Gaan de buitengrenzen van Spanje pas in oktober open?

Gaan de buitengrenzen van Spanje pas in oktober open?
Beeld: 123rf

MADRID – Er is veel onzekerheid over de opening van de buitengrenzen van Spanje. Er wordt aan alle kanten gespeculeerd en er wordt in diverse kranten in Spanje gemeld dat Spanje de grenzen met andere landen tot oktober dicht zal houden of in ieder geval dat de Spaanse regering dit als onderdeel van het de-escalatieplan op weg naar de het ‘nieuwe normaal’ bestudeerd. 

De kranten baseren zich op een regel die vermeld staat in het ‘Plan para la Transición hacía una Nueva Normalidad’ ofwel ‘richtlijnen voor de transitie naar het nieuwe normaal’. 

Daar staat in het Spaans geschreven ‘Fronteras exteriores cerradas y apertura progresiva y controlada’ ofwel ‘buitengrenzen blijven gesloten met een geleidelijke en gecontroleerde opening’. 

Verder staat er vermeld dat ‘desde el 4 de mayo hasta octubre la movilidad seguirá restringida’ ofwel ‘vanaf 4 mei tot oktober blijft de mobiliteit beperkt’.

Maar wil dit zeggen dat de regering daadwerkelijk de buitengrenzen gesloten wil houden tot oktober, dus tot de herfst? Als de Spaanse regering dat zou doen is dat een enorme economische strop voor de Spaanse economie en dan met name de toeristenindustrie. Er zouden tienduizenden banen verloren gaan terwijl veel bedrijven noodgedwongen moeten sluiten.

Er is echter nog niets definitiefs beslist door de Spaanse regering over de sluiting van de grenzen tot oktober. In feite staat er in de tekst dat vanaf 4 mei tot oktober de buitengrenzen gesloten zijn maar geleidelijk en gecontroleerd open zullen gaan. Er staat dus niet dat de buitengrenzen definitief gesloten zijn. 

Daarnaast moet er een verschil gemaakt worden tussen de grenzen binnen de Europese Unie en de grenzen voor andere landen buiten de EU.

Zoals we eerder hier beschreven is het openen van de buitengrenzen zeer belangrijk voor Spanje maar een ding is de grenzen openen en een ander ding is dat andere Europese landen of EU-lidstaten ook de grenzen openen of deze gesloten houden. 

De Europese Commissie heeft de lidstaten opgeroepen om de binnengrenzen, dus de grenzen binnen de Europese Unie, zo snel mogelijk te openen zodat het internationale toerisme binnen de Europese Unie weer op gang kan komen.

Bij elke beslissing die de Spaanse regering zal nemen wordt altijd gekeken naar de evolutie van de pandemie die de tijdslimieten van elk scenario zal markeren. Feit is dat het Spaanse de-escalatieplan in feite eind juni / begin juli zou moeten eindigen na afronding van fase 3 terwijl het plan op maandag 4 mei zal beginnen.  

Binnen Spanje en volgens het de-escalatie vierstappenplan mag je in fase 1 (vanaf 11 mei) met de auto binnen dezelfde provincie of op het eiland waar je woont/verblijft. Het is dus tot tenminste de eindfase 3 rond eind juni / begin juli niet toegestaan om overal in Spanje te reizen.

Veel mensen vragen zich af of vanaf die datum (eind juni / begin juli) het ook weer mogelijk zal zijn om binnen Europa te reizen dus dat vanaf dat moment de buitengrenzen van Spanje weer opengaan en er niet meer gecontroleerd zal worden bij de grenzen. Als dat zo zou zijn dan zou men langzaamaan vanaf juli aan de zomervakantie kunnen gaan denken MAAR dat is op dit moment helaas nog lang niet zeker.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.