skip to Main Content

Op vakantie met 120 km per uur in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De zomer is begonnen en ook de inwoners van Spanje gaan op vakantie. Op vrijdag 1 juli begint de eerste operación salida, de speciale actie voor het veilig laten verlopen van het verkeer op de Spaanse wegen. Vrijdag 1 juli is tevens de dag dat de snelheid op de auto- en snelwegen weer van 110 naar 120 kilometer per uur verhoogd wordt.

Sinds 00.00 donderdagnacht zijn de wegwerkers van de DGT en de autonome instellingen bezig om alle borden langs de kant van de wegen weer te herstellen en aan te passen van 110 naar 120 kilometer per uur. Sinds 7 maart was de snelheid 10 kilometer per uur gezakt vanwege bezuinigingen aangezien de benzineprijzen toen extreem hoog waren (volgens Spaanse begrippen). Nu de oliemarkt inmiddels weer en beetje normaal is geworden was het dus ook de beurt om de kilometrverlaging te evalueren met als conclusie dat ondanks het feit dat de Spaanse automobilist 450 miljoen euro heet bespaard en er 15,5% minder doden waren te betreuren, de snelheid weer te verhogen naar het oude 120 kilometer per uur.

De snelheidsverlaging werd ingevoerd op 7 maart en had een geldigheid tot en met 30 juni. Gezien het feit dat de olieprijzen lichtelijk weer zijn gedaald ziet de regering geen noodzaak meer om de snelheid 10 km lager te houden, al zou dat voor het milieu wellicht wel een goed idee zijn geweest. Het omzetten van de wegsignalen van 120 naar 110 heeft de regering en autonome deelstaten in maart zo’n 230.000 euro gekost, een bedrag wat de operatie dit keer ongeveer hetzelfde zal zijn. Op veel plaatsen is ervoor gekozen niet de oude stickers, die van 110 km per uur, te verwijderen maar gewoon nieuwe van 120 km per uur eroverheen te plakken. Een snellere en minder dure manier dan de hele borden weghalen en opnieuw plaatsen. In totaal gaat het om zo’n 6.000 verkeersborden in heel Spanje.

zes doden per dag

De Spaanse verkeersdienst waarschuwt echter wel dat nu de snelheid weer terug gaat naar 120 kilometer per uur, dit niet meteen inhoudt dat er weer gescheurd kan worden op de Spaanse wegen. De politie zal blijven controleren en bekeuringen blijven uitdelen om ervoor te zorgen dat het verkeer in veilige banen verloopt. Dit geldt zeker gedurende de zomer waarbij er altijd weer teveel doden zijn te betreuren op de Spaanse wegen. In 2010 vielen er in de maanden juli en augustus 362 doden wat neerkomt op 6 dodelijke slachtoffers per dag !!

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend