menu: rubrieken, zoeken & meer

Diverse autonome regio’s in Spanje voeren de mondkapjesplicht op stranden (nog) niet in

Diverse autonome regio’s in Spanje voeren de mondkapjesplicht op stranden (nog) niet in
Beeld: Freepik

Diverse autonome regio’s in Spanje voeren de mondkapjesplicht op stranden (nog) niet in

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dinsdag werd door middel van een publicatie in de staatscourant BOE aangekondigd dat er in heel Spanje een mondkapjesplicht geldt in de openbare ruimtes zowel binnen als buiten. Dat geldt ook als het mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren en ook op het strand, bij het zwembad en in de natuur. Er zijn echter op dit moment 5 autonome regio’s die het mondkapje als je zont of zwemt op het strand in de zee niet verplicht stellen. 

De regionale overheden op de Balearen en Canarische Eilanden, in de Valencia regio, Catalonië en Galicië houden voorlopig hun eigen regionale corona-regels wat betreft de mondkapjes aan. Net zolang totdat volgende week woensdag besloten wordt wat de definitieve regel gaat worden. In Andalusië wil men dat men nog strenger wordt zoals bij het individueel sporten.

Volgens de meeste regionale corona-maatregelen in de autonome regio’s is het op dit moment zo dat als iemand loopt op het strand, naar de zee of naar het strand loopt inclusief als men op het strand aan het wandelen is dat het mondkapje verplicht gedragen moet worden.

Op het moment van zonnen op een handdoek of ligbed is het mondkapje niet verplicht als de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden en als men gaat zwemmen, behalve in de Valencia regio en Andalusië.

Uit de nieuwe wet die dinsdag werd gepubliceerd zou de conclusie getrokken kunnen worden (want het staat er niet letterlijk in) dat het mondkapje altijd verplicht gedragen moet worden, ook als men op het strand in de zon ligt en als men op het strand zit, ongeacht of de 1,5 of 2 meter regel gehandhaafd kan worden.

Op woensdag 7 april zal het comité van gezondheidsexperts een beslissing nemen over het wel of niet verplicht dragen van een mondkapje op het strand en in de natuur. Dat gebeurt omdat er veel commotie is ontstaan over de mondkapjesplicht op het strand en in de natuur.

Huidige regionale regels

Hieronder in het kort de huidige regionale regels van diverse autonome regio’s die zich vooralsnog verzetten tegen de mondkapjesplicht op het strand. Elke autonome regio heeft eigen corona-regels wat betreft het dragen van een mondkapje op het strand.

Canarische Eilanden

Op de eilanden Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Graciosa, El Hierro, La Gomera en La Palma moet men een mondkapje dragen als men in beweging is op het strand. Dat is niet verplicht als men aan het zonnen is op een handdoek of ligbedje en als de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden met personen die niet bij de groep samenwonenden horen.

Balearen

Op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera is het dragen van een mondkapje niet verplicht als de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden en als men aan het zonnen is met samenwonenden. Het mondkapje is wel verplicht als men met tot max. 6 niet-samenwonenden op het strand is en als men in beweging is.

Valencia regio

In de Valencia regio zoals aan de Costa Blanca, de stranden van Valencia en de Costa Azahar is het dragen van mondkapjes overal verplicht, ook in de buitenlucht in en alle openbare plaatsen, binnen en buiten waarbij dit ook geldt als de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Mondkapjes zijn ook verplicht op het strand behalve tijdens het zwemmen.

Catalonië

In Catalonië zoals aan de Costa Brava, in Barcelona en aan de Costa Dorada is het dragen van een mondkapje altijd verplicht zolang als dit verenigbaar is met de activiteit die men uitvoert zoals het zwemmen in zee als het mondkapje niet verplicht is of het sporten.

Andalusië

Op dit moment is het dragen van een mondkapje altijd verplicht in de open en gesloten publieke/openbare plaatsen ook als de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Ook tijdens het individueel sporten is het dragen van een mondkapje verplicht, iets wat niet in de landelijke wet staat en waar men in Andalusië kritiek op heeft.

Galicië

Het zonnen op de stranden en bij zwembaden van Galicië mag gebeuren zonder mondkapje, net zoals het zwemmen in zee of in een zwembad. Maar het individueel sporten en bewegingen op een strand of bij een zwembad dienen wel te gebeuren met een mondkapje op.