Spaanse regering gaat bewegingen volgen via smartphones

Spaanse regering gaat bewegingen volgen via smartphones
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het is niet de eerste keer dat het gebeurt maar tijdens de corona-crisis gaat het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) de bewegingen van de Spanjaarden voor en tijdens de noodtoestand in kaart brengen. Dat doet de INE door middel van de gegevens van de mobiele telefoon providers zoals Movistar, Orange en Vodafone te verzamelen. Dit werd afgelopen zaterdag bekend gemaakt in het staatsblad BOE.

Om een beter beeld te krijgen over de genomen maatregelen tijdens de corona-crisis en noodtoestand in Spanje maar ook om meer inzicht te hebben in de bewegingen van de Spanjaarden voordat de noodtoestand werd afgekondigd, heeft het ministerie van Volksgezondheid de staatssecretaris van Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie de opdracht gegeven om gebruik te maken van het Instituto Nacional de Estadística (INE) om de mobiele telefoongegevens te analyseren.

Deze gegevens van de mobiele telefoon providers zijn anonieme dus er zijn geen namen en andere gegevens bekend, iets dat ook niet mag met de huidige privacywetten in Spanje. De gegevens voor de noodtoestand kunnen inzicht geven in de bewegingen voordat er steeds meer besmettingen en overledenen bijkwamen in Spanje terwijl de gegevens van de smartphones tijdens de noodtoestand kunnen meer inzicht geven over waar meer mensen zijn en waar men eventueel dient in te grijpen.

Hetgeen wat wel wat niet wordt verzameld en de reden waarom men dit doet staat allemaal beschreven in de Orden SND/297/2020 van de BOE.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.