skip to Main Content
Een budget van 9.000 euro voor het vangen van slangen op Ibiza

Een budget van 9.000 euro voor het vangen van slangen op Ibiza

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – De Raad van Ibiza zal dit jaar 9.000 euro besteden aan speciale vallen om slangen te vangen. De vallen zullen door een timmerman op het eiland gemaakt worden waarna ze uitgedeeld worden door de Cooperativa Agrícola de Santa Eulària. Er worden voor dit jaar net zoveel slangen vallen besteld als in 2017, te weten 200 stuks á 45 euro per stuk. Ibiza heeft al geruime tijd last van slangen waarvan er duizenden op het eiland leven.

Tot eind oktober 2017 (actuele cijfers zijn nog niet bekend) hadden de autoriteiten en specialisten 965 slangen gevangen op Ibiza en 981 slangen op Formentera. Het aantal gevangen slangen was echter veel hoger aangezien men bij deze berekening alleen rekening heeft gehouden met de slangen die in de meer dan 400 slangen vallen van de autoriteiten werden gevangen en niet met de particulieren die slangen wisten te vangen.

In totaal zijn er op de twee eilanden op dit moment meer dan 800 slangen vallen waarvan er 400 gecontroleerd worden door de autoriteiten en de andere 400 slangen vallen in bezit zijn van particulieren. Het aantal gevangen slangen van bijna 2.000 in 2017 zal dus vele malen hoger zijn.

Gedurende de wintermaanden is er niet veel vraag naar de speciale slangen vallen aangezien de slangen dan winterslaap hebben. Zodra de lente weer zal beginnen komen er ook weer meer slangen en zullen er wellicht ook weer meer vallen nodig zijn.

Doden

De slangen worden nadat ze gevangen zijn gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza en Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

Herkomst en soorten

Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die tegenwoordig veel als decoratie gebruikt worden. De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de culebra de escalera ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de serpiente de herradura ofwel Hemorrhois hippocrepis, een soort die tot 2 meter lang kan worden. In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zichzelf af kunnen bijten.

Niet zelf vangen

Men raadt aan de slangen niet te benaderen of zelf proberen de slangen te vangen aangezien ze dan kunnen aanvallen. Mocht je gebeten worden dan zal dat even pijn doen maar er is niets aan de hand want ze zijn niet giftig. De wond dient wel gewassen en schoongemaakt te worden om daarna te desinfecteren. Als je een slang gezien hebt dien je 112 te bellen die dan specialisten en vrijwilligers naar je toe sturen om de slang te vangen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Andres, ik ben op mijn beurt ook bang voor slangen maar nog meer voor Marokkanen die ook je huis in kunnen dringen en meer dan dan bijten. Die kunnen we ook vangen en afvoeren. Wordt het een stuk veiliger van in dit land en zal opsporing verzocht op tv van een uur naar 10 minuten kunnen

  2. Ik ben bang voor slangen . In marokko vallen ieder jaar veel doden door giftige slangen. Die vaak huizen binnenkomen terwijl bewoners niks door hebben en dat is levensgevaarlijk. Ook in Spanje kan het gevaarlijk zijn voor mensen

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken