Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Spanje heeft te maken met een nieuw geval van gekkekoeienziekte

SALAMANCA – Het Spaans ministerie van Landbouw heeft bekend gemaakt dat er een nieuw geval van boviene spongiforme encefalopathie (BSE) is vastgesteld, deze ziekte staat algemeen bekend als de gekkekoeienziekte. Het kwam tijdens een routinecontrole in het dorp Horcajo Medianero in de provincie Salamanca, in de deelstaat Castilla y León aan het licht.

BSE is een dodelijke ziekte bij vee en het veroorzaakt een degeneratie van de hersenen en het ruggenmerg. De ziekte kan gemakkelijk overgedragen worden op mensen door voedsel te consumeren dat besmet is langs de hersenen, het ruggenmerg, het spijsverteringsstelsel of geïnfecteerde karkassen. Alhoewel de infectiekiemen geconcentreerd zijn in de zenuwbanen kan het ook aangetroffen in de andere delen van het lichaam, inclusief het bloed.

Bij mensen staat de ziekte bekend als de ziekte van Creutzfeldt–Jakob en voor 2014 had zij 177 mensen gedood in Groot-Brittannië en 52 in andere landen van West-Europa die bevoorraad werden met vleesproducten uit Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië werd op het einde van de jaren 80 van de vorige eeuw zwaar getroffen door deze ziekte. Meer dan 180.000 runderen raakten besmet en er werden 4,4 miljoen dieren geslacht in een poging de ziekte uit te roeien. Tussen 1995 en 2007 waren er in Spanje 741 gevallen van BSE.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!