skip to Main Content
Elektriciteitsleveranciers Spanje presenteren deze maand hogere rekeningen vanwege drie jaar oude kosten

Elektriciteitsleveranciers Spanje presenteren deze maand hogere rekeningen vanwege drie jaar oude kosten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje en de elektriciteit is altijd een thema om over te discussiëren. Buiten het feit dat iedereen stroom nodig heeft en men dus noodgedwongen een contract bij een van de diverse stroomleveranciers moet afsluiten en het feit dat alles er op lijkt dat het elektriciteitsbeleid van de Spaanse conservatieve PP regering zwaar beïnvloed wordt door deze blijkbaar machtige bedrijven, zijn de afnemers weer de dupe deze maand. Veel klanten van elektriciteitsbedrijven zien deze maand een stijging tot wel 50% in hun rekening.

De reden voor deze verhoging van 50% in de elektriciteitsrekeningen is het feit dat de stroomleveranciers begonnen zijn om aan tienduizenden klanten achterstallige kosten voor de commercialisatie of marketing te verrekenen. Deze kosten gaan in sommige gevallen terug tot 3 jaar geleden waardoor de elektriciteitsrekening deze maand meteen de helft duurder kan uitvallen voor veel stroomafnemers.

Het gaat om de zogenaamde “coste de comercialización”, een begrip in de elektriciteitsrekening waarvan het bedrag wordt samengesteld door de regering en wat gebruikt wordt om de kosten van de klantenservice, inkoop en beheer van rekeningen etc. te bekostigen. Aangezien de elektriciteitsmaatschappijen zich altijd gehouden hebben aan de berekeningsmethode van het jaar 2014 welke dit jaar als onterecht werd verklaard door het Hooggerechtshof en de maatschappijen het recht hebben om de kosten van de afgelopen drie jaar te verrekenen aan de klanten.

Voorheen waren die kosten 4 euro per kilowatt per klant/jaar maar nu is dat minder met 3,10 euro. Daarbovenop komt echter ook nog een variabele vergoeding van 0,000557 euro naar verbruik van de afnemer. Hierdoor betalen de klanten die meer stroom verbruiken ook meer kosten terwijl de kleine afnemers minder betalen of in sommige (zeer uitzonderlijke) gevallen geld terug kunnen krijgen.

Als je dus de laatste rekening van de elektriciteitsleverancier bekijkt kun je zien of je meer betaald dan normaal en dus bij de duizenden Spanjaarden hoort die plots en geheel als verrassing de rekening tot wel 50% duurder ziet worden. Uiteindelijk kunnen volgens de Spaanse Consumentenbond FACUA de extra onkosten voor klanten oplopen tot 5,86 euro of meer per jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Ik lees, Uiteindelijk kunnen volgens de Spaanse Consumentenbond FACUA de extra onkosten voor klanten oplopen tot 5,86 euro of meer per jaar. Dan zeg ik waar praten we over maar dit klopt niet want ik betaal het driedubbele en dan word regelmatig de stroom afgesloten voor nog geen seconde, de oorzaak daarvan is dat de voeding in je apparaat niet ontladen is en dan je apparaat een dubbele spanning krijgt, het gevolg je apparaat kapot, dus een hele regio duizenden euro`s schade die de meeste mensen niet weten en die door die maffia niet vergoed wordt.

 2. Het zal toch niet lang meer duren eer de ” zonnebelasting” eraf gaat?
  Brussel heeft al brief geschreven, IKEA is er klaar voor hebben zij de regering laten weten,en Tesla heeft ook gereageerd.
  Kwestie van afwachten, dan mogen ze bij mij het touwtje doorknippen.

   1. Sorry, ik ben nog vergeten, het touwtje mag ook wel blijven en daar wil ik ook de kosten aan meebetalen maar dan moeten ze wel de energie die ik terug lever in mindering brengen met hetzelfde bedrag wat ik er voor betaal. Of een ander optie is dat ik niet voor het touwtje betaal maar dat ik de energie terug lever voor de inkoop prijs.
    Vriendelijk groet Jakob

 3. Sommige kanalen in Spanje hebben het niet voor niets over de ‘elektriciteit-mafia’ als het over de energie producenten en hun politieke vriendjes gaat. Toen we hier kwamen wonen in 2001 behoorde de Spaanse stroom tot één van de goedkoopste van Europa. Velen huizen werden gewoon elektrisch verwarmd want de stroom ‘kostte toch bijna niets’. Ik heb zelfs veel geld me elektrische verwarmingen verdiend. Nu is het andersom, op een paar eilandjes in de Middellandse zee na is de stroom inmiddels het duurst van Europa. Komt daar nog eens bij dat eigen opwekking met panelen bijna wordt tegengewerkt én men veelal ook nog eens elektrisch kookt en (nog steeds) verwarmd (ook elektrische boilers zijn nog gemeengoed) dan is het duidelijk dat de Spaanse bevolking extra hard geraakt wordt door de alsmaar stijgende prijs van de stroom.
  Men betaalt vaak voor het werkelijke maandgebruik per einde van de maand. Veel buitenlanders aan de kust die vinden vaak dat het nog wel meevalt met de rekening, die zijn hun vaste termijn maandafrekening van thuis gewend (Dus het hele jaar hetzelfde voorschot en 1 keer per jaar een balans) Maar als je hier ook in de wintermaanden bent en een beetje van de kust af woont betaal je je in de winter regelmatig blauw. Maand rekeningen zijn dan soms wel 3 keer zo hoog als in de zomer.

  Daarnaast één van die landen is waar de marktprijs van stroom zeer snel wordt doorberekend aan de consument terwijl laag/hoog tarief tijden ook nog eens aan het werkelijke totaal gebruik-productie wordt aangepast én men dus graag aan andere landen levert (Frankrijk!) als dat nodig is. De markt prijs vliegt dan omhoog hetwelk dan weer vrij snel aan de Spaanse bevolking wordt doorberekend.

  Het is dus al al gauw duidelijk dat we hier te maken hebben met een door de staat gefaciliteerde afzetterij. En de Spaanse bevolking? Die laat zich een rad voor ogen draaien door corrupte politici die overal een verklaring voor hebben en men buigt gelaten weer het hoofd en trekt de portemonnee.

  Het is jammer dat wij als buitenlanders niet kunnen meestemmen met de nationale verkiezingen (dat is overigens weer een andere discussie! 😉 ) want zolang als velen in Spanje nog denken dat de PP nodig is om het land uit het slop te trekken zullen we met dezelfde corrupte en graaiend kliek blijven zitten. Was Europa maar wat sterker en machtiger (nog een discussie!) dan konden die er misschien iets aan doen…….

  1. Indien je een beetje comfortabel wil leven moet de airco op van mei tot en met september omdat deze maanden heet zijn en airco is ook niet direkt gratis te noemen. En de winters zijn inderdaad koud en dan moet je ook minstens evenveel stoken als in noord europa, zeker omdat de spaanse huizen geen isolatie hebben. Dus in principe ben je verplicht veel te betalen voor electriciteit het hele jaar door.

 4. Er wordt niet gesproken over het draaideuren-systeem. Politici worden na hun politieke activiteit zeer goed betaalde banen aangeboden in energie maatschappijen. De pensioenen worden jaarlijks met 0’25% verhoogd, wat in vele gevallen neerkomt op 1 € per maand. Mijn rekening van januari 2017 was vergeleken met december 2016, 35 € hoger. Dit betekend dat mijn pensioen-verhoging voor de komende drie jaar op is, alleen aan een maand elektriciteit.

  1. Het draaideur gebeuren hebben we al vaker over geschreven en is inmiddels algemeen bekend … behalve bij de politici blijkbaar, die zien dat als normaal 😉

  2. Dat is wel heel kort door de bocht. Er worden ook zaken goedkoper, zoals brandstof, die alweer onder de euro per liter ligt. Het gaat om het totale mandje van boodschappen. Dat bepaalt de inflatie, of soms zelfs deflatie.

   1. Brandstof is in heel Europa goedkoper, en in de supermarkten is zeer weinig te vinden van deflatie, ik vrees dat je in een ander land bent.

    1. Ik zeg niet dat er NU deflatie is, maar soms. Nog maar een jaar geleden was het er nog. En wel gedurende de 2 jaar ervoor. Zoiets als feiten en fictie.

 5. Ik vind het onbegrijpelijk dat je hier bijna geen zonnepanelen of windmolenparken ziet. Volgens mij – met heel beperkte kennis van alles wat met techniek en energie te maken heeft – zou Spanje een groot deel van zijn energiebehoefte kunnen halen uit de natuur en dus duurzamere, groenere en waarschijnlijk ook heel wat goedkopere energie leveren .

  1. Lees een stuk elders op deze site en verder op het internet. Een energieleveranciers zijn overheidsbedrijven. Dat levert natuurlijk inkomsten op en zijn men is dus niet geïnteresseerd in “eigen oplossingen” van afnemers die dan niet meer betalen/afdragen. Belasting betalen op zonne-energie maakt het voor velen kennelijk nauwelijks interessant om een beetje panelen op het dak te schroeven. Inmiddels heeft “Europa” wel opheldering gevraagd aan Spanje. ik ben benieuwd.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken