skip to Main Content
Zelfstandigen in Spanje gaan opnieuw meer betalen voor Sociale Zekerheidsbijdragen
Freepik

Zelfstandigen in Spanje gaan opnieuw meer betalen voor Sociale Zekerheidsbijdragen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Zelfstandigen in Spanje gaan opnieuw meer betalen

Freepik

MADRID – De zelfstandigen in Spanje zullen de tweede verhoging in een jaar tijd van de eigen bijdrage die zij moeten betalen aan de Sociale Zekerheid moeten verwerken. De autónomos dienen elke maand minimaal 267 euro te betalen maar dat gaat nu 275 euro worden, 96 euro per jaar meer dan vorig jaar.

Zelfstandige zijn in Spanje ofwel autónomo in het Spaans, is volgens velen een dure aangelegenheid omdat men een hoog maandelijks bedrag dient te betalen. Dat maandelijkse bedrag zal voor de tweede keer in een jaar tijd verhoogd gaan worden, dit keer omdat de pensioenen omhoog gaan.

Op 1 juli 2017 werd de maandelijkse bijdrage voor degene die voor het minimale bedrag een pensioen en uitkeringen opbouwt verhoogd van 267 euro naar 275 euro. In de nieuwe staatsbegroting die in principe aangenomen dient te worden (afhankelijk van de politieke situatie) staat echter dat deze verhoging opnieuw 4 euro omhoog gaat van 275 naar 279 euro.

De reden voor deze verhoging is dat de “base mínima de cotización” ofwel de minimale theoretische salaris voor de eigen bijdrage in de sociale zekerheid omhoog gaat van 919 euro naar 932 euro. Degene die voor het maximale bedrag een bijdrage betalen zullen merken dat dit bedrag omhoog gaat naar 3.804 euro en de maandelijkse bijdrage naar 1.137 euro. Hoe hoger het theoretische salaris, hoe hoger de pensioenuitkering zal zijn.

[su_note note_color=”#ffc108″]Leestip: Zelfstandig werken in Spanje (tekst en uitleg)[/su_note]

De zelfstandigen die het “tarifa plana” of vaste bedrag betalen van 50 euro per maand, een maatregel waar men gebruik van kan maken gedurende de eerste 12 maanden na inschrijving als autónomo, zullen geen verschil zien.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Het is vooral een nekkenbreker voor de kleine zelfstandigen denk ik.
  Als je een kleine winkel hebt of een kleine horeca gelegenheid, dan is het gewoon een hoop geld. Ik persoonlijk vind het vreemd dat de bijdrage niet afhankelijk is van je omzet of winst.
  Betalen moet ik het hoe dan ook, maar als ik naar collega ondernemers kijk die relatief weinig omzetten, dan zie ik toch dat die er veel moeite mee hebben om bij te blijven.

  En die kijken naar het hier en nu, niet naar hun pensioen bijdrage.
  Het feit dat ook de gezondheidszorg er bij in zit is een plus, maar dat systeem is natuurlijk ook hopeloos verouderd en zeker niet overal up to date.

  Maar van erover klagen worden we ook niet beter, we slikken de maatregel maar weer en gaan vrolijk verder met hard werken hier in Spanje!

 2. Typische wurgbelastingen om het zelfstandigen onmogelijk te maken in Spanje. Gelukkig liggen die bijdragen veel lager in Belgie.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken