Reisadvies België aangepast voor delen van Spanje (UPDATE)

123rf & Flaticon
Beeld: 123rf & Flaticon
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – België heeft zaterdag 1 augustus het reisadvies voor Spanje opnieuw aangepast. Dat gebeurt met drie verschillende kleuren waarmee Buitenlandse Zaken aangeeft of er wel, met voorwaarden of niet gereisd mag worden. De provincies Lerida (Catalonië) en Huesca (Aragón) hadden op 25 juli al de kleur rood gekregen maar daar komen nu de autonome regio’s Aragón en Navarra en de stad Barcelona bij: reizen is niet mogelijk of toegestaan.

ATTENTIE: Op vrijdag 25 september heeft België het reisadvies voor Spanje aangepast waarbij de kleur ROOD niet langer een reisverbod is maar een reisadvies waarbij men ten zeerste wordt afgeraden naar Spanje te reizen. MEER INFORMATIE HIER.

Het is in vier weken tijd de vierde keer dat België het reisadvies voor Spanje of delen daarvan aanpast. In dit geval heeft er een actualisatie plaatsgevonden waardoor er meer regio’s en steden een reisverbod hebben gekregen (rood) of dat er om een verhoogde waakzaamheid wordt gevraagd (oranje).

Daarnaast moeten alle reizigers sinds 1 augustus die o.a. vanuit Spanje naar België reizen verplicht een formulier invullen (zie onderaan artikel)

Voor heel Spanje geldt sinds zaterdagmiddag in principe de kleur groen: reizen is mogelijk. Maar er zijn enkele uitzonderingen zoals:

Oranje: Gerona, Tarragona, Baskenland, La Rioja, Extremadura, Soria, Guadalajara, Castellón, Valencia, Murcia en Almería met een verhoogde waakzaamheid. In het geval van Gerona, Tarragona, Castellón, Valencia, Murcia en Almería kunnen wij uit de tekst niet opmaken of het over de steden gaat of over de provincies.

Rood: Autonome regio’s Aragón (provincies Zaragoza, Teruel en Huesca) en Navarra, de stad/provincie (?) Barcelona en de provincie Lerida (Catalonië) waar reizen niet mogelijk is of niet wordt toegelaten.

Bij terugkeer uit een gebied met rode kleur geldt een verplichte quarantaine en test bij terugkeer (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

Bij terugkeer uit een gebied met oranje kleur geldt een quarantaine en test aanbevolen bij terugkeer (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

Formulier verplicht

Vanaf 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland waaronder dus ook Spanje naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. Dat formulier is HIER (externe link) in te vullen.

ATTENTIE: We krijgen bij de redactie veel vragen binnen van lezers over een vermeend verbod van Spanje voor reizigers uit België. Spanje verbiedt Belgen niet naar Spanje te reizen zoals veel lezers verkeerd denken, het is België dat verbiedt om naar bepaalde delen van Spanje te reizen en dus niet andersom. Belgische reizigers/toeristen zijn nog steeds welkom in Spanje en het land heeft geen verbod op toeristen uit België.

Nederland

Nederland heeft op zaterdag 1 augustus geen verandering aangebracht aan het reisadvies wat nog steeds oranje is voor Groot-Barcelona (Barcelona en al haar randgemeenten), Figueres en Vilafant in de provincie Gerona (Catalonië) en het gewest/district Segrià in de provincie Lerida (Catalonië).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.