Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Toename van “vakantie krakers” in Spanje tijdens de zomermaanden

MADRID – Ze worden omschreven als “okupas de playa” ofwel krakers aan het strand. Het zijn die personen en hele families die gedurende de zomermaanden vlakbij de zee en in toeristische gebieden woningen bezetten om daar hun vakantie te vieren. De meeste van deze huisuitzettingen vinden plaats in woningen die door de bank in beslag zijn genomen waardoor ze moeilijk eruit te zetten zijn.

Elk woningtype kan bezet worden door de “vakantie krakers”, of het nou luxe villas zijn met eigen zwembad, woningen die direct aan het strand liggen of appartementen in toeristen complexen. Het maakt voor de krakers niet uit als het maar gratis en illegaal is. In praktisch alle gevallen gaat het om gekraakte woningen die door de bank in beslag zijn genomen.

In de meeste gevallen gaat het om krakers van Roemeense en Spaanse zigeuner komaf die de woningen bezetten maar het kan ook voorkomen dat de oude eigenaren, die dus de rekeningen niet konden betalen en de woning kwijt raakten aan de bank, opnieuw hun huis bezetten. Het is wettelijk gezien moeilijk om ze uit een woning te krijgen aangezien het justitiële apparaat niet erg snel is en de krakers door de wet beschermd zijn.

Dieren als bezetters

De nieuwe trend op dit moment lijkt te zijn dat de krakers niet allen komen en woningen bezetten samen met hun dieren. Zo zijn er gevallen bekend dat er paarden, ezels, varkens en geiten geplaatst worden in de tuinen van luxe villas en chalets of dat er tientallen honden in tuinen geplaatst worden. Deze dieren worden soms ook geplaatst in de openbare ruimtes van een complex (urbanización) zoals bij het zwembad of tennisbanen. Dit zorgt uiteraard voor nogal wat overlast maar er blijkt niet veel tegen te doen te zijn.

Georganiseerd

Er worden ook woningen “aangeboden” door de mafia die een woning bezetten, de sloten veranderen en dan de sleutel verkopen voor 800 euro zodat men een woning illegaal kan bewonen. Ook komt het voor dat de bezette woningen verhuurd worden voor 300 tot 400 euro per maand, allemaal lage bedragen want veel meer kunnen de krakers niet betalen. Het komt daarnaast ook vaak voor dat bezetters van woningen niet eens weten dat de woning gekraakt is door iemand die het huis doorverhuurt.

Sociale huur

In sommige gevallen komt het voor dat woningbezitters nadat het uitzettingsproces is begonnen, een “alquiler social” kunnen krijgen waardoor ze officieel voor slechts 100 tot 150 euro in een bepaalde woning kunnen blijven wonen. Het gaat in dit geval altijd om bezittingen van de banken die zo op legale wijze voor onbepaalde tijd bezet worden, tegen betaling.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. wat betreft een door de bank aangeslagen woning ? , is te tolereren.
  voor eigen woning. …. ik denk dat ik es zou gaan samen wonen en vreed ambatant zou zijn naar de dame’s toe. voor de heren…. kben nogal potig gebouwd. wat betreft een beest in mijn tuin, ‘k heb nogal nen groten diepvries

 2. Het failliet van de rechtsstaat. De Untermenschen doen ongestraft wat ze willen, en eigenaars, politie en justitie hebben het nakijken. Wraakroepend? Jazeker. Oplossing? Roden, Groenen en Confessionelen een spreek verbod opleggen en lekker “rechtsgetrouw en rechtschapen” gaan stemmen. Lekker traditioneel, conservatief en vooral eerlijk.

 3. Kraken is dank zij rood gelegaliseerd, is goedkoper dan een oplossing aan te bieden aan de hulpbehoevenden. Mocht Het mij overkomen zal de guardia civil net op tijd zijn om de inbrekers op te vegen. Wat er van zei het is en blijft inbraak.

 4. Je zou toch denken dat je dat heel simpel kunt oplossen, maar blijkbaar dus niet.
  Zodra iemand een woning binnen gaat waar hij niets te zoeken heeft, kun je toch bij de politie aangifte doen van inbraak? De politie gaat dan ter plekke en kan de daders op heterdaad aanhouden en in de boeien slaan en afvoeren. Dan gelijk berechten en de zaak is opgelost. Is er verder schade of zijn er goederen verdwenen ook gelijk aangifte doen van diefstal en schadevergoeding eisen. Lijkt me simpel toch? Welke wet geeft aan dat een kraker (gewoon een inbreker in mijn ogen) er niet uit te krijgen is? Zoals al verteld: pas dan gvd de wet aan en wel z.s.m.

 5. Ja zoals altijd, de ene mag alles en de andere mag niets.
  Iedereen gelijk voor de wet ? Ik denk het niet !
  Bankbeslag of niet het is je eigendom niet.

 6. Eigenlijk vind ik dit echt schandalig, in Gent is er ook zoveel sprake van krakers.Ik vind dat ze van gelijk welke woonst af moeten blijven.Stel je voor je gaat overwinteren, en je komt terug thuis met een hoop krakers in je huis.

 7. In het kort samengevat. Wat een puinhoop in Spanje. Corruptie , sociale valkuilen. Bij aankoop of huur er is altijd wel iets wat niet klopt. Europese eenheid. Waar? Niet te vinden.!!

 8. Lees deze zin eens terug Remco:
  Quote
  De meeste van deze huisuitzettingen vinden plaats in woningen die door de bank in beslag zijn genomen waardoor ze moeilijk eruit te zetten zijn.
  Unquote
  Wat vind je er zelf van?

  1. Perfect leesbaar, en perfect begrijpbaar als je heel het artikel leest. Door deze zinsbouw blijft het artikel kort met kernachtige zinnen, en dat is ook een kunst en ik persoonlijk apprecieer dat. Correct Nederlands? Dat is een andere discussie….Dus Remco, ik ben fan !!

  2. ja … woningen van de banken worden sneller bezet dan privé woningen omdat de krakers eruit zetten moeilijker is. Ik begrijp dat heel goed en jij waarschijnlijk ook 😉

 9. Is dat nu zo moeilijk om ze eruit te krijgen? En als ze dan vertrokken zijn, duizenden euro´s schade!!!!
  Als dat zo is dat men ze er moeilijk eruit krijgt, VERANDER dan de wet!!!!! Godver…..
  Kom mij niet vertellen dat ze niet weten dat dit niet kan, het is een goedkope manier om op vakantie te gaan.
  We moeten zelf met alles in orde zijn en alles netjes betalen en indien niet, grote boetes!
  Begrijpe wie kan!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!