Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Spaanse overheidsschuld opnieuw gestegen naar recordhoogte in Spanje

MADRID – De Spaanse conservatieve regering mag dan wel van de dakens chreeuwen dat het stukken beter gaat met de economie, er meer geld wordt uitgegeven door de Spanjaarden, er meer belastinginkomsten zijn en dat de werkgelegenheid enorm is gestegen en dus het aantal werklozen daalde, toch kampt het land met een torenhoge overheidsschuld van inmiddels 100,6% van het bbp. De schuld van Spanje is vooral gegroeid op de middellange en lange termijn. Spanje is daarmee het land geworden met het grootste overheidstekort binnen de Europese Unie.

Eind maart heeft Spanje een overheidsschuld van 1,1 biljoen euro wat in cijfers het volgende getal is 1.129.378.000.000 wat dus meer dan duizend miljard euro is. De schuld vertegenwoordigt 100,6% van het Bruto Binnenlands Product (bbp) terwijl dit eind 2016 nog 98,98% was. Toen sprak de Spaanse regering nog van goed nieuws want de schuld was minder dan de beoogde 99,4%. Helaas voor de regering is men daar nu ruim overheen gegaan en lopen de schulden van Spanje de spuigaten uit. In vergelijking met maart 2016 is de overheidsschuld met maar liefst 32,5 miljard euro of 2,9% gestegen.

Eind 2016 had Eurostat nog uitgerekend dat Spanje op de zesde plaats stond binnen de Europese Unie wat betreft de overheidsschuld wat toen 99,4% was. Hiermee stond Spanje er beter voor dan Griekenland met 179%, Italië met 132,6%, Portugal met 130,4%, Cypres met 107,8% en België met 105,9%. Nederland had eind 2016 nog een overheidsschuld van 62,3% wat nog steeds boven de EU-norm lag van 60%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Komt nog even wat bij. De totale schuld is een som van alle schulden van de deelstaten van Spanje. Mocht Catalunya zijn zelfstandigheid willen doorzetten en de heren geleerden krijgen dat voor elkaar, dan dient men af te rekenen met Madrid. Gelijk Groot Brittannië moet af rekenen met Brussel. Gezien de hoge schuld van Spanje in het algemeen betekent dat ook voor Catalunya miljarden Euros. De zelfstandigheid kent dan wel zijn prijs; het staatje is dan wel gelijk failliet. Dus ……………voordat men los wil komen van Madrid is het aan te bevelen eerst de schadepost te berekenen en gezien de uitkomst je te herbezinnen.

  2. Zeer verontrustend, vooral omdat het toerisme het afgelopen jaar zo’n enorme boost had gekregen door de problemen van andere vakantie landen. Als zelfs deze verbetering, van de belangrijkste pijler van de Spaanse economie, niet volstaat om de staatsschuld terug te brengen, dan vraag je je af waar ze mee bezig zijn.
    Overigens zie je bij ons in de regio weer een explosie aan bouwactiviteiten, maar ……………… daar werken heel veel Zuid-Amerikanen i.p.v. Spanjaarden!? En deze lui komen veelal maar voor paar jaar en sturen de meeste centjes naar huis. Dus daar wordt men hier economisch ook niet echt beter van.

  3. Al eerder heb ik hier aangegeven, dat de staatsschuld het grootste probleem is in Spanje en mogelijk enorm wordt als de rente gaat stijgen, wat binnen ongeveer 2 jaar voorzien wordt. Tijd voor een goede begroting dus!
    Het Nederlandse voorbeeld is lachwekkend. Dit daalt namelijk hard en komt dit jaar al onder de 60%. Nee, maakt u zich maar drukker om de torenhoge schuld van België met zijn vele, geldverslindende regeringen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!