skip to Main Content
De meest voorkomende kakkerlakken in Spanje
123RF

De meest voorkomende kakkerlakken in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

De meest voorkomende kakkerlakken in Spanje

123RF

MADRID – Ze zijn er weer … de kakkerlakken die uit de gaten en spleten komen op zoek naar etensresten. In het Spaans heten de kakkerlakken “cucarachas” en zijn het, waarschijnlijk net zoals in Nederland en België, de minst geliefde insecten. Op de een of andere manier hebben de meeste mensen een grote afkeer van deze beestjes maar ons is niet helemaal bekend waarom dat zo is … wellicht omdat ze er eng uitzien met de lange poten, voelsprieten en antennes.

Wereldwijd zijn er ruim 4.900 soorten kakkerlakken te vinden maar gelukkig komen er in Spanje slechts 4 soorten voor, te weten de Duitse, Oosterse, Amerikaanse en bruin-gestreepte kakkerlakken. Cucarachas kunnen overal opduiken en ook in huis hebben ze niet veel ruimte nodig om hun aanwezigheid te tonen, iets wat bij de meeste mensen een grote afkeer geniet.

De meeste kakkerlakken zijn een plaaginsect waarbij ze vaak in grote aantallen voorkomen, zowel in de natuur alsook in woningen waar ze de voorkeur voor keukenafval hebben en zich kunnen verspreiden in woningen en flatgebouwen. In Spanje komen veel kakkerlakken voor maar de volgende vier soorten zijn de meest gebruikelijke soorten cucarachas in Spanje.

Kakkerlakken in Spanje

Wikimedia

Duitse kakkerlak

De Duitse kakkerlak komt ook in Nederland en België voor en heeft in Spanje de naam cucaracha alemana (of cucaracha rubia) geregen en in het Latijns blattella germanica. De Duitse kakkerlak heeft een lichaamslengte van 11 tot 13 millimeter. Hij is geel tot licht oranjebruin, met op het halsschild enkele donkere lengtestrepen.

Kakkerlakken in Spanje

Wikimedia

Oosterse kakkerlak

De Oosterse kakkerlak komt praktisch niet voor in Nederland en België maar wordt wel gezien in Spanje waar deze soort de naam cucaracha oriental of cucaracha negra heeft gekregen en in het Latijns blatta orientalis heet. Op het eerste gezicht lijkt het lichaam wel wat op een kever vanwege de vrij gladde, in de lengte gegroefde vleugels, de ovale vorm en donkere zwarte en bruine kleuren. De poten zijn lichtbruin van kleur, de tasters zijn dun en ongeveer een derde van de lichaamslengte. De oosterse kakkerlak wordt ongeveer 25 mm lang.

Kakkerlakken in Spanje

Wikimedia

Amerikaanse kakkerlak

De Amerikaanse kakkerlak is een van de grotere kakkerlakken die tot wel 5 centimeter lang kunnen worden. In het Spaans heten deze kakkerlakken cucaracha americana of cucaracha roja en in het Latijns heeft deze soort de naam periplaneta americana gekregen. Deze kakkerlak heeft een roodbruine lichaamskleur en de kop draagt twee lange antennes. De Amerikaanse kakkerlak is ondanks de naam niet van Amerikaanse oorsprong maar heeft zich ontwikkeld in Afrika en aangezien Spanje dicht bij Afrika ligt komt deze soort kakkerlakken regelmatig voor.

Kakkerlakken in Spanje

Wikimedia

Bruin-gestreepte kakkerlak

De bruin-gestreepte kakkerlak heet in Spanje cucaracha marrón con bandas en in het Latijns supella longipalpa. Het is de kleinste kakkerlakken soort die men tegen kan komen in Spanje met afmetingen tussen de 10 en 14 mm. Deze kakkerlak heeft een lichte kleur maar twee bruine strepen over de vleugels en bruinachtige lichaam.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
    1. Lijmvallen zijn kartonnen met een geur die de kakkerlak aantrekt, als ze erin kruipen plakken ze vast als ze dan oook nog een nest meedragen blijven de tientallen kleintjes droom in plakken. Doodtrappen lukt alleen met stevige schoenen. In de supermarkt zijn spuitbussen te koop sproei de kakkerlak onder en probeer deze op de rug te draaien zo latten liggen en later opruimen. Professionele bestrijders hebben de lijmvallen en ook een soort pasta die de kakkerlak opeet en meeneem naar het nest als ze doodgaan besmetten ze daarmee de soortgenoten

    2. Met de spuitbus kun je een spoor bij raam of deur spuiten om de kakkerlak buiten te houden. Het is ons enkele keren bij wat oudere slecht onderhouden appartementen dat dit nodig was.Roosters en ventilatiekoker in vloer of plafond dienen met fijnmazig muggennet afgesloten te zijn. Heb t meegemaakt dat ze door zo n rooster uit het plafond vielen.

    3. Zorg dat een koelkast rondom luchtventilatie heeft!!! Ingebouwde apparatuur met combinatie van vocht en stilstaande warmte is ideaal voor de kakkerlak. Zelfs in Nederlandse supermarkt ben ik ze tegengekomen en heb geholpen met de bestrijding. Zorg in badkamers dat alles goed afgekit is. Ook in de keuken en slaapkamers de inbouwkasten geheel afwerken met kit, zodat er geen toegang is voor kakkerlak zilvervisjes enz. Sluit je koffer altijd en de vloer en aanrecht leeg opgeruimd.

  1. Afmetingen kloppen niet. Ik heb ooit zo een zwarte kakkerlak in de badkamer van een hotel in Mallorca gezien die uit een kapotte rooster van de luchtschacht kwam gekropen . Dat beest was zeker meer dan 5cm groot. Gelukkig zijn ze de rooster komen herstellen want anders was ik er niet gebleven. Ben me rot geschrokken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken