skip to Main Content

Latijns-Amerikanen minst gemotiveerd om te stemmen op 12 mei

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Volgens het Spaanse instituut voor de statistiek (INE) zijn Latijns-Amerikaanse residenten in Spanje het minst gemotiveerd om te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 12 mei aanstaande.

Uit de gegevens van het kiesregister blijkt dat slechts 13% van de Zuid-Amerikanen in Spanje staat ingeschreven en dus gebruik kan maken van het stemrecht, terwijl dit de eerste keer is dat deze groep mag gaan stemmen in Spanje. De mogelijkheid je als buitenlander in te schrijven sloot per 28 januari.

Van alle buitenlanders afkomstig uit landen van de Europese Unie staat 40% ingeschreven. Dat is het dubbele van eerdere verkiezingen, toen deelname van deze groep slechts rond de 20% lag.

Van alle burgers uit EU-landen zijn Duitsers en Engelsen het meest gemotiveerd om naar de Spaanse stembus te gaan met 60% ingeschrevenen in het kiesregister. Ondanks dat Roemenen en Bulgaren pas sinds 2007 tot de EU behoren, staat maar liefst 25% van deze groep ingeschreven.

Motivatie

Het lage aantal ingeschrevenen onder burgers afkomstig van landen buiten de EU strookt niet met de speciaal op hen gerichte campagnes van de Spaanse overheid ter motivatie om naar de stembus te gaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend