skip to Main Content
Honden en katten hebben ook last van de hittegolf in Spanje (tips)
123rf

Honden en katten hebben ook last van de hittegolf in Spanje (tips)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Honden en katten hebben ook last van de hittegolf in Spanje

123rf

MADRID – Vanaf deze woensdag 1 augustus wordt het in Spanje extra zweten geblazen en extra afzien vanwege de eerste officiële hittegolf van deze zomer in Spanje. Feit is dat het al meer dan een maand erg warm is op veel plaatsen in het land maar er was volgens de Spaanse weerdienst nog geen sprake van extreme hittes. Het zijn echter niet alleen de mensen die lijden onder de verstrengende hitte maar ook de huisdieren zoals honden en katten.

Vanaf deze woensdag zullen er op veel plaatsen temperaturen gemeten gaan worden die makkelijk tussen de 40 en 45 graden en misschien zelfs wel meer kunnen liggen. Dat is voor ons mensen al geen pretje maar denk ook eens aan de honden en katten die dagelijks met ons in huis leven. Ook zij hebben uiteraard last van de extreme hitte en wellicht misschien nog wel meer omdat ze lager bij de grond staan.

Hoe merk je dat een hond of kat last heeft van de hittegolf en wellicht wel een zonnesteek of hitteberoerte heeft:

 • De hond of kat wil niet bewegen
 • De hond of kat ademt heel snel
 • De hond of kat geeft over en heeft rillingen
 • De hond of kat is duizelig en wiebelt
 • De hond of kat heeft een verhoogde hartslag
 • De hond of kat kan in ernstige gevallen zelfs last hebben van bloedingen.

Mocht er sprake zijn van het bovenstaande en meen je als trouwe vriend/vriendin dat jouw hond of kat last heeft van een zonnesteek of hitteberoerte, breng het dier dan naar een koele plaats, geef het vers water en maak de hond met koud water nat op het hoofd, de nek en de poten. Als de hond of kat eenmaal gestabiliseerd is breng deze dan naar een dierenarts ter controle.

Tips om huisdieren te koelen

Probeer je huisdier zoveel mogelijk binnen te houden. Mag je huisdier niet naar binnen zorg dan voor een plaats met schaduw zodat de hond of kat kan schuilen tegen de zon.

Zorg voor genoeg water want net zoals mensen kunnen honden en katten ook uitdrogen. Zorg dat er altijd voldoende vers water is wat op een schaduwrijke plaats staat. Om het water koud te houden kun je er ijsklontjes in doen.

Zorg ervoor dat je de hond of kat kan afkoelen door deze nat te maken met koud water. Een speciaal hondenzwembad kan een oplossing zijn. Eventueel kunnen honden toegelaten worden tot een normaal zwembad. Katten houden over het algemeen niet zo van water dus die zullen minder snel in een zwembad duiken. Neem een hond eventueel mee naar een hondenstrand mocht deze in de buurt liggen. Doe dit dan niet op het warmste moment van de dag maar meer in de ochtend of avond.

Maak in het geval van een hond geen lange wandelingen op de warmste momenten van de dag. Als je een lange wandeling wilt maken met een hond doe dit dan vroeg in de ochtend of laat in de avond als het koeler is. Probeer katten overdag binnenshuis te houden als het extreem warm is. Als je met de hond gaat wandelen neem dan water mee en probeer asfalt of beton te vermijden.

Wist je dat honden met een korte snuit extra kwetsbaar zijn omdat ze moeilijker kunnen ademen? Huisdieren met een witte vacht moeten ook beschermd worden omdat deze meer kans hebben op huidkanker.

Luchtvochtigheid is ook erg gevaarlijk voor een hond of kat omdat deze niet kan afkoelen. Normaal doet een dier een tong uit de bek om contact te zoeken met de koele lucht maar als deze door de luchtvochtigheid warm is koelt het lichaam niet af en loopt de eigen temperatuur op. Een ventilator om een huisdier koel te houden werkt niet, wel in combinatie met ijsblokjes of een natte doek erop.

Verfrissende snoepjes helpen ook om een hond of kat koel te houden als het erg warm is. Denk bijvoorbeeld aan ijsblokjes, bevroren hondenpaté of pindakaas, watermeloen en eventueel een stuk vlees uit de diepvries.

Laat een hond nooit alleen in een warme auto achter. Buiten het feit dat dit strafbaar is in Spanje kan het ook dodelijk zijn voor honden (en katten). Een raampje een beetje openzetten is bij lange na niet genoeg om koelte te geven aan een hond in de auto. De temperatuur in een gesloten auto verdubbeld makkelijk, dus als het buiten 40 graden is kan dat in de auto oplopen naar 70 tot 80 graden.

 Nog tips of ervaringen? Laat het weten als een reactie op dit artikel, zo leren we allemaal weer iets bij 😉 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. ALLEMAAL VERKEERDE INFO! INFORMEER JE BIJ EEN DIERENARTS VOOR JE ZOIETS SCHRIJFT!
  ZEKER NIET NAAR HET STRAND BIJ DIT WEER!! HET ZAND IS TE HEET, ZE ZULLEN HUN VOETKUSSENTJES VERBRANDEN!!!
  EN MAX EEN KWARTIER WANDELEN MET DIT WEER! ZELFS S MORGENS!
  GEEN IJSBLOKJES OF DERGELIJKE GEVEN ZONDER EERST NAT TE MAKEN – ANDERS BLIJFT DIT AAN DE TONG PLAKKEN!!
  EN ZEKER NIET OP DE KOP DE HOND NAT MAKEN BIJ OVERVERHITTING!!!
  Hoe te behandelen? GELEIDELIJK AAN AFKOELEN is de boodschap
  1- Plaats je dier niet in koud water: het bruuske temperatuurverschil kan het in shock doen gaan

  2- Leg je dier op een koele plek (bv. waar tegels liggen zoals badkamer of keuken) en scheer eventueel de buik van je hond met een tondeuse, vervolgens koel je je dier af door een natte handdoek te leggen op de buik. De voetzooltjes zou je met pure alcohol kunnen insmeren. Koel de hals (eventueel ook eerst scheren) met een natte opgerolde doek of fris kraanwater. Een hond verliest namelijk warmte op 3 plekken: de borst, voetzolen en via de tong (hijgen). De rest van de huid bezit geen poriën zoals bij de mens.Gaat men een natte doek op zijn rug leggen dan bestaat de kans dat hij onderhuids verbrand of zelfs dat het bloed zo heet wordt dat het ernstige gevolgen heeft.

  3- Geef je dier te drinken, maar zorg ervoor dat het water niet te koud is en geef niet teveel!

  4- Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts: de hoge lichaamstemperatuur kan schade toebrengen aan organen en kan dus best niet te lang duren.

 2. Gewoon zorgen dat ze niet in de zon liggen of lopen. Niet te veel aktiviteit. Als je zelf op het koelste plekje in huis zit, je huisdier daar dan ook…

 3. Er bestaan ook schoentjes voor hondjes. Zo kunnen ze hun pootjes niet verbranden als je toch even naar buiten moet voor een plasje.

 4. Ik leg elke ochtend een natte handdoek op de kamervloer en daar gaat mijn kat heerlijk op liggen. Verder zet ik wat ventilatoren aan, want bewegende lucht voelt koeler aan dan stilstaande lucht.

  1. Ja maar daar heeft de hond of kat dus niets aan. Gewoon zorgen dat ie op een ‘echt’ koele plaats ligt. Ventilatoren werken wel bij mensen, niet bij dieren…

 5. Pas op de pootjes als je gaat wandelen. Asfalt en trottoirs zijn bloedheet en de zachte kussentjes van hun poten kunnen daar echt niet tegen.

 6. Onze honden zwemmen om 7 uur ´s ochtends in zee en blijven de rest van de dag binnen met de airco op. De katten blijven ook binnen. ´s Nachts slapen ze allemaal buiten

 7. Onlangs van een dierensarts gehoord dat je NOOIT ijsblokjes moet geven of bevroren tractaties! Ook geen ijs in het water doen!!! Heeft een volkomen averechts effect, daar het lichaam gaat opwarmen om de koude te compenseren en het dier kan zelfs in een shock raken! Heel slecht advies dus in dit artikel. Ook de natte doek op het lichaam mag lauw maar zeker niet koud zijn. Google dit onderwerp en je zult inderdaad de nodige bevestigende artikelen hierover vinden!!!

 8. Nooit koud water over een hond heengooien met de hitte daar kunnen ze een hartstilstand van krijgen, gewoon laten afkoelen met ongekoeld water. Iets kouds in de bek is ook goed ijsklonje of iets anders wat lekker is bevroren maar ook dit niet te vaak.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken