skip to Main Content

Nationale erkenning van Canarisch kamelen-ras

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CANARIAS – (Hans Camps) De Comisión Nacional de Coordinación para la Conservación, Mejora y Fomento de Razas Ganaderas (Nationale Commissie voor Conservering, Verbetering en  het Ontwikkelen van Vee-rassen) heeft de Canarische kameel erkend – de enige in Europa autochtone dromedaris – waarvan 1.200 exemplaren voorkomen op de Canarische Eilanden en, die nu  als ras zijn opgenomen in de officiële catalogus van Spanje.

De kameel wordt gekenmerkt door zijn krachtig gespierde bouw, gemiddelde grootte en middelgrote, goed gevormde voeten (hoeven), zo laat het Ministerie van Landbouw, van de Canarische Regering, weten in een op donderdag 31 maart 2011 uitgegeven communiqué.

Deze erkenning van het ras is mogelijk geworden door het werk wat is ontwikkeld door de Asociación de Criadores de Camello Canario (Vereniging van Fokkers van de Canarische Kameel – Dromedaris , zo u wilt), een instantie, die zich tot het Directoraat-generaal van Veeteelt, van de Canarische Regering heeft gewend, en van wie de aanvraag nu uis goedgekeurd door het Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino (MARM) (Ministerie van Milieuzaken, Plattelands- en Maritieme-zaken.

De fok-vereniging zal de aanwezen instantie zijn, om een programma te ontwikkelen voor de verbetering van het ras wat een efficiënt beheer en genetische diversiteit mogelijk zal maken en, wat gepresenteerd zal moeten worden aan  het Canarische Ministerie van Landbouw.

De geschiedenis van de kameel op Canarias gaat terug tot de tijd van de Europese kolonisering van de Eilanden, zonder enig bewijs van pré-Spaanse bestaan van deze soort.

De kameel (Camelus dromedarius) is vanuit het Afrikaanse Continent  in 1405 terecht gekomen op de Archipel.

De goede aanpassing van de kameel op de Eilanden heeft plaatsgevonden door verbreiding over de gehele Archipel. Hoewel de meeste voorkwamen in gebieden in het Zuiden van Gran  Canaria en Tenerife, evenals op alle delen van Fuerteventura en Lanzarote.

Afgezien van het transport van personen en vracht, is de dromedaris gebruikt voor een veelheid aan werkzaamheden in de landbouw en heeft deze bijgedragen aan het ontstaan van een karakteristiek agrarisch landschap wat momenteel wereldwijd bekend is.

Momenteel heeft de dromedaris (‘camello’, zo u wilt) een grote betekenis door zijn gebruik in de toeristensector.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend