Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Grotduiker na twee angstige dagen gered uit grot op Mallorca

PALMA – Een 55-jarige grotduiker en onderzoeker is na twee angstige dagen waarbij hij opgesloten zat in een grot op het eiland Mallorca, eindelijk gered na een moeilijke reddingsoperatie. De grotduiker Francesc Gracia is geen onbekende wat betreft het duiken in grotten want dat doet hij voor zijn werk als onderzoeker. Dit keer echter had de duiker/onderzoeker te maken met een technisch probleem omdat zijn zuurstoffles niet meer functioneerde waardoor hij niet meer uit de grot kon komen.

Na deze constatering kon de grotduiker niets anders doen dan te wachten op hulp, iets waarvan hij zeker wist dat deze zou komen omdat dat het protocol is in dit soort gevallen. De duiker bevond zich in de Cova de sa Piquette in Manacor waar hij uiteindelijk op zo’n 900 meter van de uitgang gevonden werd door reddingswerkers.

Daar was de 55-jarige Francesc Gracia in een ruimte van 20 vierkante meter en 40 meter diep aan het wachten op hulp. Uiteindelijk moest de duiker twee dagen in deze ruimte verblijven voordat men afgelopen zaterdagmiddag bij hem kon komen. De duiker kreeg een andere zuurstoffles en kon zelf, met hulp, naar buiten zwemmen waar hij onthaald werd door applaus van de medewerkers die bij de reddingsoperatie hebben geholpen. Er waren uiteindelijk 60 mensen bezig om de grotduiker uit zijn benarde positie te redden. Volgens woordvoerders ging het in dit geval om een van de moeilijkste reddingsacties van de afgelopen jaren.

Er moest twee keer een poging worden gedaan om de duiker op te sporen en bij hem te komen omdat de weer- en water omstandigheden dit niet toe lieten. Uiteindelijk kon een reddingsduiker bij de man komen en kon hij deze voorzien van eten en drinken. Gedurende twee dagen was het enige wat de vastzittende duiker had om te overleven een dun laagje zoet water wat in de grot aanwezig was. De duiker zelf dacht dat hij meer dan vijf dagen vast had gezeten omdat hij van slag was en de tijd helemaal uit het oog was verloren. Eenmaal boven water moesten artsen hem helpen om aan het daglicht te wennen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Het is toch zo moeilijk om de dingen een juiste naam te geven !
    Zuurstoffles voor een duiker…., daar ga je zeer rap aan dood. Persluchtfles moet het zijn.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!