Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Steeds meer kritiek en problemen rondom verhuurbedrijven als Airbnb in Spanje

MADRID – Er komt in de Spaanse steden steeds meer kritiek op verhuurmaatschappijen zoals Airbnb die de Spaanse steden vol laten lopen met toeristen die hun vakanties vieren tussen de normale bewoners. Het normaal huren van een appartement, dus voor het hele jaar en om er te wonen, wordt steeds moeilijker en steeds duurder terwijl er steeds meer klachten komen over geluidsoverlast etc. Men spreekt ook wel van “turistificación”.

Wat als een goed idee was begonnen door via internet een kamer of appartement aan te bieden om zo wat extra geld te verdienen en voor de huurders/vakantiegangers de mogelijkheid te bieden om vakantie te vieren midden in het dagelijkse leven in een buitenlandse stad, is uitgegroeid tot een onderneming te vergelijken met booking.com. Bedrijven als Airbnb en Homeaway hebben ervoor gezorgd dat er steeds meer mensen besluiten om niet meer aan normale huurders te gaan verhuren maar alleen nog aan toeristen waarmee meer geld verdiend kan worden.

Het nadeel is echter dat de normale huurders geen woonruimte meer kunnen vinden of dat deze veel te duur zijn. Daarnaast zorgt de verhuur van appartementen aan toeristen ervoor dat er continue bewegingen zijn in een complex met veel mensen die naar binnen en buiten gaan, koffers met die makkelijke maar irritante wieltjes en buren die hun medebewoners niet meer kennen waardoor zelfs een gevoel van veiligheid wegvalt voor hen.

Verzet

Barcelona was een van de eerste steden die zich verzette tegen het fenomeen Airbnb door nieuwe wetten in te voeren, boetes te geven aan verhuurbedrijven voor het verhuren van illegale appartementen en het legaliseren van toeristische verhuurobjecten. Al snel volgden andere steden en regio’s zoals Málaga, Sevilla, Valencia, Palma, Ibiza en Andalusië door zo hun wetten aan te passen dat verhuurders hun objecten dienen te registreren als zijnde toeristische verblijfplaats en daar dan ook belasting over betalen en moeten voldoen aan bepaalde minimumeisen zoals hygiëne en veiligheid.

Aantallen

De grootste private online verhuurder is Airbnb welke bijvoorbeeld in Parijs alleen al 78.000 verhuurobjecten heeft. Om te vergelijken, in heel Italië zijn er 83.000 verhuurobjecten te vinden. Na Parijs staat Londen op de lijst met 47.000 appartementen en kamers gevolgd door Barcelona met 17.000 en Madrid met 14.000 objecten bestaande uit appartementen, woningen, kamers etc. Bij een groot deel van deze appartementen waar niemand woont wordt de verhuur georganiseerd door bedrijven die de afhandeling doen van sleutels, de schoonmaak en reparaties etc. Het zijn dus geen particulieren meer die een extra zakcentje verdienen met hun appartement of kamerverhuur maar bedrijven die de touwtjes in handen hebben.

Nieuwe vorm van toerisme

Men spreekt in Spanje daarom ook wel van “turistificación” wat zoveel betekent als de impact die het massatoerisme heeft op de leefomstandigheden in de steden. Toeristische verhuur heeft de normale verhuur overgenomen waardoor er met veel pijn en moeite en vaak tegen veel te hoge huren nog normaal gehuurd kan worden. Met een toeristische verhuur wordt veel meer geld verdient maar het persoonlijke is er op veel plaatsen vanaf nu bedrijven die gespecialiseerd zijn in de online verhuur dat werk hebben overgenomen en er dus duidelijk gesproken kan worden van illegale concurrentie met de hotels.

Wat is jouw mening over het fenomeen Airbnb of Homeaway? Moet het verboden worden (iets wat moeilijk is) of moet het verboden worden dat bedrijven zich bemoeien met de verhuur van particuliere objecten? Moeten toeristische appartementen verbannen worden uit de stadscentra in Spanje? Heb je ervaring met Airbnb als huurder of als verhuurder? Graag horen we jouw mening hierover 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Tot een paar mnd. geleden ontvingen wij gasten via Airb&b, prima organisatie.Helaas zijn we nu door gez.heids problemen genoodzaakt om te stoppen en moeten we onze finca verkopen.Anders waren we zeker verder gegaan met het verhuren van kamers, alleen maar positieve ervaringen gehad. C.v.Rooij, Ontinyent, Valencia, Spanje.

 2. Ik vermoed dat organisaties als Airbnb vooral jongere en ietwat low-budget reizigers aantrekken.
  Ikzelf verkies het comfort van een hotel. En ik denk dat dit voor een heel groot deel van de toeristen, misschien de ietwat oudere reiziger, altijd zal blijven.
  Als 58-jarige ’s avonds lekker mijn benen onder tafel steken en gezellig aan te schuiven aan het buffet van een hotel. In alle rust. Geen lawaaierig restaurant. Idem ’s ochtends. Dat hoort evengoed bij een geslaagde vakantie voor mij.

 3. Airbnb is een enig platform om op unieke plaatsen te kunnen logeren tegen betaalbare prijzen en in volle vrijheid. Wij hebben heel goede ervaringen met bv Airbnb dat ons al meermaals de kans gaf om locaties te bezoeken die anders onbereikbaar zouden zijn gebleven. Dat er enige overlast kan ontstaan is niet te wijten aan Airbnb &c°, maar aan de gebruikers ervan die in die enkele gevallen te weinig respect tonen voor hun omgeving. Het zijn de veroorzakers van de overlast die desgevallend best moeten worden aangepakt. Trouwens… staan onze beste vrienden de Spanjaarden niet zelf bekend als notoire lawaaimakers op alle uren van de dag en nacht ? (We spreken hier als ervarinsgsdeskundigen.) Het kind met het badwater weggooien zou super zonde zijn. De sites zorgen eveneens voor toeristische en commerciële activiteit in regio’s die het best kunnen gebruiken en heel tevreden zijn hiermee. De keren dat wij gebruik maakten van de dienst zijn steeds uitstekend verlopen en we hopen er nog lang en veel op te kunnen rekenen op onze horizon en kijk op de wereld te verruimen. Dank u.

 4. Ik verhuur al jaren een kamer in mijn eigen huis om inderdaad wat geld bij te verdienen in deze barre tijden en zonder pensioen in het vooruitzicht.
  Ik vind het contact met de reizigers verrassend leuk, had ik niet verwacht. Ik geef informatie over “mijn” stad en ben door de enthousiaste reacties weer wat meer van mijn eigen woonplaats gaan houden.
  En inderdaad, ik promoot de plaatselijke restaurantjes en winkels, verhuurbedrijfjes etc. die er dus ook direct van meeprofiteren.
  De rotte appel in dit geval zijn de commerciële ‘indringers’ die alleen met dát doel voor ogen -beleggen en groot geld maken- een huis of appartement(en) aankopen. Dan wordt deze methode massaal en bezorgt overlast op alle vlakken van de maatschappij. Dáár moet de overheid tegen optreden zodat niet weer de goeden onder de kwaden lijden.

 5. Is er toevallig een ingenieur in de zaal???
  In dit artikel wordt er melding gemaakt van het irritante geluid van de wieltjes van bagagekoffers.
  Dit is een wereldwijd probleem en wordt niet alleen veroorzaakt door toeristen. Denk maar aan studenten die naar hun kot gaan met hun laptop in een tas op wieltjes.
  Deze uitvinding werd gedaan om mensen het gemakkelijker te maken op luchthavens, waar een effen vloer ligt waardoor die wieltjes niet storend werken. Vermits heel veel mensen dit product gebruiken in de steden wordt dit enorm storend omdat de voetpaden hier niet op voorzien zijn.
  In mei 2015 is in Venetië een wet ingevoerd die verbiedt om het stadscentrum te betreden met zogenaamde rolkoffers tenzij deze luchtbanden hebben. Vandaar mijn vraag in de eerste zin.
  Er is een toekomst weggelegd voor rolkoffers op luchtbanden, dus, beste ingenieurs, doe uw best,
  hier valt goud te rapen, en de dankbaarheid van de wereldbevolking.
  Wat betreft het verhuren via Airbnb en taxis via Uber vindt ik het niet meer als logisch dat zij moeten
  voldoen aan dezelfde regels als de profesionele verhuurders. Want zolang er niets gebeurd is er geen probleem. Maar de dag dat een Airbnb appartement afbrandt, wie zal daar dan de verantwoordelijk voor opnemen? Op die dag zullen alle paraplus opengaan en blijven de huurders in de kou zitten.
  Alhoewel je als huurder zou moeten weten dat als iets te mooi is om waar te zijn, het meestal ook niet waar is. (Ik weet niet meer van wie deze quote is).
  Een ander punt om over na te denken is inderdaad het feit dat inwoners van een stad zelf geen betaalbare woning meer vinden. Natuurlijk willen steden zo veel mogelijk toerisme omdat dit geld in het laatje brengt, maar als de plaatselijke bevolking daar serieuze hinder van ondervindt, dan worden die mensen boos, gaan ze de toeristen niet meer bekijken als bron van inkomsten, maar als een vreemdelingenplaag. Dit fenomeen zorgt dan weer voor extra stemmen voor extreem-rechtse partijen. Dit kan niet de bedoeling zijn. Er moet een middenweg bestaan waarbij alle partijen zich goed kunnen voelen, en dit kan alleen als Airbnb en consoorten zich aan dezelfde wetten moeten houden als hotels ed. Want als dezelfde regels voor iedereen toegepast worden zullen veel Airbnb’ers
  afhaken omdat het voor hen veel te duur wordt om te voldoen aan de reglementen inzake brandveiligheid bijvooreeld. Uiteindelijk is niets zwart of wit, de beste oplossing situeert zich altijd ergens in het midden.

 6. Huur al jaren via Airbnb zonder problemen. Zo kun je tegen een acceptabele prijs huren van particulieren en heb nog nooit met externe bedrijven te maken gehad.

 7. Men moet echter niet vergeten dat de lokale economie in de buurt van de verhuurobjecten hard stijgt. De plaatselijke winkels en tapasbars klagen zeker niet.
  Veel appartementen worden verkocht met de intentie de kosten met de verhuur terug te verdienen.

 8. In Nederland langs de kust verhuren de mensen al 60 jaar hun woningen. bv Katwijk en Egmond aan zee zijn er groot doorgeworden.Ze gaan zelf dan in het schuurtje bivakkeren of op vakantie.Dus echt iets nieuws is er niet onder de zon alleen de tijden veranderen

 9. Wanneer je een goedkope kamer of woning huurt via Airbnb is het vaak een verschrikkelijk object.
  Een beetje behoorlijke woning of kamer is net zo duur als een goede hotel kamer, dus ik ga voor het hotel.

 10. Verhuur via organisaties als Airbnb moet zonder meer bestreden worden door aanpassing van wetgeving en huurcontracten. Huurders van aangrenzende appartementen en veel woningen ondervinden veel overlast hiervan. Bovendien worden in steden met een krappe woningmarkt de woningen onbetaalbaar. Wetgeving zoals door de stad Barcelona geïntroduceed dient zeker navolging te vinden.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!