf te maken hebben, heeft Spanje geen problemen met de extreme kou, althans niet meer dan normaal voor de tijd van het jaar. De verklaring waarom Spanje geen last heeft van de Europese koudegolf is vrij eenvoudig. Spanje is gered van de kou dankzij de Atlantische anticycloon die verantwoordelijk is geweest de laatste weken voor de mist en tegelijkertijd heldere hemel die men nu heeft in Spanje.

Anticycloon

Deze anticycloon is altijd aanwezig boven de Atlantische Oceaan, soms meer naar het noorden en soms meer naar het zuiden. Op dit moment hangt deze in de buurt van de Azoren en heeft deze luchtstroom of hoge druk ervoor gezorgd dat de koude luchtstromingen uit Noord-Europa zijn geblokkeerd waardoor Spanje geen last heeft van de koudegolf.

Terwijl andere Europese landen te maken hebben met extreem lage temperaturen tot wel -20 graden op plaatsen waar het normaal niet kouder wordt dan -5 graden, zijn de laagste temperaturen die gemeten zijn in Spanje -12 graden wat niet vreemd is voor de tijd van het jaar. Wel heeft Spanje de laatste weken veel meer dan normaal last gehad van dichte mist – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. ik wil mij aanmelden voor de dagelijkse info, maar krijg bericht dat ik al ben ingeschreven en dat klopt wel, maar helaas komt er al een tijdje geen dagelijkse mail van Spanje info meer binnen op mijn computer?
  Wie weet er een oplossing. Mogelijk eerst afmelden en dan opnieuw aanmelden?

  Tot horens.

  Cees van Steen.

  1. @Cees van Steen, check eens de spam folder van je email service provider, wellicht zijn de nieuwsbrieven daarin terecht gekomen.

  2. Beste Cees, stuur ons even een Email via http://www.spanjevandaag.com/contact/ zodat we kunnen achterhalen (indien mogelijk) of er iets van onze kant fout gaat. Het versturen van de dagelijkse nieuwsbrief is een complex automatisch systeem wat extern geregeld wordt. Spam folders zijn inderdaad een mogelijkheid maar om het een en ander te controleren hebben we een Emailadres nodig.

 2. Ik ben blij dat ik nu op Tenerife ben, echter morgen weer terug naar Nederland. Wat zullen we de warmte missen!
  Heerlijk om even een periode uit de kou te zijn☀️.

 3. Als de verwachtingen kloppen krijgen wij hier midden volgende week een flinke veeg. Dagtemperatuur van een zeer magere 10 graden aan de Costa Blanca, een snijdende noordenwind en neerslag, in de hogere delen zeker als sneeuw.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!