Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Minister-president Spanje vraagt om sympathie en solidariteit in 2013

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MADRID – (Remco Stoffer) In een toespraak en persbijeenkomst heeft de minister-president van Spanje Mariano Rajoy een overzicht gegeven van 12 maanden leiderschap in het land en de balans opgemaakt. Daarnaast heeft de minister-president een oproep gedaan voor sympathie en solidariteit van de Spanjaarden tijdens het komende jaar waarin hij verwacht dat de economie in het tweede half jaar weer aantrekt.

Tijdens zijn toespraak en daarna volgende korte persbijeenkomst, iets wat de minister-president niet zo vaak doet, heeft hij zijn beleid van de afgelopen 12 maanden verdedigt. Daarbij probeerde hij de pers duidelijk te maken dat de erfenis van de oude regering en het financiële gat van meer dan 30 miljard euro hem en zijn regering er toe hebben gedwongen om de structurele bezuinigingen en grote hervormingen door te voeren gedurende 2012.

Volgens de minister-president was de situatie onhoudbaar en waren de maatregelen absoluut noodzakelijk anders was Spanje er nu veel erger aan toe geweest. Mochten er geen hervormingen en bezuinigingen hebben plaatsgevonden gedurende zijn eerste jaar dan was het tekort nu gemakkelijk 11,5% geweest, aldus de minister-president.

2013

Rajoy deed deze uitspraken tijdens de traditionele jaarafsluiting toespraak en persconferentie in het regeringsgebouw La Moncloa in Madrid. Na de balans te hebben opgemaakt over de afgelopen 12 maanden heeft de minister-president een oproep gedaan aan de Spanjaarden voor begrip en sympathie gedurende het komende nieuwe jaar 2013. Het zal volgens hem nog steeds een moeilijk jaar worden maar in het tweede half jaar zal de economie licht aanscherpen waarna de dingen in 2014 beter zullen gaan.

Op de vraag van een journalist of Spanje in 2013 de 6 miljoen werklozen zal bereiken wilde de minister-president niet antwoorden. Het heeft volgens hem namelijk geen zin om voorspellingen te doen maar is het zijn taak om er alles aan te doen dat deze drempel niet bereikt wordt.

Ook meent Rajoy dat er voorlopig geen sprake is van een Europese redding van Spanje, daar heeft zijn regering niet om gevraagd en ook Europa heeft Spanje geen opdracht gegeven om een redding te vragen. De toekomst zal het zeggen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)