skip to Main Content

Spaanse Bank: ‘huizenprijs opnieuw met 10% omlaag’

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse Centrale Bank vermoedt dat de huizenprijzen de komende twee jaar met nog eens 10% zullen dalen. De algemeen directeur afdeling onderzoek van de Spaanse bank, Jose Luis Malo de Molina, heeft ook bevestigd dat de prijzen voor woningen in het land, sinds deze hun maximum beleefden, al met 20% zijn gedaald.

Uiteindelijk zal de totale daling dan in het begin van 2013 op zo’n 30% komen te liggen. Malo de Molina zei dit tijdens zijn presentatie op de Conferencia Inmobiliaria de Madrid 2011.

Ook gaf hij aan dat het tempo waarin nieuwe huizen worden bijgebouwd eindelijk op een wenselijk niveau komt te liggen. Van een productie van 750.000 huizen per jaar tijdens de bouw ‘boom’, worden er nu tusssen de 90.000 en 100.000 woningen gebouwd per jaar.

Malo de Molina bevestigde dat de enorme Spaanse huizenvoorraad die niet verkocht worden, bestaat uit tussen de 800.000 en 1,1 miljoen woningen. Deze ‘stock’ vormt een grote druk op de prijzen ervan.

Grond

De daling van de reële grondprijs, die nu al zo’n 30% is, kan oplopen tot 45 tot 50%. Volgens de directeur moeten er welzeker ‘lessen uit deze cijfers worden getrokken, zodat een situatie als deze niet meer voor kan komen’.

Hij liet tevens weten dat een veel sterkere huurmarkt erg noodzakelijk is. Ook op fiscaal en op het gebied van regelgeving moeten dingen worden aangepast.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend